Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje grčeva u čmaru po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje grčeva na čmaru. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Grč na čmaru više puta je povezan s velikim bolom. Uzrok su ozljede na sluznici koje dolaze od velikog naprezanja kod tvrde stolice. Ljudi koji naginju kapi (infarktu) moraju se toga kloniti. protiv toga treba uzeti dnevno tri puta topao klistir od odvara hrastove kore i preslice (Equisetum arvense L), od svake vrste po 15 g na pola litre vode i 20 minuta kuhati.

Za klizmu treba uzeti i po litru odvara. Dnevno treba uzeti toplu polukupku, s naknadnim hladnim pranjem leđa s pola octa i pola vode. Kod lijeganja u krevet neka se na leđa stavljaju hladni oblozi. Nakon 8 dana iza tople klizme uzima se od pola litre vode hladna klizma. imaju li se pokraj grčeva još i bolovi, treba 5–6 puta dnevno u čmar staviti odmah nakon klizme, a i između, male čepove od jednakih dijelova čiste svinjske masti i ušećerenog meda i što dublje ih gurnuti.

Navečer, prije spavanja, treba na čmar staviti glavicu dobro i poistiha pečenog crvenog luka, koji se izgnječi, na njega, još vrućeg, stavi se mala žličica čiste svinjske masti i privije na čmar. to izvrsno djeluje i na bol i na ozljede.

Ror (vrh cijevi) za klizmu i čmar moraju se prije klizme ili uljiti ili mašću namazati. Bobe od smrike treba jesti od 4 do 15 i od 15 na 4 bobe, šest puta ponoviti. pije se dnevno 6 puta ovaj čaj: Uzme se kantarije (Erytraea Centaur. Pers.), crnog trna cvijeta (Prunus spinosa L), kadulje (Salvia ofcinalis L), bazge (Sambucus nigra L), po 4 g pelina (Artemisia Absinthum L), 2 g na pola litre vode, 12 sati se drži potopljeno, prokuha i 10 minuta pari. Dnevno pranje tijela s pola octa i pola vode i polijevanje hladnom vodom.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh