Connect with us

Ljekovito bilje

Kokotac – Prirodna pomoć kod proširenih vena, hemoroida i otečenih nogu – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Kokotac – (Melilotus officinalis), drugi nazivi: žuti kokotac, ždraljika, svinduh, konjska djetelina, pšeničica, orlov nokat.

Ljekoviti kokotac raste na suvim vapnenastim terenima, neobrađenim poljima i nasipima. Ta jednogodišnja ili dvogodišnja biljka naraste od 30 do 90 centimetara. Njene izbrazdane uspravne stabljike nose listove sastavljene od tri ovalne liske nazubljenih rubova. U ljeto se na vrhovima stabljika pojavljuju sitni žuti cvjetovi prijatnog mirisa skupljeni u izdužene cvatove. Cvjetovi rađaju sitne ovalne žućkastosmeđe plodove.

DIJELOVI ZA UPOTREBU

Stabljike, listovi i cvjetovi

Nadzemni dijelovi biljke beru se u julu, pa se suše
Sušeni ljekoviti kokotac upotrebljava se za pripravljanje oparaka, uvaraka, prašaka, suvih ekstrakata i tinktura
Ta se biljka često kombinuje s biljkama koje pomažu jačanju krvnih žila kao što su čudesni oraščić (Hamamelis), divlji kesten i obična borovnica.

SASTOJCI

Ljekoviti kokotac sadržava glukozid melilotozid. On se pretvara u kumarin koji daje biljci karakteristični miris, a nazočni su i flavonoidi. Ako se zarazi gljivicama, ljekoviti kokotac stvara dikumarol, spoj koji sprječava grušanje krvi.

UPOTREBA U LIJEČENJU

Zahvaljujući melilotozidu, ljekoviti kokotac pomaže jačanju krvnih žila, pa se upotrebljava kod problema s cirkulacijom, te za olakšavanje s time povezanih stanja, npr. oticanje zbog zadržavanja tečnosti. Klinička istraživanja sprovedena 1999. godine pokazala su da bi kokotac mogao smanjiti oticanje gornjeg dijela ruke kod žena operisanih od raka dojke.

Za tu se biljku zna da ima protivupalna svojstva, što su potvrdila istraživanja na životinjama. Zbog toga se upotrebljava u liječenju ozljeda, modrica, uganuća, nadraženih očiju, te reumatizma. Flavonoidi biljke djeluju kao diuretici i pomažu u olakšavanju probavnih smetnji. Ljekoviti kokotac bi mogao pomoći u liječenju tromboze jer sadržava dikumarol, spoj koji sprječava grušanje krvi. Ipak, kokotac ne treba upotrebljavati umjesto ili zajedno s već provjerenim lijekovima protiv zgrušavanja u krvi.

UZGOJ

Kokatac se može uzgojiti iz sjemena koje se sije u jesen ili proljeće. Uspješno raste u dobro dreniranoj zemlji neutralnog do lužnatog karaktera na izrazito sunčanom mjestu.

PRIPREMA I DOZIRANJE

Za unutrašnju upotrebu

Za liječenje hemoroida, proširenih vena, obamrlih nogu, zadržavanja tečnosti i probavnih smetnji

  • Oparak: Stavite jednu čajnu kašiku osušenih cvjetova u šolju kipuće vode, ostavite da odstoji pet minuta, procijedite, pijte tri do četiri šolje na dan
  • Kapsule (50 mg praška): Uzmite jednu do dvije kapsule tri puta dnevno uz jelo
  • Tinktura: Stavite tridesetpet kapi u čašu vode, uzimajte tri puta dnevno za vrijeme obroka.

Za spoljašnu upotrebu

Za liječenje uganuća, modrica, nadražaja očnih kapaka i krvarenja

  • Oblog: Stavite dvadeset grama osušenih cvjetova u 100 ml vode, kuvajte petnaest minuta. Ako liječite uganuća ili modrice namočite tkaninu u još toplu tečnost i stavite na oboljela mjesta dva do tri puta na dan. Ako trebate liječiti nadražaje očnih kapaka ili zaustaviti krvarenje najprije ohladite tečnost.

UPOZORENJA

Ne upotrebljavajte bez savjetovanja sa stručnom osobom

Ljekoviti kokotac uzimajte u malim količinama jer kumarin u većim količinama može izazvati oštećenje jetre

Osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi ili uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi ne smiju uzimati preparate ove biljke.

Izvor: prirodnilijekovi.net

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh