Connect with us

Ljekovito bilje

KARDIOLOZI JE SMATRAJU ČUDOM OD BILJKE Čuva srce, reguliše pritisak, šećer, holesterol, a ovako se koristi

Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Po mišljenju turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj, rabarbara je najkorisnija namirnica na svetu. Kontroliše nivo šećera, pomaže da se reguliše pritisak i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.

Lekovita svojstva

Rabarbara sadrži mnogo korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih materija (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Odlično deluje na probavni trakt i već odavno se koristi kao laksativ, lek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Nedavno rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom delovanju na ćelije raka. Zanimljivo je da se nivo polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, zbog toga se u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.

  • rabarbara je snažan antioksidans
  • ima antialergijska i antiupalna svojstva
  • pomaže pri regulaciji nivoa holesterola
  • poboljšava cirkulaciju i metabolizam
  • prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva
  • čuva zdravlje očiju
  • sprječava razvoj raka
  • poboljšava apetit

Upotreba

U ishrani se koristi samo stabljika, jer su listovi otrovni. Stabljika je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, salate, sosevi, kompoti, pogotovo u rano proleće kada nema drugog povrća, kao i marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

Očišćene, oprane i iseckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, iseći na kocke, ocediti i odmah zamrznuti.

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja zavisi od njene vrste i načina uzgoja.

Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima.

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh