Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje Epilepsije ili padavice po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje Epilepsije ili padavice. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Prije napada nastupe bolovi oko srca i želuca, povezani sa zujanjem u ušima, nekim strahom i povraćanjem. a
onda bolesnik krikne, padne, onesvijesti se i škripi zubima.Oči postanu nepomične, izbuljene, čitavo se tijelo stane trzati, lice postane modro-crveno a na usta navali pjena.

Dolazi kao nasljedna bolest, kada roditelji neumjereno uživaju alkohol ili od živčane rastrojenosti, duševne ili tjelesne preopterećenosti, od češćih nazeblina ili višekratne bolesti s visokom temperaturom, konačno od straha, pogotovo u snu. Bolest je izlječiva dok bolesnik nije duševno poremećen postao.

Kada napad nastupi, mora se bolesniku odriješiti odjeća da ga nigdje ne steže, a pogotovo treba oko vrata sve odstraniti i bolesnika na lijevu stranu položiti. treba mu dati za piće po jednu poveću malu šalicu natašte i jednu navečer dobro toplog čaja od imele (Viscum alba L), lišća i cvata, bobe ne treba uzimati, i to od imele koja raste na hrastovom drvetu, pa cvat i korijen od moravke (Arnica montana L) 6 grama, lišća od rute (Ruto graveolens L), 1 gram i 2–3 grančice ružmarina (Rosmarinus ofcinalis L) na pola litre vode s hladnom vodom pristaviti, 5 min. kuhati i 10 minuta na vrućem mjestu ostaviti poklopljeno da se pari. Ovaj čaj treba 9 tjedana piti.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Uz taj čaj svako jutro treba uzeti po jednu žlicu čistog maslinova ulja te cijelo tijelo oprati s pola vinskog octa i pola vode. ispočetka, dok se tijelo navikne na hladno umivanje, može se ta octena voda malo smlačiti. 2 tjedna treba uzimati dnevno 3 male žlice iscijeđenog soka od čuvarkuće. Dnevno treba 3–4 puta bosonog hodati po hladnoj vodi svaki put do 1–2 min. Dalje treba uzimati tjedno po 2–3 polukupke u hladnoj vodi od 3–5 sekundi. Dva puta tjedno polijevati bolesniku leđa, ruke i ramena a dva puta noge, koljena i slabine hladnom vodom. Dok bolesnik uzima hladnu polukupku ili polijevanje, neka drži u ustima hladnu vodu. jednom tjedno treba umotati cijelo tijelo u plahtu koja se umoči u vrući odvar od trina, a jednom tjedno u plahtu koja se umoči u vrući odvar od vrhova omorike i zelenih omorikinih češera sitno isjeckanih (Picea excelsa L), 1 do 1 i pol kg na 5 litara hladne vode pristaviti kuhati i 1, 1 i pol sat poklopljeno poistiha kuhati. trina se uzme 1 i pol kg na 12 litara vode i kuha pola sata. Bolesnika se umota u tu vruću plahtu, preko te plahte trebaju doći drugi suhi i vuneni pokrivači osim krevetnih jorgana. Kada prođe 1 sat, skine se bolesniku taj oblog i čitavo tijelo treba mu brzo u dobro toploj sobi octenom vodom oprati.

Nakon 9 tjedana treba čaj promijeniti, ali sve drugo i dalje obavljati. Sada se uzme za čaj mladog hrastovog lišća, žute broćike (Galium verum), kadulje (Salvia ofcinalis) po 10 grama i pelina (Artemisia Absinthum L) na 1 litru vode.

Taj se čaj pripravlja i pije, kao i prvi, isto 9 tjedana. Nakon toga vremena pije se dnevno čaj ovako pripravljen:

Uzme se šaka lišća i šaka isjeckanog korijena od abisa (Succissa pratensis Moench), divlje bokvice, 10 grama (Betonica ofcinalis L), čuvarkuće 20 grama (Sempervivum tectorium L), lipe i imele s hrastovog stabla po 10 g na 2 litre vode, 15 minuta kuhati, 10 pariti i procijediti, te piti svaki dan po 3 veće male šalice dok bolesnik sasvim ne ozdravi. treba jesti lagana jela, kao meso pileće, janjeće i teleće, dobro kuhano i nemasno.

Dosta svježeg voća i jabuka. treba duboko disati i po svježem zraku dosta se kretati.

Korijen od komoljike (artemisia vulgaris L) upotrebljava se kao izvrstan lijek protiv padavice, jer spada medu gorke lijekove. Uzme se 3–5 grama praha od korijena komoljike u pola litre ugrijanog slabog piva. prije uzimanja ovog lijeka mora bolesnik u krevet leći, dobro se pokriti i onda toplo pivo piti da ga znoj probije. Ovakav postupak najbolje bi djelovao kad bi se bolesnik liječio jedan dan prije nego ga padavica napadne.

Za epilepsiju se preporučuje ružmarin priređen kao kapljice, tj. grančice suhog ružmarina stave se u alkohol i ostave u njemu neko vrijeme, te bolesnik koji boluje od padavice mora uzimati svaki dan 12–15 kapljica u 4–6 žlica vode, ili na šećeru. Ustrajnim liječenjem na ovaj način bolest će popustiti i napokon nestati.

Prašak od osušene metvice s mekim jajima ako se uzima 40 dana, liječi padavicu.

Kuhan plod od divlje ruže (šipak), daje se također protiv padavice.

S vinom i vodom kuhan preporučuje se plemeniti dupčac (Teucrum Chamaedris L) kao lijek protiv padavice.

Ukuhan korijen od apte (Sambucus Ebulus L) upotrebljava se protiv padavice ili nevolje (gorske bolesti).

Korijen od božura (Paeonia ofcinalis) kuhan u vinu liječi padavicu, a razrezan i provrtan korijen od božura, kada se naniže na uzicu i nosi o vratu, također je dobar lijek protiv padavice i ludila.

Padavica se liječi kada se 6 tjedana uzima natašte po jedna mala žlica svježeg zrnja od gorušice (muštarde, Sinapis arvensis L) i popije s čašom hladne vode.

padavicu odlično liječi i odoljen (vidi: odoljen).
Uzmi devet zdravih korijena od trave maslačka. isjeckaj jedan korijen na sitne komadiće, stavi u čistu drvenu žlicu sa svježom vodom, tome dodaj sitno tucanog tamjana, može se među dva prsta uzeti, i to sve popij, odnosno progutaj ujutro natašte. to se uzima 9 dana.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh