Connect with us
Liječenje angine pektoris biljem

Priroda i zdravlje

Liječenje angine pektoris biljem

Angina pektoris je prvi stadijum koronarne bolesti koji se ispoljava anginoznim bolom ili napadom i predhodi infarktu srca. Razlog pojave bola  što se koronarni krvotok nije u stanju da  obezbijedi srcu potrebnu količinu krvi, pa nastaje takozvana ishemija (slaba prokrvljenost) miokarda. Najčešći uzročnik ovog oboljenja jeste arteroskleroza koja dovodi do suženja prečnika krvnih sudova srca. Povremeni skokovi krvnog pritiska dovode do vrtložnog kretanja krvi pa se štetni sastojci brže talože i ubrzavaju stvaranje suženja. Brojni faktori rizika koji pogoduju nastankuangine pektoris, a prije svega je u pitanju hipertenzija, povišene vrijednosti holesterola i triglicerida u krvi, dijabetes, stres, gojaznost, smanjena fizička aktivnost i pušenje, a ne treba zanemariti ni genetske preddispozicije.

Anignozni napad je bol koji je najčešće lokalizovan iza grudne kosti i varira po intenzitetu od laganog do izuzetno snažnog. Bol prati osjećaj stezanja i pritiska u grudima, gušenja, a potom se širi u lijevu ruku, rame ili vilicu. Nekada bol može da bude lokalizovan na neuobičajenom mjestu; izmedju lopatica, u ramenu (češće u lijevom), u čašici ili samo laktu, a može da traje do 10 minuta i uglavnom je praćen skokom krvnog pritiska koji se nakon napada normalizuje. U većini slučajeva ove tegobe se povlače nakom uzimanja tablete nitroglicerina. Dogadja se da usljed bola u grudima i neprijatnog stezanja, u prvi mah ljudi pomisle da je nastupio infarkt, ali razlika oda njega, traje duže od pola sata  nekada i više sati i često je nepodnošljiv.

Infarkt obično  prati iznenadna slabost, preznojavanje i osjećaj nedostatka vazduha.

Tipovi i dijagnoza

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Stabilnu anginu pektoris karakteriše pojava takozvanog angioznog bola pri većem fizičkom ili psihičkom naporu i nestaje brzo poslije prestanka napora ili uzimanja nitroglicerina. Nestabilna angina poktoris javlja se i pri naporu i u mirovanju, a može da bude nastavak stabilne, novonastala ili nastavak infarkta. Karakteriše je isti bol kao i u slučaju stabilne angine, ali ne prestaje nakon uzimanja jedne tablete nitroglicerina. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i promjena na EKG. Radi se test opterećenja ili ergo-test u toku koga se naporom provocira pojava bola i bilježe promjene na EKG-u.

Obično ljekari upozoravaju  pacijente da terapija angine pektoris je doživotna,a prije svega se zasniva na poboljšanju kvaliteta života i sprečavanju daljih oštećenja srca. Prvenstveno je potrebno otkloniti faktore rizika (visok holesterol) održavaati tjelesnu težinu u granicama normale, regulisati nivo šećera u krvi, prestati sa pušenjem, a konzumiranje alkohola svesti na najmanju mjeru. Fizička aktivnost je obavezna, ali se u zavisnosti od zdravstvenog stanja njen intenzitet odredjuje u konsultaciji sa ljekarom. Za liječenje hipertenzije posebno se primjenjuju beta-blokatori i ACE inhibitori.

Iako kardiolozi za efikasnu zaštitu srca i krvnih sudova starijim osobama preporučuju aspirin, sa ovim lijekom ne treba pretjerivati, obzirom da on sadrži acetil-salicilnu kiselinu  što može dovesti do oštećenja cijelog digestivnog trakta i izazvati krvarenje i teška oštećenja sluzokože, od početka jednjaka do završnog dijela debelog crijeva. Osobe koje boluju od čira, gastritisa ili gorušice nesmiju koristiti aspirin.

Namirnice za zdravo srce
Najefikasniji način da se sačuva zdravo srce i spriječi pojava ateroskleroze jeste eliminisanje zasićenih, odnosno životinjskih masti iz ishrane, jer ove masnoće podižu nivo holesterola, podstiču ljepljivost krvi i doprinose stvaranju krvnih ugrušaka koji mogu biti fatalni. Ali zato omega-3 i omega-6 masne kiseline izuzetno su korisne i blagotvorne, ne samo za kardiovaskularni sistem već i za cijeli organizam. Savjetuje se konzumiranje lanenog i maslinovog umjesto suncokretovog ulja, a riba bi trebalo da se nadje na jelovniku najmanje dva puta sedmično. Poželjno je jesti što više svježeg voća i povrća zbog visokog procenta antioksidanasa koji sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.

RECEPTI ZA JAČANJE SRCA I ČIŠENJE KRVI

Iglice bora i pelin

U emajliranu posudu staviti 10 kašika sitno isjeckanih iglica bora i 6 kašika usitnjenog ploda divljeg šipka, pa preliti sa 1,5 l. Vode i kuhati na laganoj temperaturi 10 minuta, zatim skloniti sa šporeta pa posudu umotati u ćebe i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro procijediti čaj i piti u toku dana umjesto vode. Terapija traje 10 dana, a nakon toga se pravi pauza dva dana i liječenje se nastavlja čajem. U emajliranu posudu staviti 2 kašike sitno sjeckanog sušenog pelina i preliti sa 2 dl. Vode, pa kuhati na blagoj temperaturi 10 minuta, zatim procijediti i piti po 2 kašike čaja tri puta dnevno 10 minuta prije jela. Terapija traje 10 dana, a zatim se pravi dvodnevna pauza nakon koje se ponavlja kura sa iglicama bora i pelina.

Sirutka i med

Pomiješati 5 dl. Sirutke sa 3 kašike domaćeg meda, pa piti po trećinu mješavine pola sata prije doručka, ručka i večere. Terapija traje najmanje 2 mjeseca, a pored krvi i krvnih sudova, efikasno čisti i jetru.

Preliti 20 gr. Cvijeta i lista gloga sa 1 dl. Alkohola (96%) i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi tri sedmice. Nakon toga tečnost prcijediti i uzimati 15 kapi sa vodom prije jela. Ako se tinktura razrijedi sa pet dijelova vode moće da se uzima po 20 kapi prije ručka i večere (ukupno 40 kapi dnevno) tokom tri sedmice.

Kopriva i mrkva

Sipati u emajliranu posudu po dvije kašike lista koprive, narendane mrkve i istucanog ploda divljeg šipka, pa sve preliti sa 4 dl. hladne vode , zatim zagrijevati do ključanja, a onda smanjiti temperaturu i kuhati poklopljeno 10 minuta, skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji tri sata, procijediti i dodati jednu kašiku domaćeg meda i dobro izmiješati. Piti 3-4 puta dnevno po 1 dl. prije jela, terapija traje 2-3 sedmice.

Blagotvorno vino

Potopiti 10 svježih stabljika peršuna zajedno sa listovima u 1 l. čistog prirodnog vina i dodati 1-2 kašike čistog vinskog sirćeta. Kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi, zatim  procijediti i ostaviti da se prohladi pa dodati 300 g. domaćeg meda i miješati dok se ne sjedini. Nakon toga sipati u staklene flaše i dobro zatvoriti. Piti svako jutro po čašicu vina pola sata prije jela. Odlična prevencija kardiovaskularnih oboljenja jeste i vino od aloje. Pomiješati 11 dl. svježe cijedjenog soka od aloje sa 5 dl. kvalitetnog crnog vina, pa piti po čašicu dnevno.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh