Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje upale krajnika po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje upale krajnika. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Nastupa s porastom temperature i jakom vratoboljom. Osobito otežava žvakanje, gutanje i govor. vrat pocrveni, nepce je natečeno, na nepčanim lukovima i resici nalaze se sitni čirići. Dolazi od nahlade, a kod mnogih ljudi od prirođene sklonosti ovoj bolesti.

Kod ove bolesti treba dva puta dnevno glavu napariti na kamilici, 3 dag na 2 litre vode. Nakon parenja glavu pokriti kakvom maramom, a tijelo za nekoliko sekundi octenom vodom oprati. Oko vrata staviti hladan oblog od pola octa i pola vode ili razmućene ilovače. Čim se oblog ugrije, treba ga promijeniti. Obloge suhim previti. jednom dnevno treba uzeti dobro toplu kupku za noge do koljena sa odvarom od trina, za 15–20 min., nakon te vruće kupke 1 min. u hladnu vodu staviti noge i kretati kao da se gazi po vodi. pranja octom i vodom dnevno 5–6 puta ponoviti. Svaku večer prije spavanja 1 minutu po hladnoj vodi gaziti.

Svakih četvrt sata grlo izgrgljati s odvarom od 25 g kadulje, 25 g preslice, 25 g isjeckanih zelenih omorikinih češera i 4 žlice meda na 1 litru vode, pola sata kuhati.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Svakog sata treba uzeti po 1 žlicu čaja od 2 žlice samljevenog sjemena od žutilovke svinjduše (prosenjače Trigonella Foenum graecum L), 1 žlica samljevenog sjemena od komorača (Foeniculum ofcinale All.), 2 žlice meda i pola litre vode, kipućom vodom preliti, 2–3 min. kuhati. Dnevno uzeti 5–6 puta 1 malu žlicu pola meda i pola limunova soka, osobito odmah nakon parenja djeluje.

Limun čisti, a med liječi i razara čiriće. 2–3 dana najbolje je ništa ne jesti, osim malo mlijeka. Na stolicu treba paziti, eventualno klizmu uzeti.

Za grgljanje umjesto navedenog čaja dobro je uzeti i čaj od 1 žlice samljevenog sjemena grahotuše, s četvrt litre kipuće vode preliti i s 1 žlicom meda 1–2 min. kuhati pa procijediti.

Ovaj čaj hladi, blaži bolove, jača glasovnice i sluzne žlijezde.

Johino (Almus glutinoca Gaert) lišće uzima se skuhano kad u grlu boli ili kad kroz uši boli. Mjesto da se skuha, može se i samo malo ugrijati. Kad u grlu boli, lišće se oblaže, a ona se voda od njega pije.

Grlobolja se liječi ako se vrat izvana oblaže lišćem od divizme (Verbascum Tapsus L), a čajem od te biljke se grglja.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh