Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje otrovanja krvi po metodi i receptima Sadika Sadikovića

Otrovanje krvi kroz vanjsku ozljedu nastupi kada ozlijedimo kožu zahrđalim željezom ili se povrijedimo kakvim otrovnim predmetom ili biljkom, a i zbog ujeda psa ili mačke. Ovakve su rane vrlo pogibeljne i odmah treba pristupiti liječenju. Najprije se potiskuju krvne žile smjerom od srca prema rani da dobro iskrvare. Onda treba podvezati i ako imaš zdrave neraspucane usne i zdravu sluznicu u ustima, samo onda ranu isisaj i ispljuj krv koju si isisao, pa otkloni povez i isperi ranu čistom prepečenom rakijom u koju se stavi žlica soli. Kod ugriza psa ili mačke, nakon što se rana ispere, treba nastojati da se što prije pođe u Pasteurov zavod. Ako li ozljede teže naravi, treba isto krv istisnuti i pustiti ranu da dobro iskrvari, pa oprati slanom rakijom.

Za ovo vrijeme neka se kipuća voda preko trina prelije. Ove vruće trine previju se na rane i treba ih što je moguće duže držati, a ozlijeđeni dio tijela stavi se u vruć odvar od trina zajedno s oblogom. Da banja bude vruća uvijek, treba vrućim odvarom dolijevati. ako ozljede jako bole, treba oblog od trina izmijeniti, pa ponovno tijelo u vrućem odvaru držati, makar trajalo i 6 do 8 sati, dok bol sasvim ne umine.

Uz ove banje treba čitavo tijelo svaka dva sata hladnom octenom vodom oprati i svako četvrt do pola sata popiti po jednu šalicu ovoga čaja: po 10 g cvijeta od bazge, kadulje i pelina s pola litre kipuće vode preliti i 5 minuta kuhati. Tko ovo učini, otklonit će svaku opasnost od otrovanja krvi.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Nadalje treba za što veću sigurnost sedam dana svaku večer umotati tijelo u vruću plahtu ili dugačku košulju što se upotrebljava za obloge, umočenu u slanu vodu. Na 6 litara vode uzme se pola kilograma soli. Ovaj oblog ostavi se na tijelu jedan do jedan i pol sat, onda se oblog skine, a tijelo octenom vodom opere. Uz to se tri tjedna tri puta dnevno pije po jedna manja šalica čaja od 10 g komuški sa sjemenjem od žutilovke (Genista Germanica L) i po 5 g od korijenja i 5 g lišća od piskavice (poljske prženice, Succissa pratensis Moench ili Knautia arvensis), korijena od bibernele (Pimpinella magna), krike (pelenike, Anagallis arvensis L), pelina, kadulje i kantarije, što se u jednoj litri zdravog vina drži 12 sati potopljeno i s dvije žlice meda 10 minuta kuha i još 20 minuta pari, a zatim procijedi.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh