Connect with us

Ljepota i zdravlje

Kako ublažiti svrab posle ujeda komarca: 5 efikasnih načina da smanjite neprijatan osećaj – Ljepota i zdravlje

Vreme je komaraca i njihovi neprijatni ujedi uzrokuju svrab i stvaraju nervozu.

Vreme je komaraca, a neprijatni ujedi sve su češća pojava u ovo doba godine. Mnogi su u potrazi za sredstvima koja će ublažiti neprijatan svrab, koji izaziva ujed ovog insekta.

Kad vam komarac sisa krv, iza sebe na koži ostavlja malo tečnosti koja sadrži proteine, koje telo registruje kao uljeza. Reakcije na ubode komaraca uzrokovane su reakcijom vašeg imunološkog sistema na ove proteine – kaže za dr Keli Mejples.

Kako bi vas zaštitilo, vaše telo oslobađa histamin koji takođ izaziva svrb, upalu i oticanje.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se 20-ak minuta posle uboda. Onda sledi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mesta uboda komaraca posebno mogu svrbeti decu ili ljude s poremećajima imunološkog sistema- dodala je dr Mejples.

Ona je istakla da su ozbiljne alergijske reakcije na ubod komarca vrlo retke.

Znaci koji upućuju da bi trebalo odmah potražiti hitnu medinsku pomoć su osip, oticanje i crvenilo na drugim mestima na telu, van mesta uboda, kao i problemi s disanjem.

Logično je da na svrb reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog dr Pajel Gupta.

Češanjem mesta uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije, jer mesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju, kao i onima koje se nalaze ispod noktiju- ističe dr Gupta.

Lekari su saglasni da postoje efikasni načini kako da ublažite svrab posle ujeda komarca.

1. Hladne obloge

Izlaganje mesta uboda hladnoći može smiriti upalu. Koristite pamučnu tkaninu natopljenu ledenom vodom ili običnu kockicu leda.

2. Kreme protiv svraba

Druga mogućnost je da se javite lekaru i tražite recept za kremu koja će ublažiti svrab. Postoje i losioni koji se prodaju bez recepta, a imaju umirujući učinak.

Gel na biljnoj bazi, koji u našim apotekama košta oko 200 dinara, takođe je efikasno sredstvo za eliminisanje svraba.

3. Antihistaminici

Antihistaminici blokiraju histaminske receptore i tako smanjuju intenzitet svrba.

4. Alkohol

Za privremeno olakšanje, mesto uboda možete da namažete alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali pazite da ne preterate sa količinom, jer alkohol može da nadraži kožu.

5. Krema od matičnjaka

Spojevi u esencijalnim uljima matičnjaka mogu olakšati upalu, ubrzati zaceljivanje i smanjiti rizik od infekcije, tvrde lekari.

Oni savetuju da se o primeni ove kreme konsultujete sa lekarom ako ste trudnica ili dojilja, a naročito kada je u pitanju upotreba kreme od matičnjaka kod dece.

Postoje sastojci koje imate i kod kuće, ali ih treba izbegavati kad je u pitanju ublažavanje uboda komarca.

To su med, kupke od zobenih pahuljica, aloe vera, bosiljak, beli luk, soda bikarbona, pasta za zube, sok od limuna ili limete i sirćeta. Ovi proizvodi nekada mogu da budu delotvorni, ali mogu da izazovu i neke neprijatne reakcije.

Izvor: Telegraf.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljepota i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh