Connect with us

Ljekovito bilje

List cvekle – Nevjerovatna ljekovita dejstva za koja nismo znali! – Ljekovito bilje

Zašto treba da jedemo listove cvekle – nevjerovatna ljekovita dejstva za koja nismo znali! List cvekle sadrži cijeli niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline.

Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ima više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.

Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno djelovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omrženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njena prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka – prvenstveno raka jetre i dojke.

Evo jednostavnih načina kako da list cvekle uvrstite u svoju ishranu

SALATA: Mlade listove cvekle možete da pomješate s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka.

PIRJANI LISTOVI CVEKLE: U prikladnoj posudi zagrijejte maslinovo ulje. Na njemu 5 minuta uz povremeno miješanje dinstajte očišćene i oprane listove cvekle. Uspite malo vode i dinstajte sljedećih 10 do 15 minuta.ž

Pratite nas na Facebook-u

I svakodnevno dobijajte nove recepte na vašem Facebook zidu

Praktična Žena - Recepti
Nastavi čitati
Možda vam se svidi i ovo...

Više u Ljekovito bilje

Na vrh