Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje bubrežnog kamenaca po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje bubrežnog kamenaca. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Kada se stanu kamenčići iz bubrega odvajati, nastupe uža sni bolovi. U tom slučaju treba odmah uzeti pomiješanogbademovog i orahovog ulja do 100 g. istodobno sjedeći se napariti 20–25 min. na 5 dag preslice, koja je četvrt sata kuhana u tri litre vode. Sud s kuhanom preslicom staviti u stalak, pa sjesti i dobro se pokriti. Nakon parenja treba leći u krevet, staviti električni jastuk pod leđa ili se obložiti vrućim bocama. Uz to treba prije parenja uzeti mlaku klizmu od kamilice (1 dag na 1 i pol litru vode, vrućom vodom preliti, nikako kuhati, 5 min. pariti i procijediti, a u cijev staviti 50–100 g čistog maslinovog ulja). Svaka 2–3 sata treba klizmu ponoviti.

Najbolji je čaj od tucanih prženih koštica od šipka (divlje ruže). Na 2 litre vode stavi 2 dag koštica, potopi se 12 sati i dobro poklopljeno kuha 3 sata, dok uvrije toliko da ostane ¾ litre čaja. Ujutro natašte uzme se 1 šalica toga čaja toplog, prokuhanog s 1 žlicom meda i limunovog soka, pola sata pred ručak druga šalica, i treća pola sata pred večeru. U pomanjkanju šipkovih koštica uzme se na pola litre zdravog crnog vina po 10 g korijena koprive, bibernele, slame od zobi i 2 g korijena od sladića. potopi se 12 sati i nakon toga poistiha kuha dobro poklopljeno pola sata. Na drugih pola litre vina stavi se po 10 g bogorodičine trave, maćuhice, zvane i šarena ljubičica, i carevo oko (Viola tricolor L), preslice, solomonovog pečata uglastog (Polygon aviculare L), istucanih boba od smrike i po 3 g majčine dušice morocvijetne (Tumus vulgarie L), kantarije pelina, sa 6 žlica meda. potopi se 12 sati, kuha 5 minuta dobro poklopljeno i pari još 10 minuta, procijedi i pomiješa s vinom, gdje je korijenje kuhano. Ovaj ili čaj od šipka treba piti dnevno 6–8 tjedana.

Kod ove bolesti treba osobito paziti na stolicu. Kada se osjete bolovi, stave se topli oblozi od preslice ili slame od zobi, preko leđa, želuca i trbuha. Svakog dana 1 do 2 minute treba po vodi hodati i tjedno uzeti 2 do 3 hladne polukupke s pranjem leđa. Neka se jede mlijeko slatko i kiselo, kuhana
pšenica, ječam i dva puta dnevno juha od prekrupe od zobi s koprivom, salata s limunom uljem od krstovnika, jagorčike, maslačka i vodopije. Od voća osobito su dobre jabuke, jagode, trešnje i brusnice.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh