Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje Astme (zaduha) i pomanjkanja daha po metodi i recepti Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje Astme (zaduha) i pomanjkanja daha. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Poteškoće u disanju znaci su različitih bolesti, kao: ždrije la, žlijezde štitnjače, dušnika, pluća, srca ili grudnog koša. Odražava se u napadima kao da će se bolesnik ugušiti, strahovanjem, te kratkom ili teškom disanju. Uzroci su sužavanje i grčevito stezanje trepeljika u dušniku, otečena sluznica i proširenje plućnih mjehurića.

Kada napad nastupi, treba ruke do ramena staviti u dobro toplu vodu i bolesniku dati da popije odmah jednu šalicu vruće crne kave. Nakon toga treba uzeti jako vruću kupku od 15–20 minuta za noge i umočiti ih do koljena. Čim se noge iz vruće vode izvade, treba ih staviti 1 minutu u hladnu vodu i pokretati ih kao da se gazi po vodi. Zatim treba bolesniku pružiti 1 šalicu jako toplog čaja od 6 g petoliste steže (Potentilla anserina L), kadulje i istucanih smrikovih boba, te 2 g pelina, s 3 žlice meda i pola litre vode. Sve to treba kuhati petnaest minuta, zatim preliti na 6 g kamilice, pomiješati, poklopiti i 5 minuta ostaviti poklopljeno, nakon toga procijediti.

preko prsiju, a kod žešćih bolova i preko želuca i trbuha, stave se bolesniku šestostruki vrući oblozi s odvarom od trina, ili s pola vinskog octa i pola vode. Suhim i toplim previti. Obloge treba svakih četvrt sata obnavljati

Dnevno treba uzeti 3–4 žlice bademovoga ulja i po 2 šalice čaja, svako pola sata po gutljaj od 5 dag ječmene kaše,
1 i pol dag islandskog lišaja i 25 g korijena od sladiša. ječmena kaša, lišaj i sladiš kuhaju se u 2 i pol litre vode, dobro poklopljeno, tri sata, nakon toga se procijedi kroz sitno cjedilo. Bolesniku se daje dnevno i 2–3 čašice vina od ružmarina, a 3 tjedna 2 puta dnevno na vrhu noža u prah istucanog korijena od odoljena (Valeriana ofcinalis L.). Osim toga, treba svako jutro kod umivanja pola minute polijevati vrat hladnom vodom, a 3 tjedna dnevno uzimati hladnu polukupku, i to postupno od 10 sekundi do jedne i pol minute s pranjem leđa. Svaku večer prije lijeganja u krevet treba hodati 1 minutu po hladnoj vodi. Kasnije je dovoljno uzeti polukupku 1-2 puta tjedno, i to jednom gornje, a jednom donje tijelo polijevati vodom. Glavno je kretati se po svježem zraku i duboko disati, osobito po šumama crnogorice. Dalje treba uzimati i zračne banje, isprva 3–4 tjedna, dok se tijelo ne privikne, praviti te kupelji u sobi kod otvorenih prozora, 2–6 minuta, kasnije u prirodi, najbolje na svježem šumskom zraku. pri tome se odjeća polako skida i ispruženom rukom se čitavo tijelo lagano trlja i duboko diše. Zatim treba tjelovježbu činiti, brzo hodati i kretati se, ali pri tome gledati da se tijelo ne umori. Zračne kupke počinju s 5 minuta i svaki se dan produljuju za 5 minuta, dok se ne dostigne četvrt sata.

Sipnja ili zaduha te kašalj i muka u prsima liječi se također ostrugovinom. Skuha se ostrugovina ili malinjak crveni (Rubus caesius L.), bokvica (za muške muška bokvica, za ženske ženska bokvica) i cvijet ili list bazge. Sve se to zajedno skuha, pa se ta voda (čaj) malo ohladi i pije. pije se i neoslađena, i to izjutra, u podne i navečer po 1–2 šalice. Tako neka radi svatko tko ima sipnju, kašalj ili ga steže u prsima dok ne osjeti da mu je bolje.

Za slabost u prsima uzme se ječam, kad počne pucati i ižopa trava, pa se zajedno s ječmom prokuha, procijedi i ta voda pije.

Tko ima zaduhu i teško diše ili ima kašalj hripavac, može se izliječiti čajem ljekovitog sporiša (kunica, stolisnik). i prašak od ljekovitog sporiša isto tako povoljno djeluje ako se dnevno dva puta na vrhu noža uzima u vodi ili u hrani.

Sipljivost se liječi, također, ako se zimski ječam s borovim korijenjem kuha i pije.

Istući češnjaka, pa kroz krpicu procijedi, i onog soka sa šećerom nekoliko kapi popij po nekoliko jutara natašte, pa će nestati zaduhe, sipnje ili astme.

Bolesnik treba jesti četrdeset dana svaki dan po jednu naranču, i to čitavu, skupa s korom ili šest tjedana dvije kile meda pomiješanog s jednim kilogramom prave i sitno tucane kave. Ovaj lijek je mnogima pomogao. preporuča se i ovaj lijek: istuče se četvrt litre bobica od smrike (borovice) i stavi s 1 litrom vinovice na toplo mjesto da odstoji četiri tjedna. toga se uzimaju tri žlice dnevno.

Mnogima je pomogao i natrveni hren pomiješan s pravim medom. toga se uzima po tri male žlice tri puta dnevno.

Dobar je i ovaj čaj: Uzme se 1 velika žlica samljevenog sjemena od komorača i kuha s 3 desetine litre mlijeka i 1 žlicom meda 15 minuta, zatim se prelije preko 6 g kamilice i ostavi 5 minuta poklopljeno.

Kod suhe astme (zaduhe) uzima se svakog sata po 1 mala žlica od: 6 g samljevenog aniša (despika, Pimpinella Anisum L.), 6 g osušenog cvijeća od divizme i 12 dag zdravog meda. Med se kuha 5 minuta s 1/4 litre vinskog octa i četvrt litre vode, pa se kipuće prelije preko aniša i divizme, dobro poklopi i ostavi 10 minuta poklopljeno. tjedno se treba 1–2 puta napariti na odvaru od trine ili kamilice. Nakon parenja treba se brzo s pola vode i pola octa oprati, u krevet leći pola do 1 sat i dobro pokriti, ili tjelovježbu činiti i brzo se kretati. iza parenja ne smije se izlaziti na zrak barem pola sata.

Kod mučnog i teškog disanja treba uzeti dnevno 2–3 šalice, uvijek samo po gutljaj čaja napravljena od 15 g omanova korijena (Inula Helenium L.), 15 g željezanke ili verbene (Verbena ofcinalis L.) s pola litre vina i 10 dag meda. takav se čaj kuha 30 minuta. još je bolje ako se 12 sati potopi i 15 minuta kuha.

Drugi je lijek: Uzme se po 4 g cvijeta od divizme i divlje koprive, podbjela, sljeza i lišća od ljubičice i kuha se 15 minuta s tri žlice meda i pola litre mlijeka. Ovog lijeka uzima se svako pola sata po 1 žlica. Njime se izvanredno čiste dušnik i pluća.

Protiv zaduhe, kašlja i svake bolesti zbog koje se kašlje, uzmi rukovet rosopasi (Chelidonium majus L.), pola litre bijeloga vina i žlicu meda, pa kuhaj u loncu dok ne iskuha trećina, ocijedi i ulij u posudu, a onu rasopas istući, pa umijesi u malene kolačiće kao novčić velik i prži na tavi, pa onu vodu pij i jedi po tri kolačića. to je izvrstan lijek protiv svih ovih bolesti.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh