Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje kada kap mozak udari po metodi i receptima Sadika Sadikovića

Kap udari kada se jedna od žila kucavica prekine te krv u mozak navali i time okružno mišićje umrtvi. Od kapi ponajviše stradaju jaki ljudi s usaljenim srcem. predznaci su: uvijek hladne noge, nepravilan puls, velika glavobolja, navala krvi u glavu, stezanje u udovima i vratnim žilama te zujanje u ušima.

Zbog odveć velike navale krvi u glavu pukne žila, čovjek se onesviješten sruši i pojedini dijelovi tijela obamru. ako je napadnuta desna strana mozga, umrtvi se lijeva polovina tijela, bude li napadnuta lijeva strana, umrtvi se desna polovina i tada
se većinom izgubi dar govora. Ne nastupi li napadaj 2-3 puta uzastopce, postoji mogućnost da se bolesnik još spasi.

Ponajprije treba odjeću raskopčati te bolesnika gornjim tijelom visoko položiti, a na vratne žile, potiljak i glavu hladne obloge staviti, ali ne led. ako je moguće, valja bolesniku odmah pružiti dobro toplu kupku za noge, voda mora dosezati do koljena. U vodu treba staviti 1 do 1 i pol kilogram soli. Kupka nogu traje 15 minuta, a za nekoliko minuta treba vruć kamen ili crijep u vodu staviti da voda ostane vruća. U isto vrijeme valja i ruke u dobro toplu vodu staviti i omotati vrućim oblozima od octa i svakih 7 minuta mijenjati. ako nije moguće bolesniku odmah vruću kupku za noge pružiti, treba mu noge, a osobito stopala, grubom krpom ili četkom dobro trljati. Nakon toga mu se ponajprije noge, a onda stegna, pa donje tijelo i napokon gornje tijelo dobro toplim octom istrlja, a pogotovo obamrle dijelove tijela. vruću kupku za noge valja dva-tri puta nakon jednog sata ponoviti. Na trbuh i slabine treba stavljati dobro topao oblog od octa i svakih 10 minuta mijenjati. Odmah nakon prvog trljanja neka se bolesniku dade klistira sa žlicom soli i malo sapuna. Zatim treba uzeti na vrhu noža praška od aloje i sa žlicom meda na četvrt litre vode prokuhati i bolesniku lagano po gutljaj pružati. Zatim treba uzeti plahtu, umočiti je u vruć odvar od trina i oduzetu stranu tom plahtom obložiti, suhim preko i još vunenim pokrivačem omotati. takav oblog valja na bolesniku ostaviti od 1 do 1 i pol sat. Ovakav oblog još bolje djeluje od pranja octom. Obloge, umatanje u plahtu umočenu u odvar od trina, pranje i trljanje tijela octenom vodom treba 8 dana ponavljati. Nakon toga treba bolesnika na rub kreveta staviti i početi s polijevanjem hladnom vodom, ponajprije noge, pa stegna i ruke. ako je moguće da se bolesnika uz pripomoć podigne, valja polijevati koljena, stegna i ruke, a nekoliko dana stegna i leđa ili mu dati polukupke s pranjem leđa. pranje i polukupke ne smiju trajati duže od jedne do jedne i pol minute.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Nakon pranja treba na oduzeta mjesta staviti oblog od jednakih dijelova 80% čistog alkohola, vinskog octa i vode, ako je alkohol slabiji, ne treba vode. Oblog treba sa svježe istucanim paprom posuti i gledati da dobro primi na oduzeta mjesta, toplo omotati i ostaviti 2–3 sata. Nadalje treba bolesniku dnevno napariti noge na odvaru od trina, a kad uzmogne noge u odvar staviti, uzeti kupelj do koljena 15–20 min. Kada se bolesnik malo pridigne, treba pranjem octom dnevno nastavljati i tjedno po dvije polukupelji uzeti s pranjem leđa i 2–3 puta napariti noge uz kupelj u odvaru od trina. Deset dana davati mu svakih četvrt do pola sata gutljaj čaja od 6 grama mladog hrastovog lišća (Quercus pedunculata Ehrh.) i kadulje (Salvia ofcinalis L) te 4 grama pelina (Artemisia Absinthum L) na pola litre vode, vrućom vodom preliti i kuhati 15 minuta. Nakon 10 dana promijeniti čaj i uzeti po 5 grama troliske gorke (Menyanthes trifoliata L), kadulje (Salvia ofcinalis L), kantarije (Erytraea Centaur, Pers), kunice (Achillea Millefolium) na pola litre vode, 12 sati držati potopljeno, u istoj vodi provriti i još 10 minuta poklopljeno na toplom
mjestu pariti. Bobe od smreke treba jesti i dobro sažvakati od 4 do 15 – na 4 bobe i 7–8 puta ponoviti, ili dnevno popiti po 3 čašice vina od smreke ili 3 puta dnevno po 10–15 kapi tinkture od boba smrekovih. Bolesniku treba dobru, ali laganu hranu davati, a dobije li želju za bilo kojim jelom, treba mu udovoljiti.

Ako bolesnik ne može govoriti, treba mu dati piti čaj od korijena šumske trte (Anacyklus ofcinarum Hayne) i sjemena žutilovke (Trigonella Foenum graecum L) po 10 g na pola litre vode, 12 sati držati potopljeno, 10 minuta kuhati i još 10 minuta pariti, 3 puta dnevno po 1 šalicu dobro toplo piti. Dalje svakih 15–20 minuta grgljati odvarom od kadulje i majčine dušice (Tymus vulgaris L) po 25 grama na 1 litru vode, kipućom vodom preliti i 15 minuta kuhati. treba paziti da se bolesnik ničim ne uzrujava.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh