Connect with us

Marija Treben

Liječenje psorijaze po metodi i receptima Marije Treben

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje psorijaze. Ovi recepti objavljeni su u Knjizi “Zdravlje iz božije ljekarne” autora Marije Treben.

„NEIZLJEČIVA“ LJUSKAVICA (PSORIJAZA)-Marija Treben

Iz svih dijelova Austrije i Njemačke dolaze tražiti pomoć ljudi koje je zahvatila, s medicinskoga gledišta, neizlječiva psorijaza. Mi, međutim, koji vjerujemo u ljekovito bilje iz Božje ljekarne znamo, da nam Bog kroz obilje šumskih i poljskih biljaka, koje se steru pred našim nogama, šalje pomoć.

Postoji više vrsta ove mučne bolesti; tzv. Crvena psorijaza, koju karakteriziraju upalno zacrvenjena, oštro ograničena mjesta, u druge je koža pokrivena srebrnastim ljuskama, a treća je ona s ispucanom debelom tvrdokornom kožom, čije se pukotine uvečer prodube, otvore i u bolesnika izazivaju neopisive muke. S tim je povezan još i neobično jak svrbež kkoji je svakom bolesniku teško živčano opterećenje. Koža izbacuje dnevno veliku količinu ljusaka koje pri svakoj kretnji klize dolje.

Prije nekoliko godina saznala sam za 38-godišnju  ženu čija je koža, od vrata naniže, bila ispucana i tvrdokorna, izgubila je kosu, i imala iza sebe dug i mukotrpan put. Pošto je primijenila odgovarajuću dijetu i pila čaj koji sam joj ja sastavila, rezultat je uslijedio posle tačno pola godine. Za ovo kratko brijeme kosa joj je ponovo izrasla, a koža postala glatka, bez mrlja. Od tada sam pomogla mnogima koji su bolesni od psorijaze.

Ovo oboljenje nastaje usljed poremećene funkcije jetre. To znači da se uz upotrebu ljekovitih biljaka mora sprovesti i stroga dijeta; treba izbjegavati suhomesnate proizvode (osim dijetalne kobasice), dimljeno svinjsko meso i čorbe spravljene od njih, sve kiseline kao što su sirće, šira, vino, limun, pomorandža, grejfurt, jagodasto voće i sokovi od njega, crna ribizla. Pošto sirova jabuka, kafa, čokolada, kakao i med stvaraju kiselinu koju oboljela jetra ne podnosi, i njih treba izbjegavati. Nadalje, ne treba jesti ni konzerviranu i dimljenu ribu, meso iz konzervi, mahunasto povrće kao što su grašak, pasulj i sočivo, ni piti alkohol bilo koje vrste. Dozvoljeni su mlijeko i mliječni proizvodi- salate treba začiniti kiselom pavlakom-nemasno meso kao što je teletina, živinsko meso i kuhana govedina, divljač, svježa ili zamrznuta riba, lako povrće i kompot od jabuke, kao zamjena za svježe voće. Kompot treba jesti svakoga dana.

Čajna mješavina; 10 gr hrastove kore, 30 gr vrbove kore, 40 gr suručice, 20 gr dimnjače, 20 gr ljuske od oraha, 30 gr rosopasa, 50 gr koprive, 30 gr razgona, 30 gr nevena i 20 gr hajdučke trave.

Biljke se dobro pomiješaju. Puna mala žlica popari se šoljom vode i ostavi da djeluje tri minuta. Po mogućnosti, biljke koristiti u svježem stanju, Ovaj čaj piti u gutljajima tokom cijelog dana, ukupno 1,5-2 litra. Organizam odmah prihvati i preradi svaki gutljaj.

Kožu svakodnevno dvaput mazati mašću od svinjskog sala. Ako je riječ o psorijazi sa krastavim ljuspama kojih ima po cijelom tijelu, napraviti mast od soka svježeg, dobro opranog rosopasa, dobijenog cijeđenjem biljke u sokovniku, i svinjske masti od sala, u odnosu 5 gr soka od rosopasa prema 50 gr masti. Ovu mast čuvati u frižideru. Za spravljanje masti može se upotrijebiti i svježe iscijeđeni sok od crnog sljeza.

Uz sve to preporučuje se kupke sa dodatkom ekstrakta od zdravca. Svrab se može ublažiti a bolest liječiti i potpunim kupkama od crnog sljeza i rastavića (pomiješati iste količine biljaka i preko noći ih potopiti u hladnu vodu-200 gr zelja za jednu kupku-20 minuta kupanja, srce izvan vode). Sve navedeno pomaže i kod neurodermitisa.

Dva djeteta iz iste porodice bila su oboljela od psorijaze. Dvanestogodišnja djevojčica je oboljela u svojoj drugoj godini, a dječak je oboljeo sa devet mjeseci. Roditelji su pokušali sve. Djevojčicu su vodili kod bezbroj ljekara, čak i u Švajcarsku, ali poboljšanja nije bilo. Djeca su se oslobodila bolesti tek kada su bile upotrijebljene ljekovite biljke, koje su ona tokom čjeta brala s velikom radošću. Njihova majka je pričala da je koža njene ćerke sada glatka kao u bebe i da ona i dalje pije manje količine čaja.

U jednom drugom slučaju, lice dvanaestogodišnje djevojčice bilo je na mnogo mjesta na koži crvenu psorijazu. Poslušala je moj savjet i primijenila navedenu terapiju. Rezultata je bilo već poslije četiri nedjelje. Crvene mrlje su postepeno sasvim nestale. Slično je bilo sa jednim mlinarem iz okoline Majnca; za kratko vrijeme ova terapija pomogla je da znaci crvene psorijaze sasvim nestanu.

Jedna redovnica koju je psorijaza mučila 30 godina, početkom oktobra je uvela kuru čajem i dijetu. O Božiću je je obavijestila da nema više znakova bolesti.

U oktobru 1972. godine saznala sam da je ova bolest užasna bolest napala mladu ženu, majku troje djece. Oboljela je poslije preležane žutice i ja sam smatrala da je bolest posljedica poremećenog rada jetre.

Mlada žena je sva bila u ljuspama. Ni koža glave joj nije ostala pošteđena. Kosa joj je postala sve rjeđa, pa je na kraju bila prinuđena da nosi periku kako bi uopšte mogla da se pojavi među ljudima. Pri svakom pokretu, prava piša peruti padala je s nje na tlo. Uvećer bi koža počela da „radi“ i na njoj bi se stvarale pukotine. Žena koja je prije bolesti mahom do ponoći šila za svoju djecu, a preko dana pomagala mužu pri tapacirerskim radovima, sada se jedva držala na nogama do osam sati. Tada bi kožu namazala uljem, umotala se u čaršaf i legla. Nekoliko puta je po više nedjelja provodila u bolnici. Jedino poboljšanje koje je tamo iskusila bilo je to što je njena koža malo smekšala od znojenja, i to tako što su je cijelu stavljali u najlon vreću koju bi pri vratu vezivali. I u ovom slučaju, izlječenje je nastupilo poslije ravno pola godine pošto je bolesnica upotrebljavala ljekovite biljke za čišćenje krvi i sprovela odgovarajuću dijetu. Već početkom decembra nije patila od teške iscrpljenosti i umora. Prije Uskrsa naredne godine njena koća je ponovo postala glatka, a izrasla joj je i kosa, lijepa i gusta.

 

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Marija Treben

Na vrh