Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje bola očiju po metodi i receptima Sadika Sadikovića

Za svaki bol očiju treba uzeti tjedno 2–3 vruće banje za noge do koljena u odvaru od trina, od 20 min i odmah iza ove vruće banje za 1 min. hladnu banju do članaka s kretnjama kao da se gazi po vodi. Tjedno se uzimaju po dvije polukupelji s pranjem leđa od 10 sek., postupno do 1 min. i jednom tjedno umota se u vruću plahtu, umočenu u odvar od trina ili još bolje isjeckane slame od zobi.

Pored uporabe vode uzima se ujutro natašte, u podne pred ručak i navečer prije spavanja, po jedna manja šalica ovog čaja: po 6 g očanice, zvane i vidac (Euphrasia ofcinalis Hayn), kadulje (Salvia ofcinalis), cvijeta od bazge (Sambucus nigra L), bogorodičine trave (Hypericum perforatum), kantarije zvane i kičica crvena (Erithraea Centaur. Pers.) i 3 g pelina (Artemisia Absinthum L) s 2 žlice meda, potopi se u pola litre vode i stoji 12 sati, 5 minuta kuha i još 10 min. dobro poklopljeno pari.

Kad koga oči bole, uzima se lišće od višnje. Uzmi jedan pregršt lišća od višnje, dobro ga operi navečer i kad pođeš spavati, privij na oči. tako neka ostane do sutra. a onda ga skini s očiju u mračnoj sobi i umij se svježom hladnom vodom. Tako radi 3–4 dana.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Očanica (vidac, Euphrasia ofcinalis Hayn) uspješan je lijek za očne bolesti. Za lijek se upotrebljava lišće bilo suho ili smrvljeno, i to kao čaj ili kao prašak. Njim se peru tijekom dana 2–3 puta bolesne oči ili se moči čista platnena krpica u taj čaj te se privija na oči preko noći. Do jutra oči se pročiste i zjenica ojača. ali čim se bolesnik probudi, neka odmah odstrani obloge. Uz to neka se uzme dnevno jedanput na vrhu noža očanična praška, bilo u juhi ili vodi, jer će time očni živci još više ojačati. Ovaj lijek je vrlo dobar.

Za oči, kada su upaljene, nabuhle i krmeljave, treba uzeti na četvrt litre vode, 1 malu žlicu čistog meda i kuhati 5 min. i tom medovinom kada se ohladi 4–5 puta na dan oči ispirati. pored toga, treba uzeti lanenu krpu, šesterostruko je složiti, umočiti u medovinu, iscijediti i obloge na oči stavljati. te obloge treba svakih 10–15 min. mijenjati. preko noći treba oblog staviti. Nakon obloga ne smije se barem 1 sat izaći na zrak, a i na jako svjetlo  ne izlaziti barem pola sata nakon skidanja obloga. izvrstan je lijek za upaljene, nabuhle i krmeljave oči i ovaj: Uzmi osrednju glavicu crvenog luka, očisti je, razreži na poveće komade i stavi je s 1 žlicom meda kuhati u pola litre kravljeg mlijeka (od zdrave krave) i pusti da lagano kuha 10 min. Onda procijedi kroz tanku krpicu i tim mlakim lijekom isperi oči 4–5 puta dnevno. Ovaj lijek izvanredno djeluje i jača oči.

Isto tako je vrlo dobro stavljati na oči obloge od čiste prepečene rakije.

Uz obloge i ispiranje očiju treba uzeti tjedno 2–3 puta jako toplu kupku za noge u odvaru od trina. Noge treba pri tome pokriti da para u noge udara. Odmah nakon kupke treba polijevati odstajalom vodom cijelo tijelo, u početku pola min. pa postupno do 1 i pol min., a zatim se brzo ogrnuti i leći u krevet. Ova su polijevanja za jačanje i reguliraju kolanje krvi u tijelu.

Kada su oči krmeljave i kada puno suze, treba oči 2–3 puta tjedno napariti na odvaru od komorača. Uzme se 6 velikih žlica samljevenog sjemena od komorača, prelije se s 1 litrom kipuće vode i kuha još 10 min. pored parenja treba oči dnevno 3–4 puta oprati odvarom od aloje i komadićem čistog pamuka (svaki put čisti pamuk, a odvar mora biti dobro poklopljen). Odvar od alojevog praška (Aloa vulgaris Lam) dobije se ovako: Uzme se obilno pun vrh noža alojevog praš- ka i prelije se četvrt litre kipuće vode, dobro se promiješa, poklopi i ostavi dok se ohladi i izbistri, a zatim kroz čistu krpicu procijedi. Pranje očiju odvarom od aloje žeže i boli, ali se ne treba prepasti. Ono čisti i liječi oči.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh