Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje bubrežnih bolesti po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje bubrežnih bolesti. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Kod bolesnih bubrega prvi su znaci bolovi u leđima i slabi nama, glavobolja, lupanje srca, otečene noge, često krvarenje iz nosa, bol u očima, dušnik bude pun sluzi, u mokraći ima bjelančevine boje zelenkasto-žute, a koža je uvijek suha.

Bubrežna je bolest jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti. Dolazi od grušanja krvi u bubrezima ili oboljelih mokraćnih organa, težih nahlada i zbog pijenja alkohola. Rijetko napada sama, najčešće nastupa s drugim bolestima i treba na oprezu biti jer nosi teške posljedice. temperatura se mora odmah pobijati hladnim oblozima preko leđa i prsiju, koje treba suhim i dobro toplim previti. Na izdašnu stolicu i izlučivanje loših sokova iz tijela kroz
mokraću mora se velika pažnja obratiti. Bolesnik treba ostati u krevetu i svako jutro treba ga brzo i lagano s pola octa i pola vode oprati, a nakon toga dati mu da se dobro oznoji šalicu vrućeg čaja od po 6 g lipe, cvijeta od bazge, preslice, solomunova pečata uglastog (Polygonum aviculare L), 10 g tucanih boba od smrike, 3 g pelina, 3 žlice meda na pola litre zdravog crnog vina Ovo treba 10 minuta kuhati. Na stopala i žile ispod koljena stave se vruće boce. ako znoj ne nastupi za pola sata, doda se još 1 šalica čaja. Kada se bolesnik oznojio, treba ga ostaviti na miru 1 i pol do 2 sata, a onda ga mlakim octom i vodom brzo oprati i suhu toplu košulju mu presvući, pa pustiti ga opet s mirom 3 sata. Nakon toga dati mu hladnu polukupku s pranjem leđa 5–6 sekundi, pa opet natrag u krevet.

Za odvajanje loših sokova iz tijela kroz mokraću, treba bolesniku dati svakih pola sata do 1 sat po 1 žlica čaja od po 6 g preslice, krike (Anagalis arvensis L), bosiljka, 10 g izgnječenih svježih boba od smrike, 20 g koprive lišća i 20 g koprive korijena. takve trave potopiti u pola litre vode, a korijen isitniti u pola litre vode i potopiti 12 sati. Korijen treba kuhati poistiha pola sata, a trave samo 10 minuta, a onda procijediti i pomiješati. Čaj za znojenje, kupke i pranje treba uzimati 7–8 dana, dok bolesnik više nikakve bolove ne osjeća, pa može i ustati. Ovaj drugi čaj neka pije 4–6 tjedana 3 puta dnevno. pranje octom i polukupke 2–3 puta tjedno koristit će tim više zdravlju. treba držati strogu dijetu, mliječno jesti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Plod (bobe, trine, trunle) od crnog trna namočen u rumu daje izvrstan lijek za one koji boluju na bubrezima i mjehuru.

Ako kadulju kuhamo u vodi i vinu i taj uvarak pijemo, čiste se jetra i bubrezi. još bolji je lijek i jače djeluje protiv bolesti bubrega ako kadulju pomiješamo s pelinom u jednakim dijelovima i onda taj uvarak pijemo.

Čaj priređen od vodopije odstranjuje sluz iz želuca i oduzima suvišnu žuč, čisti bubrege, jetra i slezenu i odvodi škodljive i bolesne sokove kroz mokraću. U tu svrhu pije se redomice 3–4 dana skuhan čaj od vodopije, svaki dan dvije čaše, i to ujutro, prije ručka i navečer.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh