Connect with us
Uvod Sadik Sadiković - Narodno Zdravlje

Priroda i zdravlje

Liječenje upale žlijezda ili guka po metodi i receptima Sadika Sadikovića

U ovom članku donosimo vam recepte za liječenje upale žlijezda ili guka . Ovi recepti objavljeni su u knjizi Narodno Zdravlje autora Sadika Sadikovića – poznatog bosanskog travara.

Uzme se oko vrata hladan oblog od hrastove k pola litre vode, pola sata kuhati, pa čim oblog postane ore (40 g na vruć, promijeniti ga). preko želuca i trbuha staviti dobro tople obloge s pola octa i pola vode. Dnevno treba uzeti dobro toplu kupelj za noge do koljena od trina, a preko žlijezda posebno još oblog od kokotca (Melilotus ofcinalis L), 30 grama i 1 žlicu meda kuhati 15 minuta.

Gnojne guke

Svaki sat uzeti žlicu čaja od po 4 g matočine gare L), kadulje i kantarije (Erythraea Centaur. Pers.) (Marubium vul , 2 gpelina i 1 žlicu samljevenog sjemena od žutilovke svinjduše i 2 žlice meda na 1/2 litre vode, 12 sati držati potopljeno, provriti i 20 min. ostaviti poklopljeno. Dnevno treba prati tijelo octenom vodom i dnevno od 10 sek. postupno od 1/2 min. hodati po hladnoj vodi i uz to brzo donje tijelo oprati, ogrnuti se, dobro pokriti i leći. tjedno treba 2–3 puta umotati tijelo u hladnu plahtu umočenu u odvar od trina, suhu plahtu preko i vuneni pokrivač 1 i pol do 2 sata ostaviti. tjedno se uzima 2–3 hladne sjedeće kupke od trina od 10 sek. do 1 i pol min. hranu jesti krepku, ali dosta laganu i kavu od žira. Dnevno treba uzeti po 2 žlice ribljeg ulja.

Za škrofulozne ili siflistične guke

Koje mogu doći i od vanjskih ozljeda, pije se čaj od 6 g stolisnika (Achillea Millefolium), 4 g preslice (Equisetum arvense), 4 g gorke trolistke, 2 g pelina i 2 žlice meda na pola litre vode. trave se potope 12 sati, s istom vodom provriju i ostave još 10 min. poklopljeno. po 2 velike šalice dnevno, uvijek po gutljaj uzeti. Obloge treba stavljati od 15 g preslice i 15 g kunice na pola litre vode, 12 sati držati potopljeno i pola sata kuhati. Kada ima svježe kunice, najbolje je svježe lišće istucati i to lišće na guke privijati. Uz to treba dnevno tijelo prati octenom vodom i hladna polijevanja upotrebljavati te dva puta tjedno dobro se oznojiti s umatanjem u plahtu umočenu u vrući odvar od trina. taj oblog ostaviti 2 sata.

Guke ili škrofule kod djece

Kad dijete dobije guke ili škrofule (otečenost vratnih žli jezda), skuha se zelena orahova lišća (Juglans regia L)-, ako nema zelena, može podnijeti i suho, i nezreloga oraha. Lišće se kuha, pa se toplo oblaže po gukama, a one vode od njega neka nekoliko puta pije. Mlada oraha treba mu davati neka nekoliko jutara natašte pomalo jede. Od toga prolaze škrofule ako se počinju na vrijeme liječiti.

Otekline ili guke na koljenu

Uzme se sjemena grahotuše cum L), samelje se i zakuha s kipućim octom i vodom (Trigonella Foenum graeda postane kao melem. taj se melem 3 cm debelo namaže po mokroj lanenoj krpi i vruće preko otoka obavija ili se čine vrući oblozi od trina. ili trinama koljeno dobro napariti, pa onda vrući oblog preko i dobro umotati. Uz te obloge treba piti čaj od 8 g kadulje (Salvia ofcinalis L), 8 g gorke trolistke (Menyanthes trifoliata L) i 4 g pelina (Artemisia Absinthum L) na pola litre vode, kipućom vodom preliti i 5 min. kuhati, svakog sata treba po 1 veliku žlicu uzeti.

Razni lijekovi protiv guše

Guša dolazi većinom od straha ili duševnih depresija. tiv ove bolesti, koja i ne boli, uzme se dnevno tri puta po pro-
30 kapi tinkture od odoljena. Uz to treba piti čaj od po 3 g bogorodičine trave, kadulje, stolisnika, pelina i 5 g istucanih
smrikovih boba na 3/10 litre vode. Ostavi se preko noći potopljeno, ujutro u istoj vodi i s jednom žlicom meda provriti
i pet minuta kuhati. procijediti, pola popiti ujutro, a pola navečer prije spavanja. Svakog dana svježi čaj kuhati. Svaku večer prije lijeganja u krevet oko vrata stavljati obloge od četvrt litre rafniranog petroleja, četvrt litre vode i isto toliko čistog
maslinovog ulja. ta se smjesa dobro izmućka i njome dobro natopi šestostruka lanena krpa, pa se pospe s malo tucanog papra i privija oko vrata. Suhim i toplim previti da zrak ni s koje strane ne može dopirati.

Dobar je i ovaj oblog: ilovača zemlja se razmuti s odvarom od hrastove kore, 3 cm debelo na krpu namaže i privije. Suhim i toplim previti. Na 1 dag hrastove kore stavi se jednu litru vode, preko noći se kvasi, a ujutro s istom vodom kuha se 20 minuta. izvrstan je i ovaj oblog: ilovača se razmuti s odvarom od 1 dag na jednu litru vode, korijena od paprati ili korijena od đurđice zvane i gumbelija, bokorić ili carevo cvijeće (Convallaria maialis). Korijenje se preko noći potopi, a ujutro kuha 20 minuta.

Oblozi se mogu po volji mijenjati, jer ima ljudi koji ne podnose miris petroleja. Uza sve ove obloge i pijenje čaja treba tijelo dnevno oprati octenom vodom, dva puta tjedno polijevati gornje tijelo a dva puta koljena i slabine, uz dvije polukupke u hladnoj vodi s pranjem leđa od 5 do 8 sekundi. Uz to dva puta tjedno napariti glavu na kamilici 10 do 15 minuta. Na 3 dag kamilice preliti 2 litre kipuće vode i odmah se pariti, a nakon parenja jedan do dva sata ne treba na zrak izaći. Svaku večer prije spavanja od 1 do 2 minute po vodi hodati, što više se sunčati i po svježem zraku se kretati.

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Priroda i zdravlje

Na vrh