Connect with us

Priroda i zdravlje

Liječenje pojedinačnih bolesti po Rudolfu Brojsu – Dio I

POJEDINAČNE BOLESTI

AGOFOBIJA

(strah od preiaska preko puta)

Kad neko pati od ove bolesti, njemu nedostaje fosfor. Da bi se fosfor uneo u telo, trebalo bi jesti puno salate od celera i mnogo jagoda. Šumske jagode imaju više fosfora od baštenskih. Celer treba jesti sirov nariban, sa limunovom kiselinom i uljem, jer on ima najviše fosfora od svih biljaka. Ko nerado jede sirovu salatu od celera, može da ga kuva, ali bi zato morao da pije vodu od celera, pošto je u njoj sadržan fosfor
iz celerovog korena.

Kome predstoje važni ispiti, tri nedelje ranije treba da unosi što više biljnog fosfora sa hranom, pa će ih
lakše položiti. Deca- koja jedu m n o g o jagoda, lako uče.

Ko pati od groznice, ne bi trebalo da jede jagode.

ANGINA

Protiv angine (bolovi prilikom gutanja) grgljati naizmenično sa čajem od žalfije i čajem od bedrenike. Jedan prstohvat žalfije, u tom slučaju, preliti sa 125 g vruće vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Jednu kašičicu mlevenog korenja bedrenike kuvati tri minuta u ¼ litra vode.

Ako se radi o teškoj, gnojavoj angini, sa visokom temperaturom (streptokokna angina), treba otići lekaru zbog mogućih kasnijih posledica.

Najdelotvorniji su krompirovi oblozi oko vrata. Tri krompira veličine jajeta kuvati u vodi dok ne omekšaju, položiti ih na krpu, uviti i zgnječiti. To zatim, što je moguće toplije, staviti oko vrata, preko toga uvezati šal, na glavu staviti vunenu kapu i ležati na ledima dobro pokriven. Važno je da su pazuha dobro pokrivena i ruke pod pokrivačem. Taj oblog sa krompirom ostaviti jedan do dva sata, a ako pacijent zaspi — do buđenja.

ANEMIJA

Protiv anemije treba piti oko tri šolje čaja od žarne koprive dnevno. Čaj piti gutljaj po gutljaj, topao ili
ohlađen. Za jednu šolju čaja jedan prstohvat koprive preliti sa 125 g vruće vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Zatim jesti i samu koprivu, pripremljenu kao spanać. Ko nije šećeraš, trebalo bi, dodatno, jednom na dan da uzima po jednu kašičicu pčelinjeg meda, rastvorenog u mlakom mleku ili čaju. Osim toga, uzimati 1/8 litra soka od moje mešavine sokova za „totalnu terapiju”. Ko želi, može da pije i više. Od soka, uvek pre jela, uzimati po nekoliko kašika. Uz to treba primenjivati gimnastiku disanja, kao što je opisano kod hipertenzije. Dugim izdisanjem pluća se potpuno prazne, a ako tada vrlo duboko udahnemo, svež kiseonik dolazi i u poslednji ugao pluća, a on je prenosilac crvenih krvnih zrnaca.

Recept za obnavljanje krvi, preporučljiv i u siučaju anemije:

Staviti 81 sušenu krušku u blago crveno vino. Vina naliti koliko je potrebno da kruške ogreznu; sve treba da stoji deset dana na toplom mestu (po mogućnosti, na suncu) a tada ovako početi lečenje:

Prvog dana pojesti ujutru jednu krušku. Drugog dana ujutru i u podne po jednu. Trećeg dana ujutru, u podne i uveče po jednu. Četvrtog dana ujutru dve, u podne i uveče po jednu. Petog dana ujutru i u  podne po dve, i uveče jednu. šestog dana tri puta po dve. Sedmog dana ujutru tri, u podne i uveče po dve. Osmog dana ujutru i u podne po tri, uveče dve. Devetog dana tri puta po tri.

Od desetog dana opet svakog dana po jednu krušku manje. Znači, desetog dana kao osmog, jedanaestoJ dana kao sedmog itd. Uz to treba odlivati vino da ga ima da kruške ostanu pokrivene, ali vino ne piti.

GUBITAK APETITA

U slučaju gubitka apetita dogada se da telo duže vremena gotovo i nema potrebu za hranom, što je kod dece čest slučaj. Tada je potpuno pogrešno jesti protiv volje, ili dete čak prisiljavati da jede. Apetit tada većinom dolazi sam od sebe. Ako takvom detetu, pa I odrasloj osobi, osam dana dajemo po jednu do tri šolje čaja od (lat.) Meum Mutellina, tada gotovo da više neće biti problema sa apetitom. Postoje Ijudi kod kojih sistem portne vene prihvata sve korisne sastojke iz hrane u telo, pa ne moraju puno da jedu. Kod duševno obolelih funkcija sistema portne vene je poremećena, pa zato imaju preterano izražen apetit. Sistem portne vene ima zadatak da prihvata hranljive sastojke od hrane iz trbušnih organa u telo. Sistem portne vene mogli bismo uporediti sa usisnim kapiiarima korena drveta.

ARTRITIS

Artritis je većinom prisutan samo tamo gde u stanu ima otrova, na primer, sredstva protiv moljaca (naftalin, sintetički kamfor itd.), pa pre svega treba odstraniti otrov. Tretman je tada isti kao kod reume. Ako je problem u kolenima, preporučuje se sledeće: često u toku dana, sa krutim nogama — dakle bez savijanja kolena — naizmenično snažno „nagaziti” na jednu, pa na drugu nogu. Ako su u pitanju zglobovi ruku, gurati ih u podlakticu kao kad udaramo, takođe češće u toku dana. Preporučuje se i tri nedelje terapije sa sokovima od povrća, str.

ARTROZA

Kod artroze tretman je isti kao kod artritisa. Osim.toca, veoma je delotvorno svakodnevno uzimati I jednu od dve kašičice soka od maslačka, rastvorenog u ‘toploj vodi.

PLUĆNA I SRČANA ASTMA

Ako su funkcije jetre i žuči u redu, oko tri nedelje treba piti čaj od luka. Dve glavice crnog luka veličine jajeta, sa Ijuskom, 10—15 minuta kuvati u jednom litru vode, sa 100 g žutog šećera. Piti ga preko dana,
gutljaj po gutljaj, ohlađen. Zatim, preko dana često jesti ribanu rotkvu sa Ijuskom, uz nešto žutog šećera. Rotkvu možemo jesti i kao salatu, ali nikako sa solju! Osim toga, ujutru piti 1/4 litra toplog (smlačenog) mleka ili šire sa srebrenkom. O pripremi, vidi pod „Grčevi” str. 96.

BAZEDOVLJEVA BOLEST

Ova bolest, u stvari, nije oboljenje štitaste žlezde. Razlog uvećanosti štitaste žlezde i buljavosti očiju nalazi se u čekiću nerva trigeminusa. Čekić velikom učestalošću udara u taj nerv. Tako nastaje poremećaj u svim endokrinim žlezdama i one delimično prestaju da obavljaju svoje funkcije; taj posao preiizima štitasta žlezda i zbog toga se uvećava. Kad bi oboleli od Bazedovljeve bolesti za tri nedelje, na primer, promenio mesto boravka i otišao na odmor, bogat promenama, štitasta žlezda bi se postepeno vratila na normalu. To je pouzdan znak da se radi o neurološkom problemu. Kad takav pacijent uvek gleda sve isto i živi jednoličnim životom, oboljeva nerv trigeminus. Kad se u Bazedovljevoj bolesti operiše guša, odstranjuje se ta zamena za ostale žlezde pa pacijenti, više-manje, ostaju uvek bolesni. Umesto operacije, s tim pacijentima bi trebalo postupiti slično kao u slučajevima nervne labilnosti, poremećaja krvotoka itd. Najvažnija je tzv. gimnastika disanja, kao u slučaju visokog krvnog pritiska (vidi: Visoki krvni pritisak, str.92). U svativ moljaca i drugih štetočina. Vidi str.

BRADAVICE — MLADEŽI

Ovo dvoje mogu, uslovno, biti benigna oboljenja, pa je lečenje veoma jednostavno. Na bolesno mesto, ako je oboljenje benigno, položiti listove ili cvetove nevena ili oboje, čvrsto ih uvezati i ostaviti preko noći. Ako nemate neven pri ruci, možete upotrebiti i mast od nevena (Calendulasalbe) ili ulje od nevena. Operacije mladeža mogu, inače, biti veoma opasne! Ako je oboIjenje maligno, primeniti „totalnu terapiju”.

BRAČNI PAROVI BEZ DECE

Ako su supružnici možda već duže u braku bez dece, a želeli bi decu, mogu preporučiti da oboje svakodnevno piju po jednu šolju ohlađenog čaja od zdravca, gutljaj po gutljaj. U većini slučajeva na uspeh se ne čeka dugo. Pre više godina kod mene je za mesec dana na razgovor došlo osam žena sa istim problemom, sa bračnim iskustvom od dve do deset godina. Po mojoj preporuci uzimale su pomenuti čaj I svih osam su posle četiri do šest nedelja ostale u drugom stanju. Sve su rodile izuzetno lepu i zdravu decu.

Pripremanje čaja: Jedan prstohvat crvenog zdravca preliti sa 125 g vruće vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Ako taj čaj ne pomogne, najverovatnije da nema nade. Zdravac sadrži nešto radijuma.
Zdravac Ijubičaste boje je bezvredan!

BRONHITIS

Ako su jetra i žuč u redu, bronhitis se može brzo izlečiti čajem od crnog luka, priprema kao u slučaju astme. Čaj piti ohlađen, gutljaj po gutljaj.

Osim tog čaja piti i plućni čaj (kao za „totainu terapiju”), koji je bogat kalcijumom. Od navedenog bilja ne mora svako biti sadržano u čaju. Od msšavine svih čajeva zajedno, jednu kašičicu preliti sa 1/4 litra vruće vode i ostaviti da stoji 10 minuta.

Bubrežne kolike, vidi: KOLIKE

UPALA VENA

Za upalu vena pripremiti hladne obloge sa sirćetnom vodom. Brzo i efikasno dejstvo imaju i oblozi od ilovače, smešane sa sirćetnom vodom. Preporučljivi su i obloži od domaćeg kravljeg sira. Takve obloge pripremiti jedan do tri puta dnevno. Posle tri do četiri dana pacijenti su oslobođeni bolova. Ali i u toj bolesti treba uzimati čaj za bubrege, kao i kod svih drugih upala. U svakoj upali važno je da često preko dana uzimamo po mali gutljaj čiste vode. Kod upale vena u nogama bandažirati od nožnih prstiju naviše i puno hodati! Pažnja: od svake upale unutrašnjih vena može da nastane tromboza!

NABREKLE VENE

Ko pati od nabreklih vena na nogama, češće preko dana trebalo bi da radi sledeće: ležati na leđima, dizati uvis desnu nogu, drmusati je nakon pet do osam kundi, a onda je posle drugih pet do osam sekundi spustiti. Čekati novih pet do osam sekundi, pa isto učiniti sa levom nogom. Posle toga isto primeniti sa obe noge istovremeno. Posle spuštanja noge ustati tek kad su se noge dovoljno napunile krvlju. Trajanje vežbe 40—60 sekundi. Što češće to radimo u jednom danu, nabrekle vene će brže nestajati.

Ako se noge podignu uvis i drže 10 do 16 sekundi, krv se vraća, a u venama ostaje veoma malo krvi. Kad se noge spuste, u vene ponovo poteče sveža krv, koja ih hrani, revitalizira i skuplja.

Kod nabreklih vena venski zalisci i zidovi su omlitaveli (dakle, kao paralizovani) pa se zato šire. Jedno poređenje: ako na gumi od bicikla postoji slabo mesto I mi je pumpamo, guma će se na tom mestu proširiti, kao i nabrekle vene.

VISOK KRVNI PRITISAK

Protiv visokog krvnog pritiska svakodnevno treba piti po jednu do dve šolje ohlađenog čaja od hajdučke trave, gutljaj po gutljaj, a uz čaj tri puta dnevno uzimati i po jednu kašičicu pivskog ili pekarskog kvasca. Prednost je na strani pivskog.

Osim toga, primenjivati i gimnastiku disanja. Kroz nos duboko udisati, zatim izdisati sa sledećim glasovima: I, E, O, U, A i Š. Kod glasa ,,Š”, imitirati hobl-mašinu u radu. Isto se može i sa zatvorenim ustima, propuštanjem glasa ,,M” kroz nos. Udisati oko sedam sekundi, sedam sekundi „pevati”, odnosno, izdisati. Uvek po pet do deset minuta ukupno; što češće na dan, to bolje. Ta gimnastika disanja deluje u mozgu kao masaža na telu. Dugim izdisanjem pluća se potpuno prazne, pa time prilikom udisanja svež kiseonik dopire i u najskrivenije uglove pluća. Dejstvo je, dakle, dvojako. Protiv previsokog krvnog pritiska služe I beli luk i čaj od imele.

Ne preporučuju se turska kafa, alkohol, naročito ne belo vino, čaj od kamilice, svinjsko meso i salata od
celera.

VODENA BOLEST(srce, trbuh)

U slučaju vode oko srca, svaka dva minuta piti po jednu kašiku čiste vode, ili između — čaj. Svakih pola sata, umesto vode, uzimati po jednu kašiku čaja za bubrege. (Krupnije osobe u istim razmacima piju po
veću kašiku.) Međutim, ako je neko već imao srčani infarkt, treba da pije po jednu kašiku vode na svaka tri minuta!!

Mnogi još danas smatraju da kod te bolesti pacijent ne sme da uzima čak ni 1/8 litra tečnosti dnevno, što
ja smatram pogrešnim. Najvažnije je, u stvari, kako se pije. Kad bi pacijent količinu od 1/4 litra vode popio odjednom, mogao bi čak na mestu umreti, pošto srce to ne bi moglo da preradi. Šta više, moguće je da bi već tri do četiri supene kašike mogle biti previše!! Zbog toga je izuzetno važno samo svaka dva do tri minuta uzimati po jednu kašiku vode. Dakle, uvek piti kašikom, a nikako iz čaše!! Jer iz čaše bi bolesnik mogao uzeti i više od jedne kašike.

Jednu kašiku vode svaka dva, odnosno, tri minuta, svako srce može da podnese. Zahvaljujući ovoj terapiji pijenja vode, razređuje se mokraćna kiselina, koje u nogama može biti i do 20 litara. Tako su stvoreni uslovi da gusta mokraćna kiselina može da izlazi kroz tkivo isparavaniem. Ova terapija traje samo dva dana u slučaju vode oko srca. Drugog dana pacijent jako zaudara na urin.

U slučaju vode u trbuhu, pacijent pije oko svakih pet minuta po jednu kašiku vode. Međutim, u ovom slučaju za uspeh je potrebno mnogo više vremena. Umesto vode, povremeno treba piti čaj od žalfije, nane ili matičnjaka, ali piti samo kašikom!!

Umesto vodene bolesti srca, možda bismo morali reći bolje: bolest vode/mokraćne kiseline oko srca, pošto je u tom slučaju mokraćna kiselina veoma žitka i, kao takva, više ne može isparavati kroz kožu.To je moje ubeđenje.

Kad noge jako otiču, obično je reč o vodi oko srca. Budući da zahvaljujući uzimanju vode po ovom receptu srce počinje bolje da radi, i otok na nogama postepeno nestaje.

GASTRITIS

Kod ovog oboljenja pacijent ima višak želudačne kiseline. Zato treba piti čaj od pelina (vidi bolesti želuca). Radi brže pomoći u slučaju gastritisa treba pojesti, bez hleba, komad masnog sira (ukoliko pacijent nema obolelu jetru i ako je funkcija žuči u redu).

Mastan sir, bez hleba, „pokupi” i potroši suvišnu kiselinu u želucu. Kad bi se jelo sa hlebom, to bi izazvalo stvaranje još veće količine želudačne kiseline, pa bi pečenje u želucu bilo još nepodnošljivije.

GLAVOBOLJA

Ima Ijudi kojima je želudac teško oboleo, a sa želucem nikada nemaju tegoba, ali zato imaju veoma jake glavobolje nad očima i u čelu. Te glavobolje su samo signal oboljenja želuca. Takvi pacijenti ubrzo ozdrave ako tri do pet nedelja uzimaju po jednu šolju ohlađenog čaja od pelina dnevno, gutljaj po gutljaj, najbolje na svaki sat.

Mali prstohvat pelina pustiti da odstoji samo tri sekunde u jednoj šolji vruće vode. (Najjednostavnije je ako se ta količina pelina stavi u malu gustu cediljku i > delimično uroni u proključalu vodu u trajanju od tri sekunde.)

U slučajevima jednostrane glavobolje (migrena) vrlo dobro pomaže čaj od matičnjaka. Jedan prstohvat zlatnog ili limunskog matičnjaka, ili oba zajedno preliti sa 125 g vruće vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Čaj piti ohlađen, gutljaj po gutljaj.

U slučaju glavobolja na potiljku, većinom je po sredi problem sa diskovima u vratnom delu kičme. Sa nekoliko zahvata rukom od strane stručnog lica može se odmah pomoći. Uzrok može biti i prenizak krvni pritisak (vidi str 116 ).

Kod svih ovih vrsta glavobolje pomaže i jaglac sa kantarionom. Jedan prstohvat od mešavine obe biljke preliti sa 125 g vruće vode i ostaviti da stoji deset minuta. Vrlo brzo pomaže i ako se svakodnevno popije po jedna šolja čaja od Ijubičice, gutljaj po gutljaj, a naročito kod nervne glavobolje. Priprema se na isti način kao i prethodni čaj.

GRIP

U slučaju gripa, šest puta, svakih pola sata treba se trljati po celom telu peškirom nakvašenim u hladnoj
vodi. Pola sata posle šestog pranja napraviti kratak oblog (vidi uvodni tekst za Leukemiju), ostaviti ga pola sata, a zatim, bez obloga, još pola sata ostati u krevetu. Posle toga primeniti još jedno pranje sa sirćetnom vodom, ponovo u krevet i lako se pokriti da se više ne bismo znojili, pa ostajemo još četiri do šest sati u krevetu. Posle toga možemo ustati zdravi, ako smo u svemu pravilno postupili.

Pranje (trljanje) vlažnim peškirom sme da traje samo dva do tri minuta, a posle svakog pranja pacijent mora biti „upakovan” tako dobro i toplo kao mumija. Sme se videti samo lice. Posle drugog, trećeg ili četvrtog pranja pacijent će se znojiti kao u sauni. Ovakav postupak nije preporučljiv za osobe sa slabim srcem.

Kad bi se tako radilo sa svakim ko je bolestan od gripa, zdravstveno osiguranje bi veoma jeftino prošlo u slučajevima epidemije gripa.

U okviru ovog tretmana trebalo bi piti lipov i zovin čaj (čaj piti tppao, dok ne počnemo da se znojimo, posle toga — mlak). Potom piti i čaj od žalfije, sok od pomorandže i toplu limunovu vodu.

Ko jede puno salate od cvekle, teško da će ikada dobiti grip. U februaru i martu bi oko tri nedelje, tri puta dnevno posle jela, trebalo uzimati po jednu kašiku ekstrakta od pasjeg trna (hippophae rhamnoides). To je pouzdano najbolja preventiva protiv gripa.

GROZNICA

U slučaju groznice, izmedu trupa i ruku staviti po jednu dobro zatvorenu 1/2 litarsku bocu vruće vode,
uvučene u vunene čarape. Isto treba staviti i među noge — dakle, među natkolenice i potkolenice. Zatim, po dve boce, levo i desno uz bokove, i jednu pod tabane. Na grudi staviti električno jastuče ili termofor. Na taj način ćemo se osloboditi groznice za oko deset minuta.-

GRČEVI

Jedan prstohvat srebrenke kuvati u 1/4 litra mleka,vina ili šire. Srebrenku staviti u hladnu tečnost, a kad proključa, skloniti i procediti.

Kod ženskih grčeva, jedan do dva dana pre menstruacije i za vreme same menstruacije. Na taj način je već prvi put nešto bolje. Drugi put još bolje, a tako i treći put. Posle četvrtog puta od gr- čeva se gotovo više ništa ne oseća.

GUŠAVOST

Protiv gušavosti treba svakodnevno piti po jednu šolju ohlađenog čaja od korenja brđanke, gutljaj po gutljaj. Jednu kašičicu korenja brdanke kuvati tri minuta u jednoj šolji vode. Jedna šolja čaja od korenja brđanke ima joda tačno onoliko koliko je za jedan dan potrebno štitastoj žlezdi.

DEČJI GIHT

Kad dete pati od tištećeg ili veoma bolnog gihta, treba svakodnevno da pije po jednu šolju čaja od mi-
šjakinje.
Reč je o korovu koji raste kao tepih u gusto zasađenim poljima krompira, a najviše u vinogradima, između loza. Taj čaj može se popiti odjednom, topao ili hladan. Prstohvat te još zelene trave preliti sa 250 g vruće vode i ostaviti da stoji deset minuta. Mišjakinja je u sušenom stanju bezvredna! Zimi bi jedan list čuvarkuće trebalo pripremiti i upotrebljavati na isti način. Dete koje je već u najtežem stadijumu dečjeg gihta i popije jednu šolju tog čaja, već posle jedan do dva sata osećaće znatno olakšanje.

Čaj od mišjakinje izvrsno pomaže i protiv nečiste kože lica, ali se tada mora uzimati duže vremena. Taj čaj ujedno jača i srce. Čuvarkuća se zimi može dobiti kod cvećara.

DIZENTERIJA

Protiv dizenterije i prejake defekacije jednom dnevno uzimati po tri kapi tinkture trave od srca ili svakodnevno, gutljaj po gutljaj, piti po jednu šolju ohlađenog čaja od korenja trave od srca. Jednu kašičicu korenja trave od srca kuvati tri minuta u 1/4 litra vode. Kapi uzimati nerazređene. Treba uzimati po tri kapi, a četiri kapi je već previše. Na taj način se dizenterija leči u roku od 24 časa. Retko se događa da se još drugog dana od početka dizenterije nešto primeti i ponovo oseti potreba za kapima. Normalno je da nije svejedno kako se kapi spravljaju. Ko ima mogućnosti da ih sam spravlja, dobro će učiniti. Ko želi da napravi dobru i delotvornu tinkturu od korenja trave od srca, treba da ga sakupi ujesen, suši dva do tri dana, sitno isecka i po mogućnosti stavi u tamnu bocu sa rakijom (jednu šaku korenja na 1/2 litra rakije. Boce ne treba potpuno zatvarati. Sve to treba da stoji tri nedelje na toplom mestu, a onda procediti. U tu tinkturu ponovo dodati korenčiće i staviti ponovo tri nedelje na toplo
(suRce), što se može učiniti i treći put. Na taj način dobijamo trostruku i apsolutno delotvornu tinkturu.

OŠTEĆENJA MEĐUPRŠLJENSKIH DISKOVA

Još pre dosta godina, sve pacijente sa tim bolestima upućivao sam doktoru S., koga sam smatrao najboljim stručnjakom za nameštanje kičme i koji me nikada nije razočarao. Taj lekar se kasnije odselio, pa sam bio prinuđen da sve pacijente šaljem drugom lekaru. Budući da sam bezrezervno verovao da se pacijentima sa oštećenim diskovima može bezbolno pomoći, deset godina sam svakodnevno proučavao kičmu uz pomoć stručne literature, dok nisam došao do rešenja zagonetke koje, u stvari, nijednom nisam bio isprobao, sve dok se dve pacijentkinje, koje sam prethodno uputio tom drugom lekaru, nisu uplakane vratile i požaliie mi se na svoju muku. Jedna od njih rekla mi je: „Išla sam tri puta, ali ću radije na mestu umreti nego ići još jednom, jer me je strahovito bolelo.” Druga je na to rekla: „Nije baš za umiranje, ali ja sam tamo bila 12 puta, bez ikakvog uspeha.” Međutim, u toj situaciji više nisam znao šta da činim, pa sam im saopštio da sam do tada već deset godina proučavao bolesti vezane za diskove i kičmu i da verujem da imam rešenje za bezbolno lečenje tih bolesti. Ako ho- ćete, rekao sam, primeniću to na vama. Obe su odmah pristale, napominjući: ,,U svakom slučaju, ako I ne bude uspeha, probaćemo.” Na to sam im naglasio da su one moji eksperimentalni pacijenti i da to još primenjujem s velikim ustezanjem. Ipak, uspeh je bio potpun, jer sam obema za nekoliko minuta sasvim bezbolno pomogao. Otišle su kući zdrave. Od toga vremena pomogao sam već preko 5.700 pacijenata sa oboljenjem diskova, koji kod lekara nisu imali uspeha, i to kod svih potpuno bezbolno. Od stotinu pacijenata samo nekolicina su morali doći i drugi i treći put. Među tim brojnim pacijentima bile su i mnoge ugledne ličnosti.

Ne verujem u postojanje istrošenih diskova jer, pomogao sam, na primer, jednoj časnoj sestri (bilo joj je manje od 30 godina), kod koje se, na rentgenskom snimku, diskovi uopšte nisu mogli videti, pa joj je re-
čeno: „Preostaje vam jedino još gipsano korito za ceo život.” Tu ženu sam tri puta primao na tretman, prvi put 9. januara 1970, drugi put tri dana kasnije, a treći put posle sledećih osam dana. Ona je od tada zdrava, radi u kuhinji i sada već nekoliko godina živi u Kolumbiji. Jednoj ženi iz Jugoslavije, koja sada živi u Francuskoj, takođe sam pomogao u tri puta. Ona je bila operisana na kičmi (imala je šest veštačkih pršljenova od srebra). Dve i po godine ležala je u gipsanom koritu, a sada je zauvek trebalo da ostane u kolicima. Posle završene terapije izašla je pred moju kuću I igrala se sa decom „šuge”, držeći na rukama malo dete. Njenoj sestri, majki jednog lekara, koja je bila u sobi i sve to posmatrala, od radosti pošle su suze na oči.

Njen zet, inženjer W. W., takode prisutan, i sam je bio veoma dirnut. to je bilo pre dosta godina. posle godinu dana ta žena mi je došla u posetu zajedno sa sestrom i zetom. Ispričala je da je od tada zdrava i više nema nikakvih tegoba. Za mene je to bilo velika radost.

Na osnovu tih svojih iskustava želeo bih još da objasnim kako zamišljam diskove. Po mome shvatanju, diskovi nikada nisu istrošeni, već samo zgnječeni i „isušeni”. Zamislimo, na primer, sunđer dimenzija 50x50x50 cm. Na tu kocku položimo teret od oko 50 kg. Taj teret će sunđer sabiti u tanku ploču. Ako teret ostavimo na sunđeru šest nedelja, pa ga uklonimo, spljošteni sunđer će i dalje ostati tanka ploča. Međutim, ako na takav sunđer nalijemo vodu, on će ponovo doći na svoju debljinu od 50 cm.

Ja postupam slično kao sa sunđerom. Najpre, pa- žljtvo i bezbolno, istežem kičmu u predelu krsta prema dole dva do pet puta, već prema snazi (težini) osobe, dok ne primetim da je kičma opuštena i da se rasteže, pa na tu površinu onda stavljam ulje sa kantarionom. (Kantarionove cvetove spravljene sa maslinovim uljem). Ono deluje na diskove kao voda na sunđer. Tim rastezanjem kičme ulje prodire do diskova koji polako povećavaju zapreminu, kao sunđer posle polivanja vodom. Sada se pomereni pršljen može ponovo, bezbolno, vratiti u pravi položaj. U vezi s ovim postupkom želeo bih da iznesem još jedan primer. Ako, recimo, zategnemo lanac, nijedna karika se ne može pomeriti, nego tek kad se lanac olabavi. Tako, kada diskovi, zahvaljujući ulju od kantariona, dobiju svoje pune dimenzije, više nijedan pršljen ne može da „iskoči” i nervi više nisu uklješteni, a pacijent je zdrav.

Šta će sada na ovo moje otkriće i izlaganje reći lekari — fizioterapeuti i maseri? Jedan će se radovati sto sada ima bezbolan metod, bez potrebe roentgeskog snimanja, dok će drugi reći da je to prebrzo i preprosto. Po mome shvatanju, lekar postoji zbog pacijenta, a ne pacijent zbog lekara.

DIFTERIJA

U slučaju difterije treba grgljati sa čajem od bedrenike, a jedan deo čaja piti. Jednu kašiku čaja grgljati I ispljunuti. Sa drugom kašikom postupiti na isti način. Treću kašiku čaja grgljati, a zatim progutati. To treba ponavljati svakih 90 minuta. Retko se događa da se grgljanje moralo ponoviti sledećeg dana. Jednu kašičicu korenja bedrenike kuvati tri minuta u 1/4 litra vode. Osim toga bilo bi dobro svakih 10 -15 minuta uzeti po kašiku tople limunove vode. Difterija se, istina, gotovo više i ne pojavljuje i danas se može lečiti serumom

UPALA ŽELUCA
i druge tegobe želuca

U slučaju upale želuca, u vreme najvećih bolova, koji su obično najnepodnošljiviji pre jela, popiti jednu
šolju tople vode, koja je bila kuvana pet do sedam puta (kuvati, ohladiti, ponovo kuvati, ohladiti i tako dalje). Odmah posle pijenja vode, bolesnik mora više puta uzastopno da podrigne. Posle svakog podrigivanja bolesniku je znatno lakše, a posle pet minuta ose- ćaće se dobro i gotovo da neće imati tegoba. Iz vremena dok se još nije kuvalo na električnom štednjaku, pili smo toplu vodu iz malog rezervoara za vodu koji je postojao u svakom štednjaku na drva. Lično sam tri godine patio od te bolesti, pre nego što sam počeo ponešto da shvatam iz nauke o lečenju bolesti.

Jedna dobra žena, koju sam susreo na putu u trenutku kad sam imao najveće bolove, dala mi je upravo takav savet. Poslušao sam je, i već pet minuta posle takvog tretmana tegobe su prestale.

Normalno, postoji mnogo različitih bolesti želuca I sve se ne mogu lečiti na isti način; ipak, često je
uspešno ako jednom dnevno, kašikom, popijemo po jednu šolju ohlađenog čaja od pelina. Međutim, čaj od pelina se načešće pravi tako da postane prejak. Mali prstohvat pelina spustiti u vodu samo tri sekunde. To znači, da pelin treba staviti u rešetkastu kašiku za čaj, ili cediljku i tri sekunde držati u vrućoj vodi, I čaj je gotov. Čaj od pelina gotovo da se ne bi smeo razlikovati od vode. U slučaju trovanja želuca pelin bi trebalo kuvati dva do tri minuta ili ostaviti da stoji 10 minuta u vrućoj vodi, ali posle dva do tri dana od trovanja, pelin još samo tri sekunde držati u vrućoj vodi, a čaj dalje uzimati još 10 do 14 dana.

Kod mnogih oboljenjaželuca često na iznenadujući način pomažu hladni minijaturni oblozi. Najpre sa sir- ‘ietnom vodom, a nakon dva do tri dana sa običnom hladnom vodom. Z a takav oblog upotrebiti ispresavijanu veću pamučnu maramicu, koja sme biti samo vlažna (ne mokra). Tu vlažnu maramicu staviti na bolno mesto želuca i mesto dobro uviti toplim krpama.

ŽUTICA

U slučaju žutice četiri dana treba jesti samo crnu rotkvu sa Ijuskom i krompir-pire bez masnoće i soli, uz puno rotkve. Ljuska rotkve je u tom slučaju najvažnija. Rotkvu zato nikada ne Ijuštiti! Leti bi eventualno trebalo koristiti druge vrste rotkve.

Jednom sam imao slučaj žene koja je već tri dana imala karakteristične simptome žutice, a još nije bila u poseti iekaru. Njenom mužu sam rekao za terapiju sa rotkvom. Njegova žena nije mogla da ih jede, pa je četiri dana uzimala samo ribane Ijuske od rotkve sa nešto nepreradenog (žutog) šećera i krompir-pirea sa rotkvom. Posle četiri dana žena više nije bila žuta i nije imala tegoba

Drugi slučaj: Pre više godina u moju kuću je kasno uveče došao jedan čovek sa svojim ocem, obolelim
od žutice. Njemu sam u 22 h, sa baterijskom lampom u ruci, doneo dve male crne rotkve iz bašte, odmah ih naribao i dao mu da jede s nešto žutog šećera. Pošto ni on nije voleo rotkvu, bilo mu je teško da ih jede. Nekako je pojeo i drugu rotkvu i posle nekoliko dana od žutice se nije moglo videti ništa.

UMANJENO LUČENJE ŽUČI

Ako nam je stolica svetla do bela, to je znak da jetra luči premalo ili uopšte ne luči žuč. U tom slučaju hekoliko dana treba piti čaj od krompirovih Ijuski. Malu šaku krompirovih Ijuski kuvati dva do četiri munuta u dve šolje vode. Piti gutljaj po gutljaj preko dana.

Žuč, kolike — vidi: KOLIKE

ZADAH U USTIMA

Zadah iz usta najčešće nastaje kada želudac nije u redu. Za to bi tri do pet nedelja trebalo svakodnevno, gutljaj po gutljaj, piti po jednu šolju ohlađenog čaja od pelina.

Zadah iz usta može da dopre i od zagnojenih, lomljivih ili pokvarenih zuba. U tom slučaju treba otići zubnom lekaru. Zagnojene zube treba uvek vaditi. Ne bih preporučio lečenje takvih zuba

ZAKREČENJE ARTERIJA

Protiv zakrečenja arterije svakodnevno piti, gutljaj po gutljaj, jednu do dve šolje ohlađenog čaja od hajdučke trave. Jedan do dva prstohvata hajdučke trave ostaviti da stoji deset minuta, prelivenu sa odgovarajućom količinom vruće vode. Osim toga, tri puta dnevno treba uzimati po jednu kašičicu  pivskog ili pekarskog kvasca. Pivski kvasac je bolji od pekarskog. Uzgred, kvasac je jedno od najboljih sredstava za čišćenje krvi. I beli luk je dobro sredstvo protiv zakrečenja arterija.

Napomena: Sva ova sredstva protiv zakrečenja arterija mogu se koristiti samo ako krvni pritisak nije
prenizak, pošto ona donekle snižavaju pritisak.

KAKO POSTUPITI S LJUDIMA KOJI PATE OD ZAKREČENJA ARTERIJA U MOZGU

Često slušamo Ijude koji se žale na to šta sve moraju da istrpe sa svojim ocem, majkom i drugim Ijudima koji pate od te bolesti. U stvari, s njima uopšte nije teško izlaziti na kraj, jer im, prosto, treba uvek verbalno dati za pravo. Kada, na primer, otac kaže: „Danas idemo u šumu da obaramo ili dovučemo stabla”, a upravo je neki praznik, pa je to neizvodljivo, daćemo mu za pravo i reći: ,,Da, tata, ti si u pravu, odmah ćemo sve pripremiti.” Mogu da Vas uverim, dragi čitaoci, da će on tada biti zadovoljan i spokojan, a već u sledećem trenutku toga se neće sećati. Na taj način nema prepiranja i nerviranja. Međutim, ako mu protivrečimo, ta misao mu neće izbijati iz glave pa će, moguće, podići veliku uzbunu. Prema mojim posmatranjima, bolje je ako tim Ijudima uvek dajemo za pravo.

KAD DECA DOBIJAJU ZUBE

Dogada se da deca, kad dobijaju zube, moraju mnogo da pate i danima samo plaču. Tu se može lako pomoći ako im svakih desetak minuta dajemo po jednu kašičicu čiste vode. Čim uplakano dete dobije u usta jednu kašičicu vode, trenutno se umiruje. Posle deset minuta ono u većini slučajeva ponovo počinje da plače, pa mu treba opet kašičicom dati vodu. Ako tako radite, dete vam u periodu dobijanja zuba neće imati problema, a dobiće bolje i jače zube.

ZUJANJE U UŠIMA

Uzrok zujanja u ušima većinom je povećana navala krvi na bubne opne, draženje slušnog nerva, kao I otvrdnjavanje bubne opne i izlučenih masnih materija.

Protiv ovakvih tegoba često pomaže gacanje po vodi, a naročito hladni oblozi za noge, koji se ostavljaju preko noći. Ako se radi o masnom čepu, treba ići kod ušnog lekara koji će ga odstraniti. Problem se time odmah rešava.

Kad se priprema oblog za noge, kratke pamučne čarape nakvasiti do iznad članaka, dobro iscediti i
obući. Preko njih navući debele vunene čarape, a onda svako stopalo posebno dobro umotati toplim vunenim krpama, pa oba stopala zajedno uviti u vuneno ćebe. Na taj način privlači se krv u noge, pa se navala krvi u uši znatno smanjuje.

Ako se obloge za noge pripreme neuredno i nepropisno, postići će se suprotno od željenog efekta.

Svaka vodena terapija po Knajpu mora otpočeti desno- To važi i ovde, Dakle, najpre završiti desnu nogu, pre nego što otpočnemo sa levom; to je veoma važno!

Umesto ovoga mogu se primeniti i oblozi sa listovima kelja oko potkolenica, koje treba ostaviti preko noći. Za to je, za svako stopalo, potrebno po jedan do dva lista kelja, već prema veličini listova. To se mora uviti posebno čvrsto, dobro i toplo.

Listove umočiti u hladnu ili mlaku vodu, provući nekoliko puta, da ne ostane prljavština, položiti ih na krpu i valjati staklenom bocom, dok se rebra ne isprave. (Rebra ne isecati!)

INFARKT, SRČANI

U slučaju srčanog infarkta učiniti sledeće: uzeti jednu supenu kašiku punu kapi odoljena, tri supene
kašike pune (žutog) šećera i 1/4 litra vode. Sve zajedno mešati dok se šećer ne otopi. Mešavinu treba piti tokom prvih 10 do 15 minuta. Zatim još 15 minuta ostati sedeći, a onda ustati oporavljen i izlečen. I ja sam se, lično, na taj način izlečio od infarkta.

KAŠALJ

U slučaju kašlja piti čaj sa lukom, kao u slučaju bronhitisa. Dva luka, veličine jajeta, sa Ijuskom, 10 do 15 minuta kuvati u 1 litru vode sa 100 g žutog šećera. Čaj piti gutljaj po gutljaj, hladan ili mlak, raspoređen
na ceo dan.

KATARAKT, SIVA MRENA

Protiv katarakta, kao i kod svih drugih bolesti, treba tri nedelje piti čaj za bubrege, uz čaj od žalfije, koji i
onako uvek treba piti. Tada ni u kom slučaju ne jesti podgrejana jela!! U stanu ne sme biti otrova!! Protiv same sive mrene, katarakta, posle 16 h piti čaj od jabukovih Ijuski (neprskane jabuke), koliko želimo. Taj čaj je najbolji za nerve. Jednu šaku Ijuski tri do šest minuta kuvati u 1/2 litra vode.) Po onome što ja znam, katarkat je nervna bolest.

KOLIKE BUBREGA I ŽUČI

Kod kolika bubrega i žuči napraviti što topliji oblog od preslice i ostaviti da deluje oko pola sata. Ako se
pacijent sa oblogom oseća ugodno, može ga ostaviti I duže. Posle 20 minuta pacijent će imati znatno manje bolova.

Jednu šaku ili više preslice staviti u platnenu vrećicu, pa kuvati 10 do 15 minuta.

PREOBILNO KRVARENJE ZA VREME MENSTRUACIJE

U slučaju ovakvih tegoba potrebno je duži period vremena, svakodnevno, gutljaj po gutljaj uzimati po jednu šolju čaja od brdske hajdučice i virka, zajedno sa jednom šoljom čaja od trave od srca. Vidi pod: Razna krvarenja.

Izvor: Knjiga Rak Leukemija i druge prividno neizlečive bolesti izlečive prirodnim putem“ Rudolf Brojs 

 

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh