Connect with us
Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice – Blagodat za respiratorne organe - Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Lek za brojne plućne bolesti: Napravite sirup od bokvice – Ljekovito bilje

---Članak se nastavlja ispod oglasa---

Bokvica je naša moćna lekovita biljka, često zapostavljena.

Bokvica u obliku sirupa preporučuje se svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomerni sluzavi sekret.

Domaći recept za pripremu sirupa:

Uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih sveže ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi naizmenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Izradu i održavanje našeg web portala povjerili smo:

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se onda drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena. Sada se u vrtu, na zaštićenom mestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom.

U visini kamena ili opeke gornji se deo jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mesta.

Boca sada ostaje 3 meseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Posle isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i ceo sadržaj boce dobro iscedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokua.

Ceđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim ceđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.

Taj sirup je najbolji kućni lek protiv svih plućnih bolesti.
Kako koristiti ovaj moćni recept:

U slučaju potrebe, deca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom jednom, a najviše tri puta dnevno.

Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom

Izvor: alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh