Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje čira na želudcu po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje čira na želudcu. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Čireve na želucu liječi sljedeći lijek: Uzme se zdrave kore od sasvim mladih hrastova, 15 do 20 g na pola litre vode, kora se drži potopljena 12 sati, s istom vodom kuha se dobro poklopljeno 20 minuta, procijedi i pomiješa s čajem od po 8 g lješure (Sanicula europea L) i čuvarkuće (Sempervivum tectorum L) i po 3 g od kadulje (Salvia ofcinalis L), bokvice (Plantago lanceolata L) i pelina (Arthemisia Absinthum L) na pola litre vode, 12 sati se drži potopljeno, prokuha i još 10 minuta ostavi se na toplom mjestu. Ovoga čaja treba uzeti 6 do 8 malih šalica dnevno. Svakog sata neka se uzme po jedna žlica razrijeđenog rasola od kiselog kupusa, jednu žlicu rasola razrijediti sa šest žlica vode. između toga svaka dva sata treba pojesti po žlicu svježeg kravljeg sira. Dalje, što više piti stepke od mladog masla, a za hranu neka se uzima mnogo kisela mlijeka. treba jesti smrikove bobe i dobro žvakati: početi s četiri bobe, svaki dan bobu više do petnaest, od petnaest na četiri bobe. to se ponavlja osam puta.

Dok trave ne nabavite, kuhajte i pijte samo mladu hrastovu koru. jesti smijete samo zelen s uljem i mliječna jela.

Od velike je važnosti dnevno polijevati čitavo tijelo odstajalom vodom, 10 sekundi do 1 i pol minute. to treba činiti ujutro kada je tijelo odmoreno i ugrijano.

Dnevno prije lijeganja u krevet po hladnoj vodi prohodati jednu minutu, a kada se ide u krevet, staviti dobro topao oblog na želudac i trbuh od odvara od trina i omorikinih vrhova. Dnevno treba uzeti tri od četiri puta topao klistir od 15 g preslice (Equisetum arvense L) i 15 g hrastovog lišća na pola litre vode, 12 sati držati potopljeno i 20 minuta kuhati.

Može se uzeti i klistir sa samom hrastovom korom, 40 g na pola litre vode. Za klizmu neka se uzme do dvije litre odvara. tjedno treba čitavo tijelo s pola octa i pola vode oprati, dva puta uzeti hladnu polukupelj s pranjem leđa i dva puta toplu kupku za noge do koljena u odvaru od trina. Nakon tri tjedna prestane se piti prvi čaj i rasol, a mjesto njega uzima se svakog sata po jedna žlica ovog čaja: Uzme se vrhova od koprive (Urtica dioica L),. čička (Lappa ofcinalis All.), nevena (Calendula ofcinalis L), solomonov pečat obli (Polygonum Persicaria L) i solomonov pečat uglasti (Polygonum aviculare L), od svake vrste po 8 g, s četiri žlice meda, 12 sati drži potopljeno, prokuha, 10 minuta pari, procijedi i na svaku četvrt litre toga čaja 60 kapi tinkture od moravke dodati. tinktura od moravke pravi se ovako: U jednu bocu širokog grla stavi se osušenog cvijeta od moravke i nadolije čistom prepečenom rakijom, začepi te ostavi na toplom mjestu 2–3 tjedna. više puta mora se promućkati.

Alkohol i duhan treba odbaciti.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh