Connect with us

Ljekovito bilje

Kako pobediti lajmsku bolest prirodnim putem – Ljekovito bilje

Osim antibiotika koje preporučuje isključivo lekar, u rešavanju ovog problema pomažu i lekovite trave.

Ova bolest nazvana je po stanovnicima američkog grada Lajma, u Konektikatu. Naime, sedamdesetih godina dvadesetog veka, grupa istraživača s Jela konstatovala je u ovom mestu novi tip zapaljenskog oboljenja, koji je najpre nazvala lajmski artritis, što je kasnije promenjeno u lajmska bolest. Izazivač ove tegobe jeste bakterija spiroheta borelija burgdorferi, koja u organizam dospeva usled ujeda inficiranog krpelja, nakon čega napada različita tkiva u telu i stvara upale.

Ovo stanje je vrlo podmuklo, a dijagnozu je često teško postaviti, jer se u velikom broju slučajeva simptomi karakteristični za početni stadijum oboljenja ne ispoljavaju. Problematično je i to što je ova bakterija vrlo otporna na dejstvo antibiotika, te pokušaji da se ona suzbije mogu trajati veoma dugo, a čak i ako se postigne uspeh – tegobe se opet mogu javiti nakon nekoliko godina.

Tipični simptomi

Prve naznake bolesti javljaju se nedelju do dve nakon inficiranja, a jedna od tipičnih jeste crvenkasti osip oko mesta ujeda. U početku koža ne boli i ne srbi, ali se simptomi pogoršavaju kako upala napreduje, pa se u međuvremenu mogu javiti i bolovi u zglobovima naročito u delu oko kolena, groznica, jeza, umor, jake glavobolje, ukočenost vrata i udova. Takođe moguća je pojava i mučnine, povraćanja, konstipacije, grčeva, dijareje, upale mokraćnih puteva… U poslednjim fazama bolesti napada srce i nervni sistem pa može doći do ozbiljnih poremećaja srčanog ritma, kao i onih neuroloških poput facijalne paralize, tremora udova, gubitka ravnoteže, kao i tegoba sa govorom i vidom. Stoga je rana dijagnostika od presudne važnosti u kontroli ove bolesti. Jer što se ona brže otkrije to su veće šanse za njeno suzbijanje. Zasada u tome jedino pomaže upotreba antibiotika, ali korisno je i lekovito bilje, jer, iako ne može eliminisati najteže simptome bolesti, i tekako može pomoći u jačanju organizma i borbi s upalama.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Saveznici iz priprode

Kopriva

List i koren ove biljke puni su lekovitih sastojaka, pa se mogu korisitit za tretman celog niza zdravstvenih poremećaja, uključujući i lajmsku bolest. Naime kopriva obiluje govžđem i vitaminom C, koji deluju snažno antioksidativno, poboljšavaju cirkulaciju i rad organa za varenje, te podstiču rad bubrega, koji efikasnije i brže eliminišu nečistoće iz tela, što se poztivino odražava na imunitet. Kopriva deluje i snažno antiupalno, pa je od velika pomoći kod koštano-zglobnih tegoba, kao i hroničnih mišićnih bolova i visoke groznice, vrlo čestih u početnim fazama lajmske bolesti. Može se konzumirati na razne načine – u vidu čorbi i salata, a od nje se mogu spravljati čajevi, tinkture, ekstrakti i drugi lekoviti pripravci.

Slatki i obični pelin

U tradicionalnoj kineskoj medicini – slatki pelin već dve hiljade godina koristi se za suzbijanje različitih vrsta upala, groznica i bakterijskih infekcija, koje vrlo uspešno suzbija, najviše zahvaljujući sastojku artemisinu, pa je ova biljka indikovana i u lečenju lajmske bolesti. Takođe, običan pelin deluje snažno antiparazitski, antibiotski i antiseptično, pa se može korisiti za otklanjanje patogenih organizama. Budući da sadrži gorke materije, odličan je i digestiv, podstiče rad jetre i organa za varenje, a takođe čuva creva od razvoja gljivičnih infekcija ,poput kandidijaze. Zato može biti od pomoći obolelim od lajmske bolesti, naročito onima koji dugotrajno konzumiraju antibiotike jer su u većem riziku od narušavanja zdrave crevne flore. Može se konzumirati u vidu čaja, ali savjetuje se oprez u pogledu doza, s kojima se ne treba preterivati.

Žuta šimširka

Reč je o trnovitom grmu s korom, korenom i bobičastim polodovima lekovitog dejstva. Ova biljka efikasno suzbija bakterije i gljivice te pomaže zdravim ćelijama da se odupru oštećenjima. Takođe, ublažava odrežene stomačne tegobe, poput dijareje koja može biti jedna od nuspojava lajmske bolesti, a deluje blagotvorno i na jetru i buburege, naročito kad su pod upalom.

Hlorela

Reč je o jednoćelijskoj vrsti alge koja deluje snažno imunostimulišuće. Idealan je nutrijent jer obiluje proteinima, amino-kiselinama, vitaminima, mineralima, pogotovo magnezijumom, a sadrži i hlorofil, koj deluje snažno detoksikujuće, te otklanja nečistoće iz jetre krvi i creva, podstičući oksigenaciju tela. Takođe istraživanja su pokazala da može znatno ulažiti tzv. Herkshajmerovu  reakciju kod pacijenata obolelih od lajmske boelsti. Ova situacija, poznata i kao kriza ozdravljenja, trenutak je kada telo pokušava da eliminiše toksine iz tela brže nego što je to moguće, te se javlja privremeno pogoršanje simptoma bolesti.

Borćika

Deluje snažno diuretično, podstiče rad bešike i lučenje mokraće, preko koje se ispiraju toksini. To je posebno važno u situacijama kad poremećeni imunitet narušava rad jetre i limfnog sistema, te dolazi do prekomernog taloženja toksina i razvoja upala zglobova i povišene temeprature i sl. Sve to čini borćiku odličnom podrškom obolelima od lajmske bolesti koji su podložni ovim tegobama.

Astragalus

Koren ove biljke je vrlo cenjen zbog sposobnosti da podigne energiju i ojača otpornost organizma na viruse i bakterije koji izazivaju različite bolesti. Studije pokazuju da može poboljšati rad jetre i limfe. Osim toga podstiče moždane funkcije, te ublažava neke od simptoma lajmske bolesti poput mentalne magline, problema s koncentracijom i pamćenjem, hroničnog umora…

Pomoć iz kuhinje

U slučaju poajve simptoma ove bolesti učinite sve da ojačate imunitet, jer će to biti od presudnog značaja za dalji tok bolesti. Hranite se zdravo i izbalansirano, izbegavajte procesuiranu hranu, ali i onu na bazi šećera jer to je glavni izvor za bakteriju koja izaziva lajmsku bolest. Uzdržavajte se od unosa belog hleba, testenina, pirinča, veštačkih pića i sokova punih aditiva, pojačivača ukusa i boja i drugih hemikalija koje dodatno pogoršavaju upale. Obroke obogatite svežim voćem i povrćem, kao i žitaricama, jer ove namirnice obezbeđuju organizmu ne samo dovoljne količine minerala i vitamina već i dijetalna vlakna, neophodna za zdrav i brz digestivni sistem, što je važno u borbi s bakterijama. Osim adekvatne hrane važna je i hidratacija, jer voda čsiti telo, podstiče rad buburega i odstranjivanje štetnih materija.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh