Connect with us
Kurkumom protiv upala - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Kurkumom protiv upala – Ljekovito bilje

U ovom članku donosimo vam tekst iz magazina Ljepota i zdarvlje. U ovom tekstu nalaze se recepti sa kurkumom pomoću koji se liječe razna oboljenja.

Artritis

Osteoatritis nastaje kao posljedica trošenja (oštećenja) zglobova. Najmanje tri naučne studije pokazuju da uzimanje preparata od kurkume u periodu od dva do tri mjeseca, ublažava bol, poboljšava funkciju zglobova i umanjuje potrebu za anelgeticima. U dvije studije o efektima liječenja osteoartritisa koljena, utvrdjeno je da kurkumin djeluje isto kao ibuprofen, čija prkomjerna i duga primjena može da izazove želudačne smetnje i oštećenja crijeva. Kombinovana primjena kurkume i drugih antiupalnih biljaka, kao što su đumbir i bosvelija, takođe doprinosi ublažavanju simptoma. Kurkumin može da se koristi i za ublažavanje tegoba reumatoidnog artritisa  (autoimuno oboljenje).

Kardiovaskularna oboljenja

Laboratorijske studije su pokazale da kurkumin snižava nivo holesterola triglicerida u krvi, sprečava oksidaciju LDL (hemijska reakcija koja pojačava štetna dejstva ovog tipa holesterola na arterije) i inhibiše tromboide, što umanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima. U jednoj naučnoj studiji je utvrdjeno da uzimanje dnevne doze kurkuminoida (4 gr), nekoliko dana prije i nakon ugradnje aortokoronarnog bajpasa, umanjuje rizik od srčanog udara.

Zapaljenje debelog crijeva

Kurkuminoidi se ne apsorbuju dobro u digestivnom traktu, što ih čini potencijalno korisnim protiv upalnih procesa i kancera u debelom crijevu. U ovaj tip oboljenja spadaju ulcerozni kolitis i kronova bolest koja prvo zahvata završetak tankog crijeva i početak debelog crijeva . Uključivanje kurkumina u terapiju konvencionalnim lijekovima, produžava periode između akutnih epizoda bolesti i dovodi do poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Sindrom nervoznog crijeva-loše varenje

Kada se uzima nakon obroka, kurkuma ublažava stomačne tegobe usljed lošeg varenja i ublažava simptome sindroma nervoznog crijeva, u koje spadaju bol i nadutost stomaka, gasovi, dijareja i zatvor.

Oralno zdravlje

Dentalni gelovi i vodice za ispiranje usta sa kurkumom se preporučuju za održavanje higijene i zdravlja usta, kao i za suzbijanje infekcija desni. Ispitivanja pokazuju da je voda sa kurkumom podjednako djelotvorna kao i sredstva za ispiranje usta u eliminisanju simptoma gingivitisa i smanjivanju nivoa bakterija u ustima.

Dijabetes

U snižavanju nivoa glukoze u krvi, kurkumin djeluje na nekoliko načina, rezultati jedne studije su pokazali da uzimanje kurkumina u periodu od tri mjeseca snižava šećer u krvi kod gojaznih osoba sa dijabetesom tipa 2.

Infekcije

U Indiji, ali i u drugim azijskim zemljama, kurkuma se tradicionalno koristi za liječenje kožnih infekcija i previjanje rana. Laboratorijska istraživanja ukazuju na brojne antimikrobne efekte, kao i sposobnost inhibicije brojnih bakterija uključujući staphylococcus aureus, s. Epidermidis, e. Coli i vibrio cholerae, koja uzrokuje koleru, viruse gripa, herpes, simplex virus 1 i 2, respiratorne viruse, humani papiloma virus, kao i viruse koji izazivaju hepatitis B i C ,gljivice i dermatofite, što je grupa gljivica koje koje mogu da inficiraju kožu. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da kurkumin aktivno djeluje na naročito opasan soj bakterije MRSA  (stafilokoka koja je otporna na meticilin). Ipak treba istaći da kurkumin može da naruši dejstvo ciproflok sacina koji se koristi u liječenju infekcija uzrokovanih salmonelom. Na kraju, primjena kurkumina na koži u formi kreme, znatno ublažava bol i crvenilo kod mastitisa (upala dojke), koji pogađa trećinu dojilja.

Psorijaza

Oralna primjena ekstrakta kurkume dokazano ublažava karakteristične simptome psorijaze (rožnate, crvene dijelove kože, koji se perutaju). Pored toga, je utvrđeno da prijena gela sa 1% kurkume brže uklanja kožne površinske nakupine nego terapija konvencionalnim lijekovima (kalcipotriol).

Moždana oboljenja

U poređenju sa nekim razvijenim zemljama Zapada, zastupljenost alchajmerove bolesti u Indiji, u kojoj se kurkuma vijekovima koristi kao začin, znatno je manja. U laboratorijskim studijama je utvrđeno da kurkumin sprečava stvaranje beta-amiloida (protein koji zatvara prostor između moždanih ćelija, što uzrokuje nastanku alchajmerove bolesti). Klinički eksperimenti takođe sugerišu da kurkumin može da zaštiti od pojave paaarkisonove bolesti, kao i da može da zaustavi rast moždanih tumora, iako još uvijek nema dovoljno naučnih studija o funkcijama ljudskog mozga, u jednoj od rijetkih je registrovano poboljšanje memorije kod osoba starijih od 60 godina sa predijabetesom, koje su uzimale kurkumu u doručku. (dijabetes i predijabetes uvećavaju rizik od oštećenja kognitivnih funkcija, uključujući pad memorije, sposobnosti za rješavanje problema i koncentracije). Međutim, ispitivanja su pokazala da kod osoba sa alchajmerovom bolešću redovno uzimanje kurkumina u količini od 2 do 4 gr dnevno, u toku cijele godine, ne donosi nikakvo poboljšanje.

Antikancerogeno dejstvo

O ovim efektima kurkume je utvrđen najveći broj naučnih istraživanja, i to sa ubjedljivo pozitivnim rezultatima. U brojnim laboratorijskim studijama o različitim vrstama kancera uočeno je da kurkumin sprečava formiranje tumora, njegov rast, širenje i metastazu. Osim toga, primjena kurkumina sprečava kreiranje novih sudova koji ishranjuju tumor i stimulišu smrt  ćelija kancera. Hemijske materije u sastavu kurkume (kurkuminoidi i turmeroni) poboljšavaju funkciju imunološkog sistema, čija je uloga uništavanje ćelija kancera. Laboratorijski eksperimenti pokazuju da kombinovana upotreba kurkumina sa određenim hemoterapijskim lijekovima i zračenjem poboljšava ishod liječenja. Kurkumin može da umanji rezistenciju koju kancerozne ćelije često razviju na hemoterapiju, kao i upalne procese i negativne nus-pojave. Istraživanja su pokazala da je kod pušača (grupa sa povećanim rizikom od kancera debelog crijeva i drugih oblika kancera) suplementacija u dnevnoj dozi od 4 gr kurkumina znatno umanjila prekancerozne lezije u debelom crijevu i rektumu.

Zlatno mlijeko

Ovaj napitak može da se uzima tokom cijele zime kao prevencija prehlade i gripa. Ukoliko dođe do prehlade, onda se prije spavanja uzima sa mlijekom, a tokom dana u kombinaciji sa vodom. Kurkumin se ne rastvara u vodi. Mlijeko sadrži masnoću koja povećava stepen apsorpcije kurkumina u crijevima.

Priprema; zagrijati 240 mil mlijeka i dodati pola kašičice kurkume i ¼ kašičice meda.

Pasta od Kurkume

Ova pasta će ubrzati zarastanje manjih opekotina i ogrebotina, ublažiće svrab ili bol u slučaju ujeda insekata i zaliječiće različite vrste infekcija kože. Na ugroženo mjesto treba nanijeti tanak sloj paste i pokriti ga sterilnom kompresom. Voditi računa o tome da kurkuma ostavlja fleke na odjeći. Za oralnu upotrebu, dovoljno je umiješati pola kašičice paste u mlijeko. U pastu se može dodati prstohvat soli i bibera i da se to koristi kao začin kuhanom ili dinstanom povrću ili da pastu pomiješanu sa maslinovim ili nekim drugim uljem utrljati u meso prije pečenja.

Priprema; U manju činiju staviti 1 kašiku kurkume, umiješati 1 kašiku proključale vode i na kraju dodati 2 kašičice kokosovog ili maslinovog ulja. Tako pripremljenu pastu držati u frižideru.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh