Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje katara u crijevima po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje katara u crijevima. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Kod ove bolesti treba preko želuca i trbuha stavljati dobro tople obloge od pola vinskog octa i pola vode. Suhim i toplim previti. tijekom 1–2 dana treba ove obloge mijenjati svaki sat, kasnije dnevno 5–6 puta. Uz ove obloge treba jednom dnevno čitavo tijelo hladnom octenom vodom oprati i dnevno uzeti hladnu polukupku od 5 sekundi, ne dulje; uvečer 3–4 sekunde po hladnoj vodi gaziti. Za čaj neka se kuha po 3 grama komorače, kadulje, gospina cvijeta, kantarije, istucanih boba od smrike, pelina i komoljike (divlji pelin, Artemisia vulgaris L). S četvrt litre vode i četvrt litre vina, kipuće preliti, 15 minuta kuhati i 20 minuta dobro poklopljeno pariti. Ovog čaja odmah 1 šalicu dobro toplog uzeti, kasnije svakog sata, pa svaka 2 sata po 1 žlicu. Uz taj čaj treba uzeti 1–2 žlice tinkture od borovnice. jedan do dva dana najbolje je gladovati, a kasnije za hranu uzimati
1–2 šalice kave od žira, na 1 šalicu mlijeka, 1 malu žlicu prženog žira, u mlijeku kuhanu prekrupu od zobi, riža ili griz. Uz to treba piti 1–2 čašice zdravog crnog vina ili s vinom pomiješanog po 1 žlicu sirupa od ribizla (meruzalke, Ribes rubrum L) ili trpkovine (Berberis vulgaris). U ovo vino potope se i jedu tanko rezane prepržene kriške crnog ječmenog ili raženog kruha.

9 tjedana dnevno natašte i uvečer prije spavanja treba uzeti po jednu šalicu čaja od metvice. U četvrt litre vode i četvrt litre vina potopljeno se drži 12 sati 25–30 g metvice i kuha s jednom žlicom meda pet minuta, pa se pari 15–20 minuta. U čaj koji se uzme uvečer, prije spavanja, stavi se da ostane tri tjedna, ne dulje, po 10 kapi tinkture od odoljena. Daljnja tri tjedna piti čisti čaj, a zadnja tri tjedna opet stavljati po 10 kapi tinkture od odoljena (Za ovaj čaj se uzme Mentha piperita ili Mentha aquatica).

U pola litre vina potopljeno se drži 12 sati po 10 g isjeckanog korijena od koprive, bokvice i podbjela i kuha se s dvije žlice meda 10 minuta i pari 20 minuta. Ovog čaja uzme se jedna šalica natašte, druga pred ručak i treća navečer prije spavanja i pije dva mjeseca.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Crveni luk sitno se izreže i sok iscijedi. Na desetinu litre ovog soka stave se dvije desetine prepečene rakije ili čistog alkohola 50–60%. Ovog soka uzima se tri puta dnevno 12 do 15 kapi na jednu malu žlicu meda. Uzima se dva mjeseca.

Isto je dobro ako se uzme dnevno po 3–4 žlice na jednake dijelove pomiješanog soka od limuna s medom.

Nastupi li katar želuca i crijeva s bolom u prsima, treba i preko prsiju stavljati dobro tople obloge s octenom vodom. Suhim i toplim treba previti.

Protiv katara u crijevima uzme se klizma, koja vrlo povoljno djeluje; jedna žlica lanenog sjemena i kuha se s pola litre vode. Nakon toga procijedi se i pomiješa s čajem od kamilice.

Katar crijeva kod ljudi bolesnih na plućima

Na 2 žumanjka stave se 2 žlice šećera i muti dok smjesa ne postane pjenušava, onda se pridoda 2 žlice čistog maslinovog ulja i 2 žlice vinovice (Franzbrantwein) i ponovno se muti dok se ne zapjeni. Ove smjese daje se bolesniku svako pola sata po 1 velika žlica.

Katar želuca i crijeva liječi se kada se 3 mjeseca dnevno natašte popije šalica dobro toplog kuhanog bijelog vina. Na četvrt litre vina stavi se 8 dag žutog šećera, zajedno se kuha i pri tome se pjena skida. U šalici se muti 1 svježe žumance s 2 žlice vode, zatim dolije se kuhanim vinom. (vino treba kuhati dok se šećer rastopi).

Nakon pretrpljene bolesti treba dulje vremena nositi pojas od flanela i na hranu paziti. više mliječna jela jesti, zelen s uljem, bijelo meso i kuhano voće.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh