Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje bolesti crijeva sa krvarenjem po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje bolesti crijeva sa krvarenjem. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Pojavljuje se s bolovima u glavi, klonulosti, bolovima u že lucu, utrobi, odvratnošću prema jelu, bijelom naslagomna jeziku, lošom ili nikakvom probavom, a gdjekada i proljevom. toj bolesti su ponajviše uzrok svakovrsni čirevi na želucu i crijevima.

Oni mogu doći naslijeđeni od predaka koji su bolovali na želucu, ali isto tako od neumjerenog uživanja u jelu, od neoprana voća, kada je čovjek ugrijan pa se napije hladnog pića, a i onda kada zanemari i za vremena ne uredi lošu probavu.

Kada proljev s krvi nastupi, treba dnevno uzeti po 3–4 mlake klizme od po 2 litre s odvarom zdrave mlade hrastove kore od 1 i pol dag na 2 i pol litre vode. 20 minuta poistiha kuhati, još bolje 12–16 sati potopiti i 10 minuta kuhati. Dnevno treba uzeti toplu sjedeću kupku od 20 minuta u odvaru hrastove kore, četvrt kg na 5–6 litara vode, 12–16 sati potopiti i pola sata kuhati, procijediti kroz krpu i vodi za kupelj pridodati, a nakon 1 do 1 i pol sat tijelo s pola octa i pola vode brzo oprati (hladno). Svakog sata treba uzeti po žlicu čaja od po 6 grama mladog hrastovog lišća (Quercus pedunculata Ehrh), rusomače (Capsella bursa – pastoria L), ljubičice, lišća i korijena (Viola odorata L), preslice (Equisetum arvense L) i islandskog lišaja (Cetraria islandica Acharus) s 2 žlice meda, 12 sati potopiti, 5 minuta kuhati i 10 minuta pariti. Svakog jutra natašte i prije spavanja uzima se po 1 šalica toplog čaja od 6 g usitnjenog korijena od kravojca (Angelica silvestris L), 6 g korijena od čička (Lappa ofcinalis All.) s pola litre vode, 12 sati potopiti, 10 minuta kuhati i kipuće preliti na dva grama pelina (Artemisia Absunthum L) i 6 grama oblog solomonovog pečata (Polygonum Persicaria L), još pet minuta dobro poklopljeno kuhati i 10 minuta pariti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

(Napomenuti se mora da trave koje stoje više od godinu dana nemaju toliku ljekovitost kao svježe sušene, a korijen od čička nakon jedne godine nema više nikakve ljekovite snage).

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh