Connect with us

Priroda i zdravlje

KAKO RIJEŠITI ZADEBLJANJA NA STOPALIMA?

Zadebljanja ili suhi žuljevi neprijatna su, a najčešće stvaraju u korijenu prstiju na nogama. Podsjećaju na rožnate dijelove kože na stopalu, bez gnoja i izazivaju veoma jak bol prilikom hodanja.

Glavni krivci za stvaranje zadebljanja su neudobna obuća i visoke potpetice. Drugi uzrok je prekomjerna težina, kao i nepravilna cirkulacija krvi u nogama i njihovo pretjerano znojenje.Pojavu zadebljanja može izazvati deformacija koštanih tkiva donjih ekstremiteta (kao što je artroidni artritis i povreda nogu mehaničkog karaktera) i svi mogući nervni poremećaji. Nažalost, ponekad ovaj problem postaje hroničan, te dolazi do pojave ravnog stopala.

Znakovi i simptomi

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

U prvom stadijumu na koži se pojavljuju crvenilo i otok, nastaju neprijatni osjećaji u predjelu malog prsta, i palca na nozi. Pritom, palac se uvećava, pa njegov položaj u odnosu na ostale prste djeluje drugačije. Stopalo boli, povremeno ili stalno, a javlja se i otok.

Osim toga, na stopalu se pojavljuju sivi ili žuti dijelovi, neosjetljivi na dodir, često hrapavi, a ponekad i sa pukotinama. Oni su bezbolni, mada se mogu javiti i u slučaju upalnog procesa.

Kako liječiti zadebljanja na stopalu?

Prvo treba započeti sa otklanjanjem uzroka koji izaziva pojavu zadebljanja. To znači izbjegavati neudobnu obuću i štikle, dakle koristiti udobne cipele ili čizme. Poželjno je uraditi rendgentski snimak noge jer on omogućava da se utvrdi moguće postojanje pratećih oboljenja koja su dovela do stvaranja zadebljanja. Nije zgoreg obratiti se ortopedu koji će dati savjete u vezi sa korekcijom ravnog stopala i pomoći pri izboru specijalne obuće ili uložaka.

Zadebljanja se često uklanjaju tečnim azotom ili laserom. Medjutim, to su radikalne metode koje su indikovane samo kad je riječ o hroničnim oblicima bolesti. U svim ostalim slučajevima s ovim neprijatnostima se može izboriti u kućnim uslovima. Prvo držite noge u toploj kupci sa sodom ili solju, zatim ih dobro posušite i na zadebljanje nanesite flaster s otvorom-znači, oštećeni dio mora da bude otvoren, a zdrava koža prekrivena. Onda zadebljanje namazati mašću ili kremom na bazi uree, prilijepiti ga i ostaviti da tako stoji neko vrijeme. Kasnije omekšale dijelove jednostavno uklonite četkicom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh