Connect with us

Ljekovito bilje

Lekoviti žir, idealan za dijabetičare – Ljekovito bilje

Ublažava nagle oscilacije šećera u krvi i doprinosi osećaju sitosti.

U preistorijsko vreme, ovaj plod hrasta činio je jednu od glavnih namirnica, jer ga je u prirodi bilo u izobilju. Uz to, lako se sakupljao i pripremao, a bio je i vrlo hranljiv. Kasnije se žir koristio i u druge svrhe, na primer u tekstilnoj industriji i kao građevinski materijal, a sve manje u ljudskoj ishrani zbog sve raširenijih predrasuda o njegovoj pogodnosti za konzumaciju. Naime, žir sadrži gorke komponente tanine, koji, ukoliko se konzumiraju u velikim količinama mogu delovati toksično na organizam te izazvati oštećenja jetre. Međutim, ove materije se vrlo jednostavno uklanjaju kuvanjem ili potapanjem žira u vodu, nakon čega se on dalje tretira. Kada je obrađen žir je potpuno bezbedan za konzumaciju. Čak ga je i poželjno jesti jer obiluje nutrijentima.

Snižava povišenu glukozu

Povišen nivo šećera u krivi može  dugoročno biti vrlo opasan, naročito ako se ne tretira blagovremeno.  Naime, osim kardiovaskularnih smetnju, povišena glukoza izaziva oštećenja bubrega i očiju, te druge ozbilje tegobe. Žir može pomoći tim naporima jer je bogat složenim šećerima koji se za razliku od onih prostih sporije razlažu u organizmu, pa ne dolazi do naglih skokova šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare. Također, ova vrsta šećera predstavlja i dugotrajan izvor energije za telo, pa se i apetit smanjuje.

Suzbija stomačne tegobe

Žir je bogat izvor dijetetskih vlakana, koja pospješuju rad organa za varenje a naročito creva, jer jača njihovu pokretljivost i podstiču bujanje zdravih bakterija. Zahvaljujući tome, konzumacija žira ili pripravaka od njega može suzbiti tegobe izazvane nadutošću, stomačne grčeve i bolove ali i pomoći u slučaju zatvora i dijareje. U poslednjem slučaju – žir deluje tako što ublažava potrebu za pražnjenem creva, kao i prekomerni gubitak tečnosti iz tela, te tako štiti organizam od dehidriranosti i preterane iscrpljenosti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Neguje kožu

Budući da sadrži tanine i flavonide, žir deluje antibakterijski i antiviralno pa je pogodan za tretman oštećene kože. Naime, ovi elementi suzbijaju pojavu i razvoj infekcija koje mogu usporiti oporavak rana i posekotina, a deluju umirujuće i u slučaju upala i bolova izavanih ospipm i opekotinama. Također sprečavaju razvoj i širenje virusnih infekcija, poput herpesa. Jednostavan način da se ove nepravilnosti ublaže jeste upotreba obloga od vode u kojoj je kuvan  ili potapan žir.

Uklonite gorčinu žira

Žir je najbolje skupljati u jesen – birajte zrele polodove, ne i zelene ili pokvarene. Potom sve dobro isperite tako da ostranite sve nečistoće i insekte. Uklonite kapicu i koru žira pa sve stavite u platnenu vreću i dobro izlupajte čekićem. Za odstranjivanje gorčine možete primeniti sporu ili brzu metodu. U prvom slučaju potopite žir u vodu (preporučena doza za litar iznosi 100 g žira), sačekajte da voda poprimi braon boju, te je procedite, zamenite čistom vodom i ponovite postupak. Činite to dva do tri puta dnevno, otprilike tri dana ili dok se voda ne razbistri. Sve može biti gotovo i u roku od 24h – vodu u koju ste ubacili žir kuvajte pet do deset minuta, a zatim je procedite, naspite svežu vodu pa ponovite postupak dok se tečnost ne razbistri. Potom žir posušite u rerni, pa ga sameljite i koristite kao brašno za pripremu peciva. Možete ga i propržiti pa kombinovati sa medom ili cimetom, te konzumirati.

Napomena: Žir nikada nemojte jesti u sirovom stanju. U slučaju pojave tegoba poput mučnine, zatvora ili alergijskih reakcija u vidu otežanog disanja i svraba prestanite sa konzumacijom.

Plod hrasta može i

  • sniziti povišeni loš holesterol i trigliceride, jer obiluje esencijalnim masnim kiselinama, usled čega se smanjuje i rizik od nastanka ateroskleroze
  • ojačati gustinu kostiju i tonus mišića, jer sadrži kalcijum, kalijum i magnezijum
  • ublažiti asmatične tegobe
  • sprečiti pojavu i razvoj simptoma Alchajmerove bolesti, zahvaljujući vitaminima A,C i E, koji deluju antioksidativno

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti

Više u Ljekovito bilje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh