Connect with us

Korisni saveti

Kao da žvaćeš papir: Primetili ste sigurno da paradajz više nema isti ukus, razlog će vas šokirati

Uzrok leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza – najveću ekonomsku dobit

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje i pokazuje da u 93 odsto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov poseban ukus, piše BigThink, a prenosi 24sata.hr.

Uzrok leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza – najveću ekonomsku dobit.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Tokom vremena, geni koji pojačavaju ukus izgubili su se. Zato današnjem paradajzu nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus.

“Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni“, rekao je Zhangjun Fei sa univerziteta Kornel.

Njihova otkrića objavljena su u magazinu Nature genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, uzgajanih i divljih. Zatim su ove podatke uporedili s genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.

Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za razvoj budućih funkcionalnih studija i uzgoj. U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza sami okrenuti potrazi za ukusima.

Gen TomLoxC postaje ipak češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Korisni saveti

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh