Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje upale slijepog crijeve po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje upale slijepog crijeva. Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Kod upale slijepog crijeva osjeća se bodac s desne strane u trbuhu, osobito kada se desnom nogom makne; dalje se pati od mučnine. Dolazi od neuredne stolice, naslaga tvrde izmetine, ili kada se proguta koštica od naranče, limuna, trešnje, šiljaste koštice, a i dlaka od četkice za zube, te zbog neopreznog stavljanja igle u usta i nahlade zbog čega dolazi do upale i gnojenja sluznice u crijevima.

Kada se oćuti takva bol, treba odmah uzeti do četvrt litre čistog ulja. tko ne može piti ulje, neka rukom stisne nos, lako će ga uzeti i odmah neka proguta žlicu soka od limuna da očisti usta. Bolesniku treba dati i 2–3 klizme uzastopce s mlakom vodom i malo sapuna. ako nema temperature, treba na trbuh stavljati tople obloge od octa i vode, ili kuhanog lanenog sjemena i mijenjati ih svakih 20 minuta, dok bol ne umine. Ne prijaju li bolesniku topli oblozi, stavljaju mu se hladni od ilovače razmućene s octom i vodom. ti hladni oblozi stavljaju se bolesniku i onda kada temperaturu ima. isprva, dan-dva, mijenjaju se čim postanu vrući, a kasnije se po 2 sata ostavljaju. Svaki dan dati bolesniku 4–6 žlica ulja i svaki sat po žlicu čaja od 6 grama cvijeta od crnog trna (Prunus spinosa L), 6 grama krkavine (Rhamnus frangula L), 6 g kantarije (Erythraea Centaur Pers.), kadulje 6 grama (Salvia ofcinalis L) i 4 mala žlica samljevenog kumina (Carum carvi) u litru vode, kipućom vodom preliti i 10 minuta kuhati, procijediti i pridodati 3 žlice meda i ponovno dobro prokuhati. Nakon 3 dana promijeniti čaj, i to uzeti 10 g lišća
od kupine (Rubus fruticocus) i pola grama praška od aloja (Aloe vulgaris Lam) na pola litre vode, vrućom vodom preliti i prokuhati. toga čaja daje se svako dva sata po jedna žlica, i to toplog, dva dana, a onda se opet uzima prvi čaj. Na noge treba stavljati tople obloge, vruć crijep ili vruće boce (boce se napune vrućom vodom).

Prva 3–4 dana osim ulja i čaja ne treba ništa za jelo dati, a poslije pomalo mlijeka i pasirane juhe od ječma ili riže. Bolesnik mora mirno ležati osam do četrnaest dana i strogu dijetu držati.

-----Tekst članka nastavlja se ispod oglasnog bloka-----

Budi u toku sa objavama našeg portala:

Pridružite se našoj Facebook grupi
--Praktična Žena recepti--

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Reklama

KATEGORIJE

Na vrh