Connect with us

Marija Treben

Liječenje moždanog udara (kap) po metodi i receptima Marije Treben

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje moždanog udara (kap) . Ovi recepti objavljeni su u Knjizi “Zdravlje iz božije ljekarne” autora Marije Treben.

MOŽDANI UDAR, KAP (preventivna primjena)-Maria Treben

Vidljivi znakovi te bolesti su; veliki nemir, vrtoglavica, strah, iskrivljeno lice i slušne halucinacije. U svakom slučaju valja odmah pozvati liječnika. Preporučuju se prije svega umjerenost u jelu i lagane šetnje u prirodi. Strogo su zabranjene sve vrste alkohola (izuzetak je eliksir švedska grenčica), pušenje i pijenje crne kave. Ujutro i uvečer savjetujemo po šalicu čaja od bijele imele i dvije šalice oparena kaduljina čaja tijekom dana, kao i obloge od švedskoga bilja koje treba stavljati u predjelu bubrega i vlažne i hladne zavoje na srce.

Kao čaj možemo preporučiti sljedeću mješavinu; korijen anđelike, steža (anserina), odoljen, petoprsnica, cvijet lavande, mažuran, siljevina, klinčac, ružmarin, kadulja, mirisna ljubičica i  izop izmiješaju se u jednakim dijelovima. S 1/4l do ključanja zagrijanoga jabučnoga mošta prelijemo vrhom punu čajnu žlicu bilja i ostavimo da odstoji 3 minute. Priređenu količinu uvijek svježe pripremljenoga čaja pijemo češće tijekom dana što sprečava moždani udar naznake kojega na osnovi navedenih simptoma zamijećujemo.

MOŽDANI UDAR, KAP (nakon napada s oduzetošću)-Maria Treben

Najprije započinjemo kuru s bijelom imelom; šest tjedana pijemo po tri šalice, tri tjedna po dvije i dva tjedna po jednu šalicu čaja od bijele imele. Vrhom punu žličicu bijele imele nakvasimo preko noći u 1/4 l hladne vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Da bi izbjegli podgrijavanje čaja preko dana stavljamo ga u zagrijanu termos bocu ili ga, pak, grijemo u toploj vodi.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Gospinu travu, čestoslavicu, lavandulu, matičnjak, ružmarin i kadulju pomiješamo u jednakim dijelovima, prelijemmo vrhom punu čajnu žličicu s četvrt litre vruće vode i ostavimo da kratko odstoji. Do podne i popodne popijemo po jednu šalicu toga čaja.

Oblozi od švedskoga bilja stavljeni na potiljak osiguravaju prokrvljenost i oživljavanje moždanih stanica. Oduzetu stranu tijela masiramo s okrepljujućim esencijama stolisnika, gospine trave, rusomače ili majčine dušice.

Također se preporučuje i masiranje oduzetih mjesta s uljem majčine dušice i uljem gospine trave. Bilje napunimo u bocu do samoga grla i za spravljanje esencije prelijemo s 38 – 40% voćnom ili žitnom rakijom, a kod biljnih ulja s hladno istisnutim maslinovim uljem. Oboje mora prekrivati bilje i 10 dana stajati na suncu ili blizu drugog izvora topline.

Usto primjenjujemo sjedeće kupke od stolisnika i poljske preslice s 100 gr bilja i potpune kupke od majčine dušice s 200 gr bilja u kupki. Za kupke nakvasimo bilje preko noći, te ujutro zagrijemo hladnu iscrpinu i ulijemo ju u vodu za kupanje. Vrijeme kupanja je 20 minuta. Kod potpune kupke srce mora ostati izvan vode. Korištenu vodu možemo još dva puta izliti na bilje i zagrijanu upotrijebiti za nove kupke. U tjednu za kupke smijemo koristiti samo jednu vrstu bilja.

Oduzeti dijelovi se oporave i s oblozima od toplih gavezovih listova. Listove oparimo, tople zavijemo u lanenu krpu i stavimo na oduzeto mjesto. Noću bolesnik može spavati na jastuku napunjenom s lišćem bez peteljki, osušene paprati. To se mže preporučiti kao vrlo djelotvorno.

Naša je baka u 94. godini pretrpjela lakši moždani udar. Kada se probudila nije mogla govoriti, lijevi kapak visio je do sredine oka. Po Kneippovoj metodi smo joj odmah stavili tri ili četiri puta hladne obloge na čelo i oči, kad je došao liječnik sve je već ponovo bilo uredu. U podne smo joj odnijeli lagani ručak u krevet, a za večernji obrok već je bila za obiteljskim stolom.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Marija Treben

Na vrh