Connect with us

Korisni saveti

Kako PRAVILNO uraditi sterilizaciju TEGLI za zimnicu?

Voće i povrće na vrhuncu zrelosti i dobar recept nisu jedini preduslovi za pripremu ukusne i trajne zimnice. Od podjednake je važnosti naime i odabir staklenki (tegli) u kojima ćete čuvati svoje “blago”, kao i njihova čistoća.
Stoga koristite samo besprijekorne i neoštećene staklenke i poklopce jer se mogu najbolje zatvoriti i tokom obrade neće pucati. Koristite li staklenke s patent poklopcima dobro provjerite jesu li gumeni prsteni neoštećeni i da nemaju razvijenu plijesan. Lak način provjere ispravnosti poklopaca jest da staklenke napunite vodom, zatvorite i držite preokrenute na kuhinjskoj krpi. Na krpi ne smijete primijetiti ni najmanje tragove vode.

Čistoća i oprez su obavezni I najmanja prljavština može uticati na kvalitetu zimnice stoga staklenke i poklopci kao uostalom i svi aparati, posude i radne površine koje se koriste moraju biti savršeno čisti. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom. Prethodno korištene staklenke možete, za dodatnu sigurnost, kratko prokuvati i u vodi kojoj ste dodali sirće.

Popularan način sterilizacije staklenki je kuvanjem u uzavreloj vodi 10 -15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Staklenke možete sterilisati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta ili pak na 100°C pola sata.
Poklopce možete sterilisati na isti način, ali ih držite kraće u pećnici kako se ne bi otopila gumica s unutrašnje strane. Nakon steriliziranja staklenke valja pažljivo izvaditi čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da prstima ne dodirujete niti jedan dio staklenke.
Ovisno o vrsti zimnice koju pripremate staklenke puštate da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodite računa da ne zaprljate rubove staklenki jer to sprječava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućava klicama plijesni da prodru u staklenku.

Dodatan savjet

Za dodatnu sigurnost i trajnost zimnice, nakon sterilizacije, a prije punjenja poklopac i vrh staklenke možete prebrisati alkoholom kako bi se uništile uistinu sve bakterije.
Još jedan način dodatne sterilizacije koji čak može i poboljšati okus neke zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja nalijete malo rakije (pazite da prstima ne dodirujete staklenku, već koristite čistu rukavicu ili krpu), staklenku zatvorite i dobro protresite.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh