Connect with us
Kopitnjak (lat. Asarurn europaeum): Odvikava od “čašice” i njeguje dišne organe - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Kopitnjak (lat. Asarurn europaeum): Odvikava od “čašice” i njeguje dišne organe – Ljekovito bilje

Kopitnjak je otrovan, no ako se konzumira umjereno, odlično je sredstvo za liječenje astme, kašlja i bronhitisa. Koristan je i kod žutice i oboljenja bubrega. No, podanak kopitnjaka se ipak najviše koristi kao sredstvo za povraćanje, a primjena je dosta uobičajena u homeopatiji.

List ove ljekovite biljke jako podsjeća na otisak konjskog kopita. Zbog toga i ne čudi što narod ovu biljku prozva imenima kao što su kopito, konjsko kopito ili gorski kopitac. No, ipak je najprepoznatljivija postala po imenu kopitnjak…

Ljekoviti podanak

Kopitanjak je biljka trajnica dosta niskog rasta. Visina od 10 cm je obično njena maksimalna. Kopitnjak često raste u velikom mnoštvu. Najviše voli krečnjačko tlo u mješovitim listopadnim šumama. Možemo ga sresti i u živicama i ogradama, ali rjeđe.

Podanak kopitnjaka puže neposredno ispod površine tla. Koristi se u liječenju, te se sabire od sredine avgusta do sredine septembra. Važno je znati da su sabrani podanci nakon mjesec dana bezvrijedni, te da ih treba iskoristiti što prije nakon branja.

Za liječenje se sabire i ostatak biljke. Suši se na prozračnom mjestu i u hladu. Dok je još svježa, biljka ima kamforast miris. Korijen miriše poput bibera. Ukus biljke je mirođijski, no ipak gorak.

Kopitnjak često oprašuju puževi. Nakon oprašivanja i oplođenja stvara se plod i sjeme. Kopitnjak je mirmekohorna biljka, što znači da njegovo sjeme raznose mravi. Dosta je rasprostranjen u Evropi, južnoj Rusiji, zapadnom Sibiru, kao i u Maloj i Srednjoj Aziji.

Ljekovitost

Kopitnjak je, ustvari, otrovna biljka. Njen podanak sadrži “kopitnjakov kamfor” koji kod osjetljivih osoba može izazvati jako povraćanje i upalu želuca i crijeva. I trudnice trebaju izbjegavati kopitnjak.

Stepen otrovnosti kopitnjaka uslovljen je i staništem, zato ovu biljku treba konzumirati s oprezom i nikad samoinicijativno, tj. bez prethodnog konsultovanja sa stručnim licem. No, bez obzira na to, kopitnjak se ubraja u ljekovite biljke.

Ako se konzumira umjereno, ova biljka je odlično sredstvo za liječenje astme, kašlja i bronhitisa. Korisna je i kod žutice i oboljenja bubrega. No, podanak kopitnjaka se ipak najviše koristi kao sredstvo za povraćanje, a primjena je dosta uobičajena u homeopatiji.

U narodnoj medicini podanak kopitnjaka se upotrebljava stučen u prah. Poznato je da su ga seljaci nekad upotrebljavali kao prašak za kihanje kod tvrdokornih hunjavica. Podanak se koristio i kao sredstvo za odvikavanje od alkohola.

RECEPTI

Tinktura za odvikavanje od alkohola

U jedan litar ljutog alkoholnog pića, omiljenog onom koga se želi izliječiti, sipati 8 kašika isitnjene kompletne biljke kopitnjaka. Tinkturu držati najmanje tri sedmice na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Piti po pola decilitra dnevno.

Čajna mješavina za upalu i slabu funkciju žuči

Uzeti po 30 g kopitnjaka, stabljike rosopasa, kore i korjena krkovine, po 20 g cvjetova kamilice, stabljike majčine dušice, stabljike konjogriza i koprive. Tome dodati i 5 g listova ruzmarina. Trave dobro isitniti i smiješati. U posudu staviti 5 g mješavine trava i preliti litrom proključale vode, te pustiti da se ohladi poklopljeno. Hladan čaj procijediti i piti. Dnevno popiti po pola decilitra u jednakim vremenskim razmacima, svu pripremljenu količinu čaja.

Čajna mješavina za jačanje srca

Pomiješati 10 g kopitnjaka sa 10 g gorocvijeta. Tome dodati 50 g cvijeta crvenog gloga, 20 g lista oraha i po 5 g ruzmarina i lista imele. Kašiku mješavine preliti sa 2 dcl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Piti po 3 šolje dnevno prije obroka.

Čajna mješavina za kamen u bubregu i mokraćnom mjehuru

Uzeti po 10 g kopitnjaka i crne ribizle, 20 g korjena zečjeg trna i sladića, plodova divlje ruže i kleke ili borovice. Sve dobro usitniti i pomiješati, potopiti u litru vode, ostaviti cijelu noć da se ekstrahira, pa idućeg dana ujutro zagrijati do vrenja i kuhati 2 do 3 minute. Kada se ohladi, procijediti i piti u toku dana umjesto vode. Bolje je piti nezaslađen čaj, ali ako neko ne može piti gorak čaj, može ga i zasladiti medom ili nekim kiselim voćnim sokom (sirupom); no tada ga valja piti poslije jela i između obroka. Čaj piti tri dana, zatim načiniti pauzu od jednog dana i opet nastaviti na isti način.

NAPOMENA
ŠTA NAROD SAVJETUJE U SLUČAJU TROVANJA?

Nakon povraćanja treba piti vruću pravu kafu i na trbuh staviti oblog od vruće kamilice.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh