Connect with us

Agro kutak

Koje cvijeće možete da posadite u oktobru

Oktobar je vrijeme pripreme za mirnije vrijeme u prirodi i o njemu se ne misli kao o sezoni za sadnju cvijeća. Međutim, oktobar je idealan mjesec za sadnju širokog spektra cvijeća koje vašem vrtu može da podari pregršt boja i mirisa.

Lukovice

Lukovice su višegodišnje biljke koje imaju mesnate, podzemne strukture koje čuvaju hranljive materije tokom perioda mirovanja biljaka. Lukovice mogu da se suze u dvije kategorije: proljećne koje cvjetaju u proljeće i jesenje koje cvjetaju u jesen.

Jesenja sezona je vrijeme kada mnogi baštovani sade proljećne lukovice, jer zahtjevaju vrijeme kako bi se njihov korijenov sistem razvio prije prvih mrazeva.

Lukovice ne bi trebalo da se sade dok temperature zemljišta ne padne ispod 15 stepeni.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Cvijeće tolerantno na mraz

Biljke koje su otporne na mraz mogu da prežive teške uslove sa malo ili potpuno bez oštećenja. Ledeni cvijet je jedna od njih, a ovu biljku krase ružisti i ljubičasti cvijetovi.

Kukurek može da cvjeta na temperaturama ispod smrzavanja, a krase ga cvijetovi u obliku čaše koji se naginju prema dolje. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja je ljekovita, ali i otrovna.

Jednogodišnje cvijeće

Za razliku od višegodišnjeg, jednogodišnje cvijeće se neće vraćati iz godine u godinu i uglavnom umire kad nastupi mraz. Međutim, nekoliko vrsta jednogodišnjih biljaka može da se sadi u jesen.

Nazvane izdržljivim jednogodišnjim biljkama, ove biljke preferiraju hladniju sezonu, ali im treba vremena da se oforme prije nego što nastupi hladno vrijeme.

Dan i noć i petunije su samo neke od ovih vrsta cvijeća čije sjeme možete da posadite početkom oktobra.

Cvijeće koje cvjeta u jesen

U jesen, kada većina biljaka završava svoj životni ciklus, ove biljke cvketaju, bujaju i nagrađuju vas svojim oblicima, bojama i mirisima. Među njima su hrizanteme, dalije, astere.

Što se tiče hrizantema, one imaju žbunast oblik, većina sorti nije visoka, a cvjetaju sve do novembra (određene sorte). Cvjetovi mogu biti različitih boja i oblika i mogu potpuno promjeniti vaše dvorište u jesen.

Dalije su izrazito dekorativno cvijeće, a cvjetaju od juna do početka oktobra. Aster spade u višegodišnje biljke i vrlo su lake za njegu, a cvjetaju sve do novembra.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Agro kutak

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh