Connect with us

Marija Treben

Liječenje ARTROZA, ARTRITIZ, KOKSARTROZA po metodama i receptima Marije Treben

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje  ARTROZA, ARTRITIZ, KOKSARTROZA. Ovi recepti objavljeni su u Knjizi “Zdravlje iz božije ljekarne” autora Marije Treben.

Slijedeće upute vrijede i za upale i deformacije zglobova, te pojave istrošenosti. Ta oboljenja su izlječiva, bolovi se polako gube, čak se i deformacije tokom jedne ili dvije godine potpuno povuku. Bolesnici koji hodaju sa štapom ili štakom prestaju ih koristiti nakon razmjerno kratkog vremena. Ujutro, pola sata prije doručka i uvečer pola sata prije večere valja popiti po jednu šoljicu čaja od oparene poljske preslice, koju pustimo da odstoji pola minute, te tokom dana četiri šoljice čaja od koprive kojeg također opariti i ostaviti da kratko odstoji. Od te četiri šoljice čaja odliti tri puta po pola šoljice i svaki put u to dadati po jednu veliku kašiku švedske grenčice. Cijelu količinu podijeliti i piti prije i poslije jela.

Bez obzira na to na kojem mjestu se osjećaju bolovi, u koljenu ili drugim zglobovima stavljamo u trajanju od četiri sata obloge od švedske grenčice. Ne treba zaboraviti; kožu valja prije toga namazati svinjskom mašću ili s mašću od ljekovitog nevena, a poslije još napudriti. Tako će se spriječiti pojava svrabeža. Zgužvani listovi kelja ili listovi glavatog kupusa izglačani, stavljeni na bolne zglobove i zavijeni sa toplom krpom donose olakšanje. I masiranje zglobova sa gavezovim ekstraktom pomaže da se bolovi lakše podnesu. Kod upala zglobova preporučuju se oblozi od poljske preslice smekšane na pari.

Osim listova kelja i kupusa preporučuje se još i obloga od listova obične šapike-u narodu zvane još i medveđa šapa, medvjeđi dlan, blatarica itd. Šapiku nalazimo posvuda na međama, strminama i livadama, a kao korov ima svoje stanište i u svjetlijim, vlažnim, bjelogoričnim i miješanim šumama. Biljka ima velike, pljosnate štitaste cvati, koji se prelijevaju zelenkasto ili svjetlo ružičasto,  na livadama i međama uočljiva je zbog svog visokog rasta.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Našoj se baki u 93 godini iznenada pojavila na lijevom koljenu izbočina prema desnoj strani praćena jakim bolovima. Inače jako pokretna sada je morala uzeti štap kao oslonac, ali je i tako jedva hodala. Četrnaest dana sam joj preko dana stavljala obloge od švedske grenčice (4 sata), noću pak vruće izglačane listove kupusa. Bolovi su doduše malo popustili ali su teškoće pri hodanju ostale. Zatim sam posegla za listovima šapike i već prvi dan polučeni su rezultati. Listove sam oprala, razvijala ih na dasci i preko noći stavila izravno na bolesno koljeno. Sljedećeg dana smetnje u hodanju su bile kao rukom odnešene. Samo je izbočina još bila vidljiva. Tako sam sljedeće večeri još jednom stavila obloge i na našu radost oteklina je splasnula. Naša 93 godišnja baka hoda bez štapa, svi bolovi i smetnje u koljenu su nestali.

Jako je preporučljivo jednom mjesečno primijeniti sjedeću kupku od poljske preslice pripravljenu od 100 gr bilja koje preko noći se namoči u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijati i zatim se kupati 20 minuta. Voda za kupanje se može još dva puta izliti na bilje, zagrijati i koristiti za slijedeće dvije kupke.

Neka redovnica piše; „U maju sam Vas molila za savjet. Zbog bolova više nisam mogla noću spavati. Po Vašim uputama sam svaki dan pila 4 šoljice svježeg čaja od koprive sa kojim sam razrijedila švedsku grenčicu (3 čajne kašičice čaja na jednu veliku kašiku švedske grenčice). Presretna Vam javljam, da sada, pola godine kasnije, u kukovima uopšte ne osjećam nikakve bolove, a operacija više nije potrebna. Radim u staračkom domu i mnogima sam sa biljem pomogla.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Marija Treben

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh