Connect with us

Ljekovito bilje

Kako spremiti cveklu za zimnicu RECEPT – Ljekovito bilje

Cvekla je veoma zdravo povrće, koje se koristi u klinarstvu i medinici. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina ( B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum i kalijum, a sadrži još i jod.

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i bijelih krvnih zrnaca, stvaranje antitijela u imunom sistemu, utiče na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, izgled kože, jod potpomaže pravilno funkcionisanje štitne žlijezde, a natrijum i kalijum utiču na pravilan rad moždanog tkiva i razvoj mišića.

Najsvježija je sa lišćem koje podsjeća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do 2-3 nedjelje, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.

RECEPT ZA ZIMNICU OD CVEKLE

Sastojci:

  • 5 kg cvekle,
  • 500 ml sirćeta,
  • 2l vode,
  • 60 g soli,
  • 80 g šećera,
  • 1 kesica konzervansa.

Napomena: Umjesto konzervansa možete koristiti postupak pasterizacije (Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica (najčešće tekućih, posebno mlijeka) temperaturi 55-70 °C radi produženja roka trajanja)

Priprema:

Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obje strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.
Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.

Od ove mere dobija se 9 tegli.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh