Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje crvenog vjetra po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za lječenje crvenog vjetra. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Crveni vjetar, zvan i napretak, požarac, poganac ili vrba nac liječi se ovako:

Kod ove bolesti treba bolesniku prva 3–4 dana po nekoliko puta dnevno, a kasnije jedanput dnevno stavljati dobro tople obloge s odvarom od trine, previje se suhim i toplim. 3–4 žlice trine prelije se kipućom vodom i kuha poklopljeno poistiha 20–30 minuta. prva 3–4 dana kasnije tjedno dva puta uz te obloge svaku večer treba uzeti dobro toplu kupku za noge do koljena u odvaru od trina. Odmah iza vruće kupke uzme se hladna kupka jednu minutu, do polovine listova i pokreću se noge kao da se gazi po vodi. Oko vrata stavi se hladan oblog s pola octa i pola vode, suhim i toplim se previje i svako pola sata mijenja. tijelo treba 3–4 puta dnevno isprva mlakim octom i vodom oprati, a kada se tijelo privikne na pranje, hladnim. Lice se umije dnevno 3–4 puta svježim nekuhanim mlijekom, a nakon toga stavlja se svježe lišće od podbijela, a naličje namaže ili svinjskom ili guščjom masti.

Kada nema podbijela (Tussilago Farfara L), uzme se čuvarkuće (Sempervivum tectorum L) ili mišjakinje trave zvane i crijevac (Stellaris medio, Vill). iz jedne ili druge iscijedi se sok, pa koliko žlica ima soka, toliko se žlica pridoda čistog 40–50% alkohola i tom se smjesom lice 3–4 puta dnevno namaže. preko noći treba stavljati oblog od svježeg kravljeg sira. Sir se prst debelo razmaže po lanenoj krpi, koja se tako izreže da na očima i ustima ima otvor da bolesniku ne smeta. tri puta dnevno treba uzeti po jednu žlicu čistog maslinovog ulja.

Za žeđ svako pola sata do jedan sat uzima se gutljaj limunade, još bolje hladan čaj od 30 g korijena od gaveza (Sumphytum ofcinale L) na jednu litru vode 30 minuta kuhati. Uzima se tri puta dnevno po šalica dobro toplog čaja od 50 g mladog lišća i cvijeta od maline (Rubus Idaeus L) na jednu litru vode i 8 žlica meda. Kipućom vodom se prelije i 15 minuta kuha. Bolje je ako se korijen gaveza, lišće i cvijet maline preko noći potopi, korijen kuha 15 minuta, a čaj 7–8 minuta. Na stolicu treba paziti i eventualno klizmom pomagati.

Ako je crveni vjetar unutra udario, treba ga izvući van dobro toplim oblozima od trine ili samljevenog sjemena grahotuše (Trigonella Foenum graecum L) zakuhane s trinama, a onda dalje stavljati obloge od mladog sira. Čim se oblog ugrije, treba ga promijeniti. Ne može li se dobiti čaja od maline, neka se pije čaj od iđirota (Acorus Calamus L) na četvrt litre vode s dvije žlice meda. taj se čaj popije u tri puta.

Za crveni vjetar dobar je ovaj lijek: Nastruže se donje zelene kore od bazge, (Sambucus nigra L) pa se kozjim lojem dobro istuče, zatim u tavi ugrije, namaže prikladna lanena krpa i na lice privije.

Crveni vjetar ili poganac liječi se i ovim: lice se namaže medom i pospe u prah istucanom pogančevom travom ili tucanim bobicama od te trave. pogančeva trava zove se još i ljoskavac skrletni, mahunice ili vučja jabučina (Physalis Alkekengi L).

Dobar je i ovaj lijek: Uzme se soli, čistog katrana, loja, zdravog meda, voska i pogančeve trave, jednaki dijelovi. to se sve zajedno istopi, time namaže lanena krpica i još mlako na lice previje.

Dobro je lice namazati guščjom ili svinjskom masti, pa dobro posuti brašnom od bijelog graha ili prženim bijelim jelenom (stipsom, alaunom).

Koji se god lijek upotrijebi, kod svakog treba uzimati obloge da se znojenjem i pijenjem čaja odvajaju loši sokovi iz tijela i krvi. inače, znaju ostati loše posljedice ili oteknu noge ili navale kojekakve guke. Stoga je dobro, kada je bolesnik izvan svake pogibelji i temperature, da uzme bilo kakvo sredstvo za pročišćenje želuca i crijeva.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh