Connect with us

Ljekovito bilje

Katarakta: borovnica i vidac odlažu operaciju – Ljekovito bilje

Zamućenje očnog sočiva čest je problem, a sa njime suočavaju se najviše osobe starije životne dobi. Iako je operacija pravo rešenje, u ranim fazama bolesti simptome mogu ublažiti prirodni preparati.

Normalno sočivo je potpuno bistra struktura u oku, a zamućenje (katarakta) može se javiti u svakom njegovom delu. U procesu starenja sočivo počinje gubiti svoju elastičnost i prozirnost, pa dolazi do pogoršanja vida i otežanog obavljanja uobičajenih dnevnih aktivnosti. To je najčešći oblik – siva staračka merana – čije ime potiče od sivog izgleda koji sočivo poprima u zreloj fazi bolesti. Naziv katarakta nastao je od latinske reči koja znači vodopad, koristi se jer osobe sa mrenom ne vide jasno kao da gledaju kroz mlaz vode. Pored oslabljenog vida naročito noću sivu mrenu karakteriše i otežano gledanje na sunčevoj svetlosti (zbog raspršivanja zraka pri ulasku u sočivo), krugovi oko izvora svetlosti, bleštanje i žućkasta prebojenost, duple slike, promene u percepciji boja…

Na razvoj bolesti utiču različiti činioci. U otprilike 90% slučajeva siva mrena javlja se kod starijih ljudi, posle šezdesete godine života. S druge strane kod dece može biti razvojna anomalija, ili nastati nakon nekih majčinih infekcija u trudnoći. Nastanku sekundarne katarakte mogu doprineti povrede oka, ultraljubičasto zračenje, dugotrajna upotreba lekova kao što su kortikosteroidi, pušenje i drugi faktori. Važno je napomenuti sledeće, ukoliko se ne leči, katakratka dovodi do postepenog gubitka vida. Oboljenje ne nestaje samo od sebe, pa je jedino rešenje operacija. Međutim neki stručnjaci veruju da postoji drugo rešenje da se bolest predupredi odnosno ublaže njeni simptomi.

Borovnica poboljšava noćni vid

Povoljan uticaj borovnice potvrđen je u Drugom svetskom ratu. Britanski piloti otkrili su da im lekovite bobice poboljšavaju noćni vid, što je bilo od velikog značaja u borbama koje su se odvijale pod okriljem tame. Zato su redovno jeli džem od divlje borovnice. Prema medicinskim istraživanjima, piloti su verovatno bili u pravu, jer borovnica pomače očima da se prilagode različitim intenzitetima svetlosti. Značajana je i zato što poboljšava cirkulaciju čak i u najsitnijim kaliparima, kao i zbog svih sastojaka antocijanidina, antioksidativnih flavonida, koji štitite kapilare od oštećenja izazvanih dejstvom slobodnih radikala. Upravo ova oštećenje uzrokuju mnoge bolesti: kataraktu, molekularnu degeneraciju, glaukom, proširene vene… U listovima se nalaze supstance koje utiču na snižavanje nivoa šećra kod ljudi koji imaju dijabetes. Podjednako su lekovite sveže i sušene borovnice, prirodni sok kao i eliksir. Italijanski stručnjaci izveli su studiju koja je pokazala da je kombinacija borovnice i vitamina E vrlo učinkovita u zaustavljanju katarakte.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Vidova trava melem za oči

Sveti vid poznat je kod Slovena kao iscelitelj vida i zaštitnik očiju. Zbog toga su naši stari u oči svakog praznika Vidovdana brali vidovu travu i ostavljali je da odstoji u vodi, da bi se zatim ukućani njome umivali. Već sam naziv biljke ukazuje na to da je ona veliki saveznik u očuvanju zdravlja očiju. Od nje se spravljaju čajevi i melemi koji se koriste za ublažavanje tegoba poput konjuktivitisa, preteranog suzenja očiju,  crvenila, peckanja, čnička, katarakte… U ublažavanju simptoma katarakte najefikasniji je čaj od vidove trave pomešan sa ranjenikom i kičicom: dve kašike cvetova i listova biljke vidac i po kašiku lista ranjenika i lista i cveta kičice prelijte sa 4 dl ključale vode. Ostavite to poklopljeno da odstoji otprilike dva sata. Proceđeni čaj koristite za obloge, koje treba da držite na očima triputa dnevno po pola sata. Alternativna terapija podrazumeva da se u oči sipa nekoliko kapi čaja i da se ostavi to da deluje 5 minuta pre ispiranja.

Preparat tri ploda

Drevna lekovita formula trifala (doslovno tri poloda) vrlo je cenjena u ajurvedskoj medicini. Sastoji se od jednakih delova sušenih plodova biljaka amalaki, haritaki i bibhitaki. Trifala je prvenstveno jak antioksidans koji podmlađuje ćelije i tkiva. Plod biljke amalaki sadrži 20 puta više vitamina C nego recimo sok nrandže. Trifala obnavlja snagu unutrašnjih organa, čisti krv, reguliše pritisak, otklanja stres, poboljšava mentalne sposobnosti, ojačava kosu, nokte, zube, a poznata je i kako preparat putem koga se izoštrava vid. Iako se biljke koje se nalaze u sastavu trifale ne mogu naći na našim prostorima, ovaj lek dostupan je u obilku kapsula i praha. Da bi se napravio rastvor za ispiranje očiju potrebna su trifala u prahu, čašica za vakumsku masažu i ispiranje očiju, sterilna gaza, kalijum sorbat (konzervans za hranu koji će sprečiti razvoj gljivica i buđi urastvoru) i čista teglica sa jakim poklopcem. Priprema: kašičicu trifale ubacite u šolju ključale vode i ostavite to da odstoji preko noći. Procedite tečnost kroz gazu, pazeći da ne prođe neki od čvrstih materijama mešavine. Dodajte četvrtinu kašičice kalijum sorbata i mešajte dok se ne rastvori. Sipajte rastvoru čistu teglu koju ćete potom zatvoriti. Upotreba sipajte rastvor u čašicu (ne više od pola) a zatim zabacite glavu i čvrsto prilosnite čašicu na očnu duplju. Pravite kružne pokrete okom barem deset sekundi kako bi rastvor bolje dopro u sve njegove delove. Na trenutak možete osetiti peckanje koje će vrlo brzo nestati. Ponovite postupak na drugom oku.

Blagotvorni sok od ruse

Lekovita biljka rusa, rosopas, zmijsko mleko ili lastavičija trava od davnina je poznata po tome što čisti kožu od neprijatnih bradavica. Ipak spektar njenog delovanja je mnogo širi. Uspešno se primenjuje u lečenju oboljenja jetre, žuči, bubrega… Osim toga čisti krv i ublažava bronhitis, a ruski naučnici tvrde da pomaže i u lečenju pojedinih malignih oboljenja. Osim toga rosopas je čuven po tome što blagotovrno deluje na oči i vid, pa se često koristi za lečenje konjiktivitisa i katarakte. Njegov latinski naziv potiče od grčke reči “cheli-odon” što znači lasta. Prema starom verovanju laste svojim mladuncima mažu oči rusinim sokom kako bi progledali. U, žutom, mlečnom soku ruse nalazi se najviše lekovitih supstanci. Upravo su one važne i  za poboljšanje zamućenog vida. Palcem i kažiprstom se tečnost istišće iz stabljike biljke. Sok se maže na uglove zatvorenih očiju. Iako nije direktno nanesen na očnu jabučicu do nje će dopreti vlaga.

Kapi od ricinusovog ulja i meda

Pečlinji proizvod koji dokazano deluje u prevenciji i lečenju brojnih tegoba – u narodnoj medicini od davnina se koristi i kao pomoć u slučaju očnih bolesti. Aristotel je zabeležio da je odličan za umorne i osetljive oči, a u Inidiji je ocenjen kao lek za sve probleme pvoezane sa vidom. Da bi ste napravili medne kapi, kuvajte šolju vode sa kašičicom meda otprilike dva minuta. Kada se tečnost ohladi sipajte po dve kapi u svako oko. Činite to dva puta dnevno ujutro i pre spavanja. Ista mešavina koristi se i za obloge: natopite njome gazu ili vatu pa pritisnite na očne kapke i držite 15 do 20 minuta. Što se tiče oralne upotrebe, savjetuje se da se pre spavanja uzima kašičica već pomenute trifale sa kašičicom meda i mlake vode. Ricinusovo ulje još je jedan prirodni lek koji se vekovima koristi za većinu problema s očima. Naročito efikasno uklanja simptome suvih očiju i katarakte. Terapija je vrlo jednostavna: po kap čistog ricinusovog ulja sipajte u oba oka. Najbolje je da ovo uradite neposredno pre spavanja, jer kapi mogu kratkotrajno zamutiti vid. Osim toga ulje će moći da deluje tokom noći.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh