Connect with us
Kako sami da napravite aromatizovana ulja

Korisni saveti

Kako sami da napravite aromatizovana ulja

Jedan od najboljih načina da sačuvate ukus svog svježeg začinskog bilja jeste da napravite aromatizovana ulja. Mi vam donosimo načine kako da to uradite.

Ulja sa ukusom bosiljka, čilija, majčine dušice su veoma korisna, možete ih koristiti za prelive, salate, ali i da kuvate sa njima. Ukus vaših omiljenih začinskih biljaka će se veoma vijerno sačuvati.

Aromatizacija ulja začinskim biljkama

Za aromatizaciju ulja možete koristiti bilo koju začinsku biljku, odaberite one čija je sezona kratka, a čije arome obožavate osjetiti u svojim jelima.

Drugi korak koji treba da napravite prije same aromatizacije jeste da začinsko bilje kratko blanširate da mu na neki način zarobite ukuse i boju unutar biljke. Ako koristite ruzmarin ili majčinu dučicu obavezno ih blanširajte dok biljke poput korijandera ili peršuna možete koristiti u svježem obliku.

Količine i postupak

Ulje od korijandera (¾ šolje)

  1. 2 šolje svježeg korijandera
  2. ½ šolje maslinovog ulja
  3. ½ šolje suncokretovog ulja

Ulje i korijander pomiješajte u blenderu i miksajte dok ne dobijete pire. Procijedite kroz gustu gazu, zatvorite i ostavite perko noći na sobnoj temperaturi.

Ulje od bosiljka (¾ šolje)

  • 2 šolje svježih listova bosiljka
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • ½ šolje suncokretovog ulja

Bosiljak blanširajte u kipućoj vodi 15-30 sekundi, a zatim ga vadite u posudu sa vodom i kockicama leda, nakon toga bosiljak ocijedite i osušite u potpunosti. Ponovite postupak iz prvog recepta.

Ulje od peršuna (1 šolja)

  • 1 šolja svježih listova peršuna
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • ½ šolje ulja suncokreta

Pomiješajte peršun i ulje u blenderu izmiksajte, ali da ostanu komadići i prelijte u flašu ili teglu, čuvajte u frižideru.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Na vrh