Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje kada se nekom smrznu noge ili ruke po metodi i receptima Sadika Sadikovića

Smrznuti udovi namažu se salom od jazavca (Meles i zamotaju u krpe. taxus) i zamotaju u krpe.

Uzmi mozga i loja kozjega (ovis copra) ili ovčjega (ovis aries) i kuhaj u vodi dokle sve ukuha, a ostane samo mozak te tim toplim mozgom maži gdje boli.

Nazebline ili ozebline

Nazebline se pare na dobro vrućem odvaru od samljevene hrastove kore. Na 4 dag samljevene kore uzme se 6 litara vode i kuha dobro poklopljeno pola sata. pari se i banja 20–25 minuta, nakon toga se pola minute hladnom vodom polijeva i dobro omota. 

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Nazebline se pare 20–25 minuta i na odvaru od trina, zatim se pola minute hladnom vodom polijevaju, a nakon toga previju s dobro toplim oblozima s odvarom od korijena poljske steže (Potentilla Tormentilla Sibth). Na četvrt litre, pola vode, pola vinskog octa, kuha se 20 minuta 15 grama isitnjenog korijena steže.

Protiv nazeblina dobro je napariti noge ili ruke na odvaru vrtnog čubra (Saturea hortensis L) ili u slanoj vodi na 5 litara vode četvrt kg soli uzeti.

Korijen od dinjice (Pimpinella Saxifraga L) ili crnpure male upotrebljava se kao lijek za nazeb i promuklost, kad se pije kao čaj ujutro, u podne i uvečer. 15 grama na pola litre vode. vrućom vodom preliti, 5 minuta kuhati.

Uzmi hrastove kore, kuhaj, pa onom vodom grlo isperi, pa ćeš se riješiti promuklosti. 40 grama na pola litre vode, 20 minuta kuhati.

Osušen i u prah istucan list čemerike bijele (veratrum album) preporučuje se za kihanje pri okorjeloj nazebi i glavobolji.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh