Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje Difterije po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje Difterije. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Difterija je jedna od novijih bolesti, koja se u prijašnje vri jeme nije poznavala, a danas spopada i staro i mlado, akod djece osobito kao pošast hara.

Bolest počinje glavoboljom, bolovima iza ušiju, umorom (jezik dobije bijelu naslagu) i teškim gutanjem. Sjedište bolesti su krajnici. Kada djetetu vrhom žlice jezik malo pritisnemo i velimo da kaže a, onda se vide svuda naokolo bijele i žute točkice. To je opasna gljivica difterije, koja se rapidno širi i djetetu život ugrožava. Kod tih simptoma nužno je odmah liječnika pozvati. ako se na njega mora čekati, a bolest se širi i ne čeka, uputno je do dolaska liječnika djetetu koliko-toliko pomoći.

Pošto mravlja kiselina u medu razara tu opasnu gljivicu, to je potrebno svakih 5 min. djetetu dati malu količinu dobrog pravog meda i svakih 20 minuta grlo sokom od limuna pošpricati ili pomazati. U isto vrijeme treba djetetu za otvor dati ricinusova ulja ili što je manje poznato kao sredstvo za čišćenje, a vrlo dobro služi, to je u mlijeku kuhana bazga (zova, Sambucus nigra). Dalje treba oko vrata stavljati obloge od ilovače zemlje i octa i mijenjati svakih 6–8 minuta. (ilovača se za oblog razmuti s octom da bude kao kašica, koja se na mokro platno za oblog namaže 3 cm debelo i time vrat previje).

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

To bi bili savjeti do dolaska liječnika i njegovih daljnjih odredbi.

Gdje nema liječnika u blizini te treba dugo čekati dok on stigne, dobro je upotrebljavati čokoladu sa sumpornim cvijetom. Čokolada mora biti svježa i masna, a sumporni cvijet isto svjež. Na 2 žlice nastrugane čokolade da se jedna žlica sumpornog cvijeta, dobro promiješa i daje djetetu po jedna žlica svaka 3 sata. Za otvor treba isto odmah nešto dati. ako dijete ima vrućicu, treba na glavu hladne obloge stavljati, a oko vrata obloge s toplim čistim maslinovim uljem. Ulje se ugrije u zemljanoj posudi, oblog stavi četverostruko, a da dulje drži toplinu i ne kaplje, previje se još i mušemom. taj oblog treba preko dana nekoliko puta promijeniti. Sobu treba čistim katranom i terpentinom nakaditi. Na drvenu žeravicu pospe se katrana i terpentina i time se soba nakadi da ogrezne u dimu.

Taj dim bolesniku vrlo prija i pomaže, nadalje raskužuje i štiti ostale ukućane od zaraze. ali katran mora biti pravi i čist, a ne umjetni kolomaz.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh