Connect with us
Korisno i jednostavno: Napravite mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor

Priroda i zdravlje

Korisno i jednostavno: Napravite mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor

Zbog trenutačne situacije s koronavirusom i važnosta pranja ruku, tekući sapuni i dezinfekcijska sredstva postali su iznimno bitni, a zbog velike potražnje ponekad ih je teško pronaći na policama trgovina.

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate obratiti pozornost jest i čišćenje prostora u kojima boravite. U svojim preporukama za čišćenje doma, HZJZ je, između ostalog, preporučio korištenje sredstava koja su na bazi aktivnih tvari kao što su etanol, natrijev hipoklorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijev klorid i natrijev klorid.

U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju zraka pomoći vam mogu i prirodni osvježivači s esencijalnim uljima. Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku djelo. Na taj način znat ćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne kemikalije, a koji će vam pomoći da zrak u vašem domu bude čist, svjež i ugodnog mirisa.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Opcija za izradu osvježivača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku. Potrebni su vam:

– šalica vode

– 2 velike žlice medicinskog alkohola

– 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po vlastitom izboru, možete kombinirati i više ulja (u skupinu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, mažuran, čajevac, paprena metvica, njemačka kamilica, ružmarin, kadulja, sandal, slatka naranča, zimzelen, cimetov list).

– bočica s raspršivačem

Priprema:

Pripremite i u bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Kako biste spriječili potencijalno prolijevanje, koristite lijevak. Dobro protresite i vaš osvježivač spreman je za upotrebu.

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju plutati na površini vode, uvijek protresite bočicu s raspršivačem prije upotrebe. Istina je da će se prirodni osvježivači zraka vjerojatno kraće zadržavati u zraku od kupovnih, ali rješenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

Na kraju, ne zaboravite da su osvježivači samo pomoćnici, a ključno je zračiti dom tako da držite prostore otvorenima i uključite ventilaciju te temeljito čistite i dezinficirate dom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh