Connect with us

Ljekovito bilje

Lek za uporan čaj: Čaj od crnog luka

Reguliše i holesterol

Ukoliko vas muči kašalj, posebno noću, savet je da se čaj od crnog luka popije pred spavanje, jer pomaže da se lakše zaspi, a ujutru će olakšati iskašljavanje viška sluzi. Čaj može da se pripremi na tri načina – klasičnom pripremom, hladnom pripremom i dugim kuvanjem.

Prvi način

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Čaj od luka može da se pripremi kao i svaki drugi čaj. Stavite šolju vode u lonče da proključa i dodajte naseckanu glavicu luka i dva do tri zrna crnog bibera. Po želji može da se doda i jedan kolut đumbira. Poklopite i pustite da lagano kuva oko 15 do 20 minuta. Nakon toga procedite čaj i popijte ga dok je topao.

Drugi način

Čaj od luka za kašalj dobija se i dugim kuvanjem, poput domaćih supica. U ovom slučaju preporuka je da se koristi glavica crvenog (ljubičastog) luka s ljuskom s obzirom na to da i ona sadrži lekovite sastojke.

Sastojci:

  • 2 šolje vode
  • glavica luka s ljuskom (narezana na četvrtine)
  • 2 kašike meda (ili žutog šećera).

Priprema

Stavite vodu u šerpicu da proključa. Dodajte luk, smanjite temperaaturu i pustite da lagano kuva oko jedan sat. Nakon toga procedite vruću tečnost kroz cediljku. Ko voli, topli čaj može da zasladi medom koji ne treba stavljati u vreli čaj jer tada gubi svojstva.
Treći način

Ovaj način pripreme čaja za kašalj je takozvana hladana priprema, koja omogućava da se iz luka izvuče lekovita sluz luka koja pomaže u iskašljavanju.

Narežite glavicu ljubičastog ili crnog luka na manje komadiće. Stavite luk u teglu i prelijte ga sa dve čaše hladne vode, najbolje filtrirane. Zatvorite teglu i ostavite je da odstoji preko noći u frižideru ili najmanje 12 sati. Dobijenu tečnost procedite i odmah poslužite. Po želji može da se doda malo meda i malo soka svežeg limuna.

Izvor :alo.rs

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Više u Ljekovito bilje

Na vrh