Connect with us

Ljekovito bilje

Komorač najbolje rešava probleme sistema za varenja, nadimanja, iritabilnih creva… – Ljekovito bilje

Semenke komorača dobro rešavaju probleme probavnog sistema jer sadrže esencijalna ulja koja imaju spazmolitično, antiseptičko, diuretičko, protivupalno i imunostimulativno dejstvo

Komorač je samonikla biljka koje se često iskorišćava u fitoterapeutskoj praksi zbog izvanrednih blagotvornih učinaka na ljudski organizam. Pre nekoliko vekova komorač se koristio zbog svog efektnog dejstva na probavni sistem, ali, trenutno su ponovo otkrivena i druga lekovita svojstva komorača poput antiemetskog (crevni gasovi). Zbog toga se komorač najviše koristi kao čaj koji se pravi od semenki ploda koja sadrže esencijalna ulja koja imaju spazmolitičko, antiseptičko, diuretičko, protivupalno i imunostimulativno dejstvo.

Delovanje biljnog čaja od koromača

Što se tiče antiemetskog dejstva, potrebno je naglasiti da je ovaj biljni čaj apsolutno sposoban da spreči procese fermentacije koji se javljaju u crevima. Što se tiče delovanja na mišiće creva, pokazalo se da esencijalno ulje komorača ima opuštajuće dejstvo na te mišiće i sposobno je da optimalno suzbije sve one poremećaje koji su uzrokovani sindromom iritabilnog creva.

Čaj od komorača posebno je pogodan za decu, u slučajevima kada je potrebno boriti se protiv kolika ili drugih takvih bolesti. Biljni čajevi s komoračem mogu se pohvaliti odličnom stimulativnom funkcijom koja deluje uglavnom na želudac i creva, ali uspeva i da poveća lučenje sluzi. Komorač se često upotrebljava u svim biljnim čajevima koji se koriste za simptomatsko lečenje poremećaja koji utiču na probavni sistem, poput želudačne dispepsije ili usporene probave, nadimanja. Takođe se može koristiti za umirivanje bolova u trbuhu koji potiču iz probavnog sistema. Takođe, ne smemo zaboraviti kako se komoraču od davnina pripisuju važna karminativna svojstva koja mu omogućavaju da deluje protiv crevnih gasova i da pospeši probavu.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Recept za biljni čaj od koromača

U slučaju da je potrebno pripremiti karminativni biljni čaj, za suzbijanje kolitisa, dispepsije i bilo koje druge bolesti koja utiče na sistem za varenje, potrebno je imati:

  • 20 g komorača
  • 10 grama sladića (koren),
  • 4 zrna karanfilića

Pomešajte celu smesu u 500 ml vode, a zatim odstavite da odstoji najmanje 20 minuta. Sledeća faza je kuvanje smese oko 2 minuta, a zatim se treba ostaviti da se „odmori“. Na kraju, procedite čaj pijuckajte ga u nekoliko doza, uvek nakon jela.

Upozorenje

Neprekidna upotreba čaja od komorača dopuštena je u praktično bilo kom životnom dobu, dok duža konzumacija s prekomerno visokim dozama nije preporučljiva. Naravno, ako imate bilo koji od navedenih zdravstvenih problema uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da pijete čaj od komorača za lečenje poremećaja i specifičnih fizioloških stanja, posebno u slučaju trudnoće ili dojenja.

Izvor: eklinika.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh