Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje Katara dušnika po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje Katara dušnika. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Nastupa sa žmarcima i potpunom klonulošću, k s teškim izbacivanjem sluzi, pojačanim pulsom, lupa ašljemnjem srca, teškim disanjem, strahovanjem, napadima kao da će se bolesnik ugušiti, navalom krvi u glavu, slabim apetitom, više puta i povraćanjem. Uzrok su upala sluznice u dušniku, zbog nahlade ili hladnog pića, zadržavanje u pregrijanim, neprozračenim i prašnim prostorijama, udisanje škodljivih plinova i pare. Nijedan se katar ne smije zanemariti i čekati da sam od sebe prođe. Kod katara mora se odmah pristupiti liječenju, jer zastarjeli i zanemareni katar vodi tuberkulozi.

Kod ove bolesti treba dnevno glavu i usta dva puta 15–20 minuta pariti na odvaru od kamilice ili trina. Nakon parenja glavu povezati, a tijelo brzo octenom vodom oprati. Oko vrata treba staviti oblog od pola vode i pola octa ili ilovače s octom i vodom razmućene. ako bolesnik ima i povišenu temperaturu, onda treba u krevet leći i staviti oblog preko leđa, ramena i prsiju od pola octa i pola vode. Oblog se suhim i toplim previje i ostavi 1 i pol do 2 sata, 2–3 obloga dnevno. ako nema temperature, onda uvečer prije lijeganja u krevet jednu minutu po vodi hodati i 3–4 večeri oblog od octa i vode preko leđa, ramena i prsiju stavljati. ako bolesnika trese groznica (studen), onda mu treba staviti vrući oblog s odvarom od trina.

Dnevno treba uzeti 2–3 žlice čistog maslinova ulja i popiti 3–4 šalice čaja u manjim obrocima svako pola do jedan sat.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Za čaj se uzme po 5 g divizme, cvijeta i lišća od podbijela, bokvice, kadulje, sljeza i korijena od gaveza (Symphytum ofcinale) na pola litre zdravog vina i četvrt litre vode i tri žlice meda, 15 minuta kuhati i 20 minuta pariti.

Treba uzimati hranu laganu, više mliječnu. Meso pileće, janjeće i teleće i dosta kuhanog voća. Na stolicu treba paziti da je u redu, eventualno klizmom se pomoći.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh