Connect with us

Ljekovito bilje

Lekovita svojstva šafrana – Ljekovito bilje

Za šafran ste sigurno čuli, to jedan od najlepših cvetova, ali i jedan od najskupljih začina koji se mogu naći na tržištu, a upravo iz tog razloga se prodaje i koristi u veoma malim količinama.

Šafran se može brati iskljčivo ručno, a za svega 450 g začina potrebno je obrati čak 75 000 cvetova i zato uopšte ne čudi što je skup gotovo kao zlato. Uprkos ceni i tome što s eveoma teško uzgaja šafran se vekovima koristi kako u kuhinji tako i u narodnoj medicini brojnih naroda širom sveta.

Nutritivno je veoma bogat, a danas pričamo upravo o tome koliko je zdrav i za šta se sve koristi.

Za mršavljenje. U jednoj studiji objavljenoj u Francuskoj otkriveno je da šafran podstiče gubitak kilograma jer pomoću njega lakše kontrolišete koliko jedete. Tokom istraživanja, žene koje su osam nedelja redovno koristile šafran jele su mnogo manje nego žene koje ga nisu koristile.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Borac protiv Alchajmerove bolesti. Dokazano je da šafran pomaže kod lečenja Alchajmerove bolesti, odnosno kao dodatak standardnim terapijama. Tokom dva istaživanja pacijenti su uzimali po dve kapsule šafrana od 15 miligrama, dnevno i primećen je priličan napredak kad su u pitanju kognitivne funkcije i što je jako važno nisu primećeni neugodni neželjeni efekti poput mučnina i povraćanja.

Snažan afrodizijak. Šafran je bio i predmet mnogih istraživanja u kojima su se ispitivala njegova afrodizijačka svojstva tokom kojih je dokazano da je snažniji afrodizijak od čokolade i vina.

Antidepresiv. Mnoga klinička ispitivanja su pokazala da šafran ima blaga antidepresivna svojstva, a u jednoj studiji pre devet godina objavljeno je da latice šafrana imaju jednako dejstvo kao i Prozak, jedan od najčešće korišćenih lekova protiv depresije u svetu.

Sjajan protiv menstrualnih bolova. Šafran se tradicionalno koristi za lečenje raznih problema u vezi menstrualnog ciklusa, od standardnih menstrualnih bolova pa sve do određenih poremećaja. Sjajan je kod ublažavanja simptoma PMS-a jer dokazano poboljšava raspoloženje, ublažava žudnju za slatkišima kao i osetljivost grudi.

Čuvar srca. Ovaj začin je odličan i kao preventiva srčanom udaru i mnogim drugim kardiovaskularnim bolestima. Tokom jednog istraživanja u Kini otkriveno je da tretman krocinom, komponentom koja se nalazi u šafranu se drastično snižava nivo štetnih masti u krvi uključujući trigliceride i holesterol.

Borac protiv kancerogenih obolenja. Naučno je dokazano da šafran poseduje antikancerogena svojstva, da je nažan borac protiv slobodnih radikala te da promoviše odumiranje ćelija zaraženih rakom i tumora. Dokazano je da se potencijalno može koristiti uz standardne terapije za lečenje raka prostate, pankreasa, dojke, kože, pluća.

Kako da koristite šafran

Šafran možete naći u obliku kapsula, praha, ekstrakta ili obliku izvornih tankih, sušenih latica, odnosno tučaka. Kada kupujete začin, pazite da kupujete pravi, originalni proizvod. Da li je u pitanju pravi šafran proverićete tako da mali prstohvat stavite u šolju mlakog mleka, ako mleko odmah promeni boju u pitanju je lažnjak. Pravom šafranu je potrebno 10-15 minuta da se namače u tekućini da bi pustio boju.

Kad su u pitanju suplementi koje možete koristiti kao pomoć lečenju mnogih stanja obavezno se pre posavetujte sa vašim lekarom koji će vam dati jasna uputstva i odrediti tačnu dozu.

Izvor: lifepressmagazin.com

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Na vrh