Connect with us

Korisni saveti

Kako se izboriti sa grčevima kod beba?

Kada se javljaju grčevi?

Grčevi, odnosno infantilne kolike, se mogu javiti već od 15. dana života, a smatra se da između 10% i 25% beba mlađe od tri meseca prođe kroz fazu kolika.

Period trajanja grčeva se razlikuje od bebe do bebe, ali se obično povlače oko trećeg meseca.

Mogu potrajati i duže, do šestog, a u retkim slučajevima i do devetog meseca.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Kada je u pitanju period dana u kome se javljaju, najčešće je to između podoja, kada bebin organizam vari hranu.

Kako izgledaju grčevi kod bebe?

Sve bebe generalno najviše plaču u prva tri meseca života, ali plač prouzrokovan ovim stanjem je nešto drugačiji. Neki doktori ga definišu pravilom “broja 3”: 3 sata plača, najmanje 3 puta dnevno, najmanje 3 nedelje zaredom, a koje počinje između treće i šeste nedelje života.

Međutim, ovo je samo teorija, stoga i ukoliko plač svoje bebe ne možete objasniti pravilom “broja 3”, beba verovatno ima problem sa grčevima.

To stanje obično izgleda ovako: beba intenzivno plače, nemoguće ju je smiriti, a uz to steže pesnice, grči i opruža noge.

Kako razlikovati grčeve od nekih drugih stanja?

Svi ostali simptomi poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici, povišene temperature, znaci su nekih drugih zdravstvenih stanja zbog kojih se treba obratiti pedijatru.

Plač za koji su zaslužni grčevi ne bi trebalo da traje satima, jer kod beba koje imaju grčeve postoje i periodi kada one mirno spavaju.

Šta izaziva grčeve (kolike)?

Niko ne može sa sigurnošću da potvrdi šta je glavni uzrok ove pojave kod beba. Ali pretpostavlja se da više različitih faktora utiče na nju.

Naime, bebe imaju zaista puno obroka u toku dana (8 u proseku), i svaki pojedinačni obrok odgovara kapacitetu njenih organa za varenje. Zapitajmo se onda šta bi se dogodilo sa odraslim čovekom koji bi u toku jednog dana imao 8 obroka koji su u skladu sa kapacitetom njegovih organa za varenje. Hrana se inače vari zahvaljujući kontrakcijama/grčenju mišića želuca i creva, ali kada se ta grčenja javljaju toliko često zbog broja obroka, onda može doći do pojave bola.

Smatra se i da kod beba koje doje nepravilna tehnika dojenja, pojedine namirnice u ishrani dojilje ili bebino brzo gutanje mleka dovodi do uvlačenja velike količine vazduha u bebin digestivni trakt što dovodi do nadimanja i pojave grčeva.

Obzirom da se pod kolicima podrazumeva svaki produžen, neobjašnjiv plač, pojedini stručnjaci pak smatraju da se kolike javljaju zbog stimulacija iz spoljašnjeg sveta na bebin nedovoljno razvijen nervni sistem, odnosno kao posledica previše nadražaja iz okoline.

Grčevi kod beba na adaptiranoj formuli

Za bebe koje imaju grčeve, a ne sisaju, već koriste adaptiranu formulu, pedijatar može razmotriti uvođenje posebne formule za olakšanje simptoma.
Postoje adaptirane formule koje su prilagođenje za ishranu beba koje imaju problem sa grčevima, a ujedno zadovoljavaju sve potrebe za pravilan rast i razvoj beba.

Adaptirane formule koje su formulisane tako da smanje simptome grčeva, razlikuju se od standardnih po tome što sadrže:

 • mešavinu prebiotika koje se nalaze i u majčinom mleku, čime poboljšavaju konzistenciju stolice (stvaraju mekše stolice – kao kod dojenih beba)
 • delimično razgrađene (hidrolizovane) proteine surutke, čime olakšavaju varenje. Moguće je da se epizode plakanja smanje već nakon prve nedelje korišćenja ovakve formule.
 • smanjen nivo laktoze, što utiče na smanjenje nadutosti  i pojavu bolnih gasova kod beba.

Svakako se pre promene formule posavetujte sa pedijatrom i vodite računa o postepenom prelasku – pravilo koje važi svaki put kada menjate vrstu formule.

Načini ublažavanja grčeva

Svaka beba proživljava grčeve i reaguje na razne postupke drugačije od druge bebe. Zato morate probati više opcija kako biste otkrili način koji će umiriti baš vašu bebu (ako je to ikako moguće). Evo nekoliko predloga.

 1. Probajte da atmosferu u prostoriji u kojoj beba boravi napravite što sličniju okruženju u kome je beba provela devet meseci, a to je ušuškano, toplo i smirujuće okruženje. Uvijte bebu čvrsto u ćebence i ljuljajte je u svom naručju ili u kolevci. Probajte da je držite u uspravnom položaju kako bi se lakše oslobodila gasova.
 2. Držite bebu u naručju uz dodir kože-na-kožu, bez ikakvih pokreta, govora – tako će beba moći da oseća vašu kožu i mirise, sluša vaše otkucaje srca, što je za nju veoma smirujuće.
 3. Neke bebe će zainteresovati zvuk lagane klasične muzike, pa će zastati sa plačom kako bi čule prijatnu melodiju.
 4. Blaga masaža bebinog stomaka u smeru kazaljke na satu može da bude od pomoći, ali nikako nakon obroka, već sat vremena pre njega (vrhovima dva prsta od pupka ka spolja pravite blage krugove i to ponavljajte sve dok bebi prija).
 5. Neki stručnjaci smatraju da bebu treba hraniti u uspravnom položaju, jer se tada sprečava nagomilavanje vazduha unutar creva.
 6. Ukoliko beba pije mleko na flašicu, proverite širinu otvora na cucli – za novorođenče treba birati najmanji otvor, a zatim veći u skladu sa uzrastom bebe. Postoje cucle sa specijalnim otvorom, tzv. anticolic cucle . Ove cucle u sebi sadrže par pregrada koje sprečavaju preveliki dotok mleka. Posebno dizajnirane flašice krivog oblika, takođe omogućavaju kontrolu dotoka mleka.
 7. Ukoliko beba doji proverite da li primenjujete pravilnu tehniku dojenja.
 8. Ukoliko dojite bebu možete probati da prilagodite svoju ishranu i privremeno izbacite namirnice koje mogu izazvati nadimanje stomaka.
 9. Neki pedijatri preporučuju da pored jednog obaveznog podrigivanja nakon obroka prekidate bebu par puta tokom hranjenja kako bi podrignula. To je još jedan postupak koji sprečava nagomilavanje vazduha u stomaku, koje može biti bolno za bebu.
 10. Ukoliko se beba hrani formulom, razmotrite prelazak na drugu vrstu adaptirane formule kojom hranite bebu ili prelazak na specijalizovane formule protiv grčeva, uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom.
 11. Neke bebe smiruju učestali i ponavljajući zvukovi (tzv. bela buka) poput usisivača, mašine za sudove, fena za sušenje kose, zato što je verovatno podsećaju na zvukove vaših organa koje je stalno slušala dok je bila u materici. To će joj možda pomoći da se oseća sigurno u novom okruženju baš kao što se osećala sigurno dok je bila unutar vas. Odlična ideja je i kombinacija zvuka i pokreta, poput vožnje automobilom.
 12. Ono što bi još moglo pomoći je topla kupka, peškirić natopljen toplom vodom ili termofor za bebe koje ćete držati na bebinom stomaku (vodite računa da temperatura tople vode odgovara bebinoj koži).
 13. Posavetujte se sa pedijatrom lekarom oko preparata (farmaceutskih ili alternativnih) koji služe za ublažavanje grčeva, ali nijedan od tih preparata nemojte uzimati na svoju ruku.

Budite kreativni i probajte da pronađete i druge tehnike umirivanja bebe. Nemojte se brinuti oko toga da li bebu previše držite u rukama. Ono što vidite da pomaže, svakako radite, iako verovatno neće svaka tehnika isto delovati svaki put.

 

Kada se obratiti lekaru za grčeve (kolike)?

Iako sada znate kako se ponaša beba koju muče grčevi, ukoliko niste sigurni u svoju procenu, uvek je savet da porazgovarate sa pedijatrom. Plač bebe može imati i neke druge uzroke. Pomoć lekara obavezno treba potražiti ukoliko:

 • nikakve tehnike umirenja ne pomažu, a grčevi su jaki, dok bebin plač traje i po 3 sata;
 • beba odbija predviđen obrok;
 • bebin stomak je tvrd, natečen i bolan na dodir;
 • beba ne dobija na težini ili gubi na težini;
 • beba nema redovne stolice;
 • beba povraća;
 • beba ima povišenu temperaturu;
 • grčevi traju duže od 3 meseca.

 

Podrška roditelju kada beba ima grčeve

Infantilne kolike su ozbiljna stvar. Zvuk bebe koja plače… to je jedan od najuznemirujućih, najzahtevnijih, najprobojnijih zvukova koje možemo čuti. Istraživanja su pokazala da mame beba sa simptomima grčeva imaju veću šansu da razviju neku formu depresije. Kada beba plače satima, to je veoma stresno i frustrirajuće za roditelje, oni bivaju iscrpljeni i pitaju se šta rade pogrešno.

Ono što može da pomogne jeste da roditelji znaju da plakanje neće trajati večno (kod većine beba se stanje popravlja do 3. ili 4. meseca) i često jednostavno ničime ne možete pomoći detetu.

Ako nemate pomoć, a osećate se iscrpljeno, nemoćno, ljuto, U REDU JE da ostavite bebu u sigurnom prostoru (krevecu) i izađete iz prostorije. Bebi se neće desiti ništa loše ako uzmete nekoliko minuta pauze, a vama ćete značiti makar i kratak predah kako biste mogli opet da joj se posvetite.

Izvor: bebo.club

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Korisni saveti

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh