Connect with us
Leči kožna oboljenja, proširene vene i smanjuje rizik od raka: Ulje ove biljke svako treba da ima u kući! - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Leči kožna oboljenja, proširene vene i smanjuje rizik od raka: Ulje ove biljke svako treba da ima u kući! – Ljekovito bilje

Kantarionovo ulje se dobija od istoimenog žutog cveta. Ova lekovita biljka raste uz ivice šuma, po čistinama i livadama, a cveta tokom celog leta. Upravo je jul mesec kada je najlakše nabrati kantarion jer najviše cveta upravo u ovo doba.

Od davnina je poznata u narodnoj medicini kao biljka čija je lekovitost širokog spektra. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) delovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji deluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

Ako imate problema s kožom, ili ste izgoreli na suncu, kantarionovo ulje biće odličan izbor za negu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično i nije pogodno za sunčanje. Najbolje je da ga koristite u večernjim satima kada se nema sunca. Možete da ga nanesete na sve vrste rana.

Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i nerava. Sprečava rane od dugotrajnog ležanja, pa se preporučuje i bolesnicima koji stalno leže u sprečavanju dekubitusa.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Dokazana je učinkovitost u saniranju upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Ono veoma dobro pospešuje cirkulaciju, te se sve češe upotrebljava za relaks ili sportske masaže.

Koristi se i kod menstrualnih grčeva, a još će biti efikasnije ako istovremeno pijete i čaj od kantariona.

Kantarionovo ulje u službi lepote

Kantarionovo ulje je moćno sredstvo za negu kože, dokazano deluje protiv strija, bora, akni i celulita. Koristi se za lečenje rana i opekotina, čireva.

Kako se koristi kantarionovo ulje za lice?

Koža lica je posebno osetljiva jer je stalno izložena spoljašnjim faktorima sredine, pa zato zahteva posebnu negu i pažnju. Kantarionovo ulje za lice pomoćiće u lečenju upornih akni i bubuljica. Veliki broj ljudi muku muči upravo sa ovim neprijatnim promenama na koži. Akne su posebno uporne i najčešće se pojavljuju na nosu, bradi i obrazima, odnosno zahvataju veliku regiju.

Ukoliko želite trajno i prirodno rešenje, toplo vam preporučujemo uz blagotvorno ulje i čaj od kantariona za ispiranje lica. Pre tretmana, umijte se i detaljno očistite kožu, a zatim na vatu nakapajte nekoliko kapi ovog ulja i dobro utrljajte na kritična mesta. Isto tako možete tretirati bubuljice.

Ovo ulje možete napraviti i sami i to na sledeći način:

Litar hladno presovnog ulja (na primer maslinovog) sipajte u prozirnu staklenu bocu i dodajte 100 g kantariona. Bocu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na sunčanom mestu 40 dana kako bi cvetovi otpustili ulje. Dobijenu tamnocrvenu tečnost potom dobro procedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvetove. Čuvajte u tamnoj staklenoj boci na sobnoj temperaturi.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh