Connect with us
Primjena kupina u kuhinji

Ljekovito bilje

Kupina je lek iz prirode protiv malokrvnosti pa joj zato tepaju „vino za krv“ – Ljekovito bilje

Stari Grci i Rimljani upotrebljavali su plodove, lišće, koru i korenje kupine za lečenje brojnih bolesti, a danas se najčešće koristi za popravljanje krvne slike.

Kupina je ukusan lek iz prirode, često je samonikla, a već skoro 2.000 godina primenjuje se u terapeutske svrhe. Jedna mala kupina je bogata vitamina i hranljivim jedinjenjima da se često koristi kao narodni lek protiv malokrvnosti. Stručnjaci potvrđuju da svojim pozitivnim svojstvima jača ceo organizam i štiti od nekih od najtežih bolesti. Smatra se da ovo voće može da prevenira nastanak kancera, ojača srce i nerve, štiti od infekcija. U Evropi se kupina koristila dugo kao lek za lečenje gihta, pa je tokom 18. veka bila poznata pod imenom „giht bobica“.

Najzastupljenije bobičasto voće na svetu

Kupina je član porodice Rosaceae, poznate kao porodica ruža roda Rubus L. ili kupina i spada u jagodičasto voće. Smatra se najzastupljenijim bobičastim voćem na svetu i ne raste jedino u Australiji i Antarktiku. U Evropi se koristi 2.000 godina, kao hrana i u medicinske svrhe, kao ograda za zaštitu imovine. Raste i u divljini, a kultivisani uzgoj počinje sredinom 19. veka u Americi i Evropi. Postoje dve osnovne vrste kupine – ona koja raste kao grm, i ta sorta je otpornija na hladnoću, i ona kupina koja rasta u obliku loze. Njeni plodovi koristi se za pravljenje poslatica, sirupa, eliksira, ali teško je naći osobu na našim prostorima koja, na primer, ne voli domaće slatko od kupina.

„Vino za krv“ protiv malokrvnosti

Kupina sadrži betaine, pa se smatra da sok svežih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre, povoljno utiče na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Kupinovo vino, bogato je vitaminima i mineralima i cenjen je lek protiv malokrvnosti. Za poboljšanje krvne slike, preporučuje se da pola sata pre jela pijete decilitar kupinovog vina.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Podseća na malinu, i po formi ploda, i po formi biljke, a razlika je u boji ploda. Postoje bestrne kupine i kupine sa trnjem. Lako ih je uzgajati, a ipak ih treba kontrolisati. Vrste koje rastu uspravno mogu se saditi tri metra jedna od druge. Sade se krajem jeseni ili na proleće. Vinogradarske sorte zahtevaju više pažnje, a sve ostale treba samo zalivati i redovno orezivati. Kupine su bogate vitaminima, C, A, B6, B12, K, D, B3, B1, B2. Sadrže i minerale kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, fosfor, kalijum, natrijum.

Borac protiv karcinoma

Ovo voće je bogato antocijaninom, koji kupini daje tamnu bolju. Sadrži i elagičnu kiselinu i cijanidin 3 glukozid, a smatra se da svi ovi sastojci mogu sprečiti rast i metastaze malignih tumora. Kupina ima i velike količine antioksidanata, koji uništavaju slobodne radikale, glavne krivce za teške bolesti.

Za zdravlje srca, nerava i kostiju

Kupine su blagodatno voće za zdravlje srca, pre svega zbog prisustva magnezijuma. Ovo voće može svojim uticajem na krv i vene sprečiti pojavu srčanog ili moždanog udara. Kupine su bogate i vlaknima, pomažu varenje, omogućavajući potpunu apsorpciju vode u crevima, srečavaju konstipaciju i pomažu kod regulisanja telesne težine. Poboljšavaju pamćenje i neurološke funkcije. Snaže imuni sistem i tako sprečavaju nastanak bolesti. Pomažu apsorbciju kalcijuma i tako održavaju pravilnu funkciju koštanih ćelija i jačaju kosti.

Izvor: eklinika.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh