Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje bljedobolje po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje bljedobolje. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Tu bolest dobivaju djevojčice kada su u razvitku. Kod naj manjeg napora jako se umore, mišići im klonu, daha imnestaje, nastupi lupanje srca uz vrtoglavicu i glavobolju. Lice im postane žuto, nemaju teka za jelo, pojavljuju se i bolovi u želucu, noge im oko gležnjeva oteknu, dobiju bijeli cvijet i modrim podočnjacima zasjenjene oči. Uzroci su toj bolesti loša krv prouzrokovana slabom, nedostatnom ili loše biranom hranom (kada se djeca hrane slatkišima, a ne zeleni i mlijekom), premalo kretanja po suncu i svježem zraku ili kada su preopterećena učenjem. više puta dobiju tu bolest nasljeđem, a i onda kada cvijet prerano dobiju.

Kao siguran lijek važi kopriva. Dva mjeseca treba piti čaj od mladih kopriva, čitavog stabla s korijenom, ako se pola kg kopriva do upola ukuha s 4 litre vode, kave ili čaja. Dnevno se daje 3 puta na vrhu noža istucanog korijena od kravojca (Angelica silvestris). Dnevno se uzima i 1–2 tanjura juhe od mladih vrhova koprive s vrhnjem, mladim maslacem, s kojim žumanjkom i kruhom od prekrupe. Za juhu treba koprive malo osušiti i po 1 žlicu na 1 litru vode do pola ukuhati, dobro poklopljeno. i zeljanicu od kopriva treba češće uzimati i po 3 žlice dnevno čaja od pelina (6 g na četvrt litre kipuće vode 2 minute kuhati).

Ovim načinom dijete će se za 6 do 7 tjedana preporoditi svježinom i bojom u licu. Za potpuno ozdravljenje treba barem godinu dana daljnjeg liječenja, dakako, ne tako strogog.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Svakih 10–14 dana neka se promijeni čaj, i to 10 g matočine (Marrubium vulgare L), 8 g komoljike (Artemisia vulgaris L) i 20 g koprive na ¾ litre vina do pola ukuhati i 4 žlice meda  staviti. Dnevno se uzima 2 male ili 1 veća šalica tog čaja. Nakon toga od macine trave 8 g (Melissa ofcinalis L), mladog orahovog lišća 6 g (Juglans regia L) i 20 g korijena koprive na ¾ litrr vina i 4 žlice meda. Za promjenu opet treba uzeti svježeg korijenja vodopije (Cichorium Ontybus L) ili korijena maslačka (Taraxakuum ofcinale L), isitniti ga i sok iscijediti na šalicu mlijeka 3–4 žlice toga soka i 1 žlicu meda. Lišće mladog maslačka i krstovnika ili dragušca (Nasturtium ofcinale R. Br.) s limunom jede se kao salata s kruhom od prekrupe. taj kruh se jede s mladim maslacem i medom.

Hrana neka je krepka i više suha. Slatkiše treba odbaciti. iz početka treba dnevno 2 puta gornje tijelo prati s pola vinskog octa i pola vode, isprva mlakom, a kada se tijelo privikne na pranje, hladnom. prije spavanja treba po hladnoj vodi hodati i koljena polijevati postupno od 10 sekundi do 1 minute, a nakon toga stavljati na trbuh i želudac vruć oblog iz odvara od trina. jednom tjedno treba čitavo tijelo umotati u vruću plahtu umočenu u odvar od trina. puno po suncu i svježem zraku se kretati i duboko disati. Dosta mlijeka piti, najbolje kozjeg.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh