Connect with us

Korisni saveti

Kako otkriti zdrav med?

Jod otkriva škrob u medu!

Često se na tržnicama nudi med sa različitim dodanim promjesama, na primjer šećernim sirupom, škrobom, melasom od cikle itd. Takve se primjese, posebno škrob i šećer u medu, lako otkrivaju. Med valja rastopiti u vodi. Ako je med bez primjesa, otopina je malo mutna, bez razloga.

Ako u njemu ima škroba, dodavanje nekoliko kapi tinkture joda plavo će ga obojiti. Neke se druge primjese mogu otkriti djelovanjem neke kiseline ili sirćeta na talog: u tom će se slučaju tekućina zapjeniti zbog izdvajanja ugljičnog dioksida.

Za otkrivanje melase od krompira i šećera ili cikle potrebno je u specijalnim labaratorijima obaviti složenija ispitivanja.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Kako prepoznati prirodni ili umjetni med?

Umjetni med, nakon topljenja, ostavlja talog!

Najbolje je uzimati prirodan med nabavljen od poznatog i poštenog pčelara, jer ćete inače imati više štete nego koristi za zdravlje. Naime, u trgovinama i kod nekih lažnih pčelara ima vrlo mnogo umjetnog meda koji se dobiva prihranjivanjem pčela šećernim sirupom. Umjetan med, poput patvorenog, dobiva se iskuhavanjem medonosnog bilja (maslačka, kadulje itd.) i melase, te prihranjivanjem pčela sokovima voća, povrća, mlijekom i jajima.

Nažalost, bez hemijske analize ne može se s potpunom sigurnošću reći je li neki med prirodan ili nije. Ipak postoje dva načina pomoću kojih možete sami, s velikom sigurnošću, otkriti umjetan med.

Test br.1

U staklenu epruvetu stavite kašiku meda, a zatim u nju ulijete tri kašike čistog alkohola ili špirita. Sadržaj u epruveti treba zagrijati u vreloj vodi i mućkati. Prirodni pčelinji med će se potpuno rastvoriti u tekućini, a umjetni med će na dnu epruvete ostaviti bijeli talog.

Test br.2

Teglu s medom okrenite naopako. Ako se gusta masa rastegljivo odvaja od dna posude I sporo kaplje, to je znak da se radi o čistom pčelinjem medu. Ako se pak masa naglo odvoji od dna posude, to je znak da je med umjetan.

Ponekad se u tegli prirodnog meda mogu zapaziti dva sloja meda: tečan i kristaliziran (zgusnut). Radi se o odvajanju voćnog (gornjeg) i grožđanog (donjeg) šećera. Gornji dio  je slađi i njega mogu kao voćni šećer koristiti i dijabetičari jer on ne utječe na povećanje šećera (glukoze) u krvi. Donji dio je kristalizirani med i dokaz je da se radi o prirodnom pčelinjem proizvodu.

Izvor: aura.ba

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Korisni saveti

Na vrh