Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje otečenih nogu ujutro po metodi i receptima Sadika Sadikovića

Uzrok su slabokrvnost i grušanje krvi, povezano s bolovima u maternici, a ostanu i kao posljedica nakon bolovanja crvenog vjetra, šarlaha, bubrežnih i jetrenih bolesti. Znak su da u tijelu još ima neizlučenih, nečistih sokova.

Kod ovih bolesti treba dnevno uzeti dobro toplu kupku za noge do koljena od 20 minuta u odvaru od korijena paprati. Uzme se na 5 litara vode 10 dag korijena od paprati (Aspidium Felix mas), 12 do 16 sati držati potopljeno i pola sata kuhati. Odmah čim se noge izvade iz tople banje, stavi ih se do gležnja u hladnu vodu i po vodi jednu minutu čine pokreti kao da se voda gazi. Na stopala i listove, do pola, treba staviti hladan oblog od ilovače razmućene s pola vinskog octa i vode, a na želudac i trbuh dobro topao oblog od odvara trina i vinskog octa. Barem dva puta tjedno treba polijevati jednom gornje i jednom donje tijelo hladnom vodom, od 10 sekundi postupno do jedne i pol minute. po dva puta tjedno neka se uzme hladna polukupelj s pranjem leđa od 8
sekundi do jedne i pol minute i po dvije tople banje u velikoj kadi od 20 do 25 minuta, u odvaru od jedan i pol kilogram trina, četvrt kilograma istucanih smrekovih boba i četvrt kilograma bijelog zdravog, izgnječenog luka s ljuskama, 12 do 16 sati držati potopljeno u 10 litara vode i dobro poklopljeno jedan do dva sata poistiha kuhati.

Ako se ne može pripremiti banja u velikoj kadi, onda treba bolesnika umotati u vruću plahtu umočenu u isti odvar, suhu plahtu preko i vuneni ogrtač uz jorgan, da se bolesnik dobro oznoji. Oblog neka se ostavi jedan i pol do dva sata, a nakon toga treba brzo mlakim octom i vodom tijelo oprati.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Za čaj se uzima: 15 g isitnjenog korijena koprive, 6 g iđirota (Aerus Calamus L) i 16 g korijena bijelog sljeza (Althaea ofcinalis L), 12 do 16 sati se drži potopljeno u 1 litru bijelog vina i pola sata poistiha kuha, još vruće prelije preko 10 g bogorodičine trave
(Hypericum perforatum L), 10 g podbijela (Tussilago farfara L), 10 g cvijeta od bazge (Sambucus nigra L), 20 g istucanih boba (Juniperus communis), 6 g preslice (Equisetum arvense), 6 g, ružmarina, 2 g pelina i četvrt kilograma meda, još 5 minuta kuha i 20 minuta dobro poklopljeno na toplom mjestu pari. Toga čaja uzima se svakog sata po gutljaj, a ujutro natašte i prije spavanja po jedna mala šalica. Dva puta dnevno neka se uzme na vrhu noža praška od kravojca.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh