Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje bubrežnog katara po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje bubrežnog katara. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Za ovu bolest treba piti tri mjeseca čaj od po 50 g korijena koprive, korijena bijelog sljeza, korijena bazge, korijena kravojca (zvanog još i pirevina, šiviz, zubaca, troskot) (Angelica sylvestris L) i korijena od pirike puzave (Agropyrum repens L) na 1 i pol litru zdravog vina. to se 12 sati potopi i pola sata sasvim poistiha kuha te još dva sata na istom mjestu pari i procijedi u čiste boce i dnevno po 3 male šalice popije, jedan natašte, drugi pred ručak i treći pred večeru. preko dana mjesto svakog drugog pića za žeđ i bez žeđi treba piti svaki sat po 1 žlicu čaja od 20 g lišća od koprive, 20 g istucanih boba od smrike, po 10 g od maćuhice, bogorodičine trave dobričice, krike, kunice i lišća od bazge na 1 litru vode, 12 sati se potopi, 5 minuta kuha i 10 minuta pari. Kada bolovi nastupe, napariti se 20 do 25 minuta na 5 dag preslice koja se četvrt sata kuha s tri litre vode. Posuda se stavi u dječji stalak ili dubak, bolesnik sjedne i dobro se pokrije, nakon toga treba odmah u krevet leći i gledati da se dobro oznoji. Za znoj neka se popije 1 šalica dobro toplog čaja od kore crnog ribiza, zvanog i svib (Ribes nigrum L), 10 g ove kore kuha se s četvrt litre crnog vina 15 minuta i kipućom vodom prelije preko 10 g cvijeta od bazge i ostavi na vrućem mjestu još 10 minuta poklopljeno. Kada nastupi znoj, treba bolesnika s mirom pustiti 2 do dva i pol sata, a nakon toga mlakim octom i vodom brzo oprati. tjedno uzeti 2 do 3 hladne polukupke s pranjem leđa 8–10 sekundi. Dnevno treba tijelo prati octom i vodom, a 1 do 2 sata kasnije uzeti polukupke od 10 sekundi, s pranjem leđa octom i vodom te ponovno jedan sat u krevet leći.

Prije spavanja po vodi hodati jednu minutu. treba osobito paziti da je stolica uredna. jesti treba više mliječna jela, kuhanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, kiselo mlijeko, mesa vrlo malo, i to samo pilećeg ili kuhanog janjećeg. voće: jabuke, jagode, trešnje, borovnicu, brusnice.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh